İkinci trimester gebelerin gebeliğe uyumları ve gebelikle ilişkili anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
Adaption of second trimester pregnants to pregnancy and determination of their pregnancy-related anxiety levels
- Tez No: 888792
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebeliğe uyum, gebelikle ilişkili anksiyete, ikinci trimester, Adjustment to pregnancy, pregnancy-related anxiety, second trimester
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Gebelik; biyolojik, fizyolojik ve psikolojik olarak en büyük değişimlerin meydana geldiği bir dönemdir. Gebelikte en sık görülen ruhsal hastalıklar depresyon ve anksiyete bozukluklarıdır. Bu çalışma ikinci trimester gebelerin, gebeliğe uyum ve gebelikle ilişkili anksiyete düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı nitelikte planlandı. Araştırma, İstanbul' da bir kamu hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran 14. – 27. gebelik haftasında olan gebeler ile Haziran 2023 - Eylül 2023 tarihleri arasında 207 gebe kadınla gerçekleştirildi. Araştırmada katılımcıların % 35.3'ünün 25 yaş ve altında olduğu, eşlerinin ise % 39.2'sinin 30-34 yaş aralığında olduğu ve %88.4 ünün gebeliklerini planladığı belirlendi. Gebe kadınların Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği toplam ölçek puan ortalamasının 230.69±30.09 olduğu belirlendi. Kadınların Gebelik ile İlişkili Anksiyete Ölçeği toplam puan ortalamasının 70.32±13.02 olduğu saptandı. Sağlık güvencesi olan kadınların gebeliğe uyumunun genel olarak daha iyi olduğu belirlendi. Yaşayan çocuğu olan gebelerin kendi ve bebeğinin sağlığı ile ilgili düşünceleri açısından gebeliğe uyumu, çocuğu olmayanlara kıyasla daha iyiydi. Evlenme yaşı 20 yaş altında olan gebelerin annelik rolünü kabulü açısından gebeliğe uyumu, yaşı 21-24 aralığında olan gebeler ve 25 yaş ve üzeri olan gebelere kıyasla daha iyiydi. Gebelik sayısı 2 ve üzeri olan gebe kadınların sağlık personeli açısından gebelikle ilgili kaygı düzeyleri daha fazlaydı. İsteyerek gebe kalmayan kadınların gebeliğin kabulü açısından gebelik ile ilgili anksiyete düzeyi daha fazlaydı. Düşük deneyimi olan kadınların kaygı göstergeleri açısından gebelik ile ilgili anksiyete düzeyleri daha fazlaydı. Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği ile Gebelik ile İlişkili Anksiyete Ölçeği puanları arasında, negatif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu görüldü (r -0.517 P< 0.000). Gebe kadınların gebeliğe uyumları azaldıkça, gebelikle ilgili anksiyete düzeyleri de azalmaktaydı. Araştırmaya katılan gebelerin, gebeliğe nispeten iyi düzeyde uyum gösterdiği ve gebelikle ilgili orta düzeyde anksiyetelerinin var olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Pregnancy; It is a period in which the greatest biological, physiological and psychological changes occur. The most common mental illnesses during pregnancy are depression and anxiety disorders. This study was planned as a descriptive study to determine the adaptation to pregnancy and pregnancy-related anxiety levels of second trimester pregnant women. The research was conducted with 207 pregnant women between June 2023 and September 2023, who were between the 14th and 27th weeks of pregnancy and who applied to the Gynecology and Obstetrics outpatient clinic in a public hospital in Istanbul. In the study, it was determined that 35.3% of the participants were 25 years old and under, 39.2% of their spouses were between the ages of 30-34 and 88.4% were planning their pregnancy. It was determined that the Prenatal Self-Assessment Scale total scale score average of pregnant women was 230.69±30.09. It was determined that the women's Pregnancy-Related Anxiety Scale total score average was 70.32±13.02. It was determined that women with health insurance generally had better adaptation to pregnancy. Pregnant women with living children had better adaptation to pregnancy in terms of their thoughts about their own and their baby's health, compared to those without children. Pregnant women whose marriage age was under 20 years old had better adaptation to pregnancy in terms of accepting the role of motherhood, compared to pregnant women aged 21-24 and pregnant women aged 25 and over. Pregnant women with 2 or more pregnancies had higher pregnancy-related anxiety levels for healthcare personnel. Women who did not become pregnant voluntarily had higher pregnancy-related anxiety levels in terms of acceptance of pregnancy. Women who experienced miscarriage had higher pregnancy-related anxiety levels in terms of anxiety indicators. A moderate negative correlation was observed between the Prenatal Self-Assessment Scale and Pregnancy-Related Anxiety Scale scores (r -0.517 P< 0.000). As pregnant women's adaptation to pregnancy decreased, their pregnancy-related anxiety levels also decreased. It was determined that the pregnant women participating in the study adapted to pregnancy at a relatively good level and had moderate anxiety about pregnancy.