Yapay zekanın iş süreçleri yönetim araçları üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigating the impact of artificial intelligence on business process management tools
  1. Tez No: 888785
  2. Yazar: RADWAN KHABBAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka AI, İş Süreçleri Yönetim Sistemleri BPMS, İş Otomasyonu, Karar Verme, Artificial Intelligence AI, Business Process Management Systems BPMS, Business Automation, Decision Making
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İş Süreçleri Yönetim Sistemleri'nin (BPMS) hızla gelişen peyzajında, Yapay Zeka'nın (AI) entegrasyonu, organizasyonel operasyonları ve süreçleri yeniden şekillendirerek dinamik ve dönüştürücü bir sınır olarak durmaktadır. Bu kapsamlı çalışma, AI ve BPMS arasındaki karmaşık etkileşimi çözmeyi, ortaya çıkan zorlukları ele almaya ve bu birleşimden kaynaklanan potansiyel faydaları keşfetmeyi amaçlamaktadır. Keşif, İş Süreç Yönetimi Sistemlerinin derinlemesine analiziyle başlar, prensiplerini ve işlevlerini sağlam bir temel anlayışla belirler. Bu aşamada, iş süreçlerinin nasıl optimize edilebileceği, verimliliğin nasıl artırılabileceği ve organizasyonel hedeflere nasıl daha etkili bir şekilde ulaşılabileceği gibi konular detaylı bir şekilde incelenir. Sonra, Yapay Zeka'nın BPMS alanındaki stratejik uygulamasını desteklemek amacıyla, bu teknolojinin temel prensipleri ve uygulama alanlarına odaklanan kapsamlı bir genel bakış sunulur. Yapay Zeka, iş süreçlerinin otomatize edilmesi, veri analitiği, öngörü analizi ve karar verme süreçlerindeki gelişmeler gibi bir dizi avantaj sunabilir. Ardından, AI'nın BPMS yönlerine olan etkisini sistemli bir şekilde araştırmak için temel araştırma soruları sorulur. Bu sorular, operasyonel verimlilik, değişen iş ortamlarına uyum sağlama, kullanıcı deneyimi geliştirme ve AI entegrasyonu sırasında karşılaşılan genel zorlukları kapsar. Sıkı bir nicel araştırma metodolojisi kullanılarak, geliştiriciler, yöneticiler ve iş sahipleri de dahil olmak üzere çeşitli paydaşlardan veri toplanır ve kapsamlı ve dengeli bir analiz sağlanır. Zorlukları belirlemenin ötesinde, bu araştırma stratejik öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Net ve uygulanabilir yönergeler sunarak, çalışma süreçlerini optimize etmek, yenilikleri teşvik etmek ve gelişen yapay zeka destekli BPMS ortamında yol almak için kuruluşlara güç vermek hedeflen..
Özet (Çeviri)
In the rapidly evolving landscape of Business Process Management Systems (BPMS), the integration of Artificial Intelligence (AI) stands as a dynamic and transformative frontier, reshaping organizational operations and processes. This comprehensive study delves into the intricate interplay between AI and BPMS, seeking to unravel nuanced impacts, address challenges, and explore potential benefits arising from this convergence. The exploration begins with an in-depth analysis of Business Process Management Systems, establishing a solid foundational understanding of their principles and functionalities. Subsequently, a concise yet comprehensive overview of Artificial Intelligence is provided, setting the stage for its strategic application within the BPMS domain. Positioned as a catalyst for enhanced operational efficiency, adaptability, and user experience, AI is scrutinized alongside the integration challenges organizations may face. To systematically investigate the influence of AI on BPMS facets, fundamental research questions are posed. These inquiries span operational efficiency, adaptability to changing business environments, user experience enhancement, and the broader challenges encountered during AI integration. Employing a rigorous quantitative research methodology, data is collected from diverse stakeholders – including developers, managers, and business owners – ensuring a comprehensive and well-rounded analysis. Beyond identifying challenges, this research endeavors to offer strategic recommendations. By presenting clear and actionable guidelines, the study aims to empower organizations to optimize processes, foster innovation, and navigate the evolving AI-driven BPMS landscape. This extensive exploration contributes to the ongoing discourse on AI in BPM, providing insights that inform decision-making and drive positive organizational change, reflecting a commitment to advancing the understanding and implementation of AI in the realm of Business Process Management Systems.