İnönü Üniversitesi tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne 2018-2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş altı adli olguların değerlendirilmesi
Evaluation of forensic cases under the age of 18 admitted to İnonu University Faculty of Medicine Turgut ozal Medical center between 2018-2022
- Tez No: 888916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUCAHİT ORUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli vaka, çocuk, travma, Forensic case, child, trauma
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; çocuklarda görülen adli olgu çeşitlerini, bu olayların meydana geliş şekillerini, ilerleme süreçlerini, bu adli olayların çocuklara etkilerini tespit etmek, ayrıca bu hususlarda alınabilecek önlemleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne 01.01.2018-31.12.2022 tarihleri arasındaki 5 yıllık süreçte başvuran çocuk adli olgular çalışmaya alındı. Çalışmadaki olguların; yaş, cinsiyet, uyruk, yaş grubu, başvuru şekli, yaralanma bölgeleri, başvuru ayı, mevsimi, klinik sonuçlar, hastanede yattıkları bölüm, yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olup olmadığı, yaşamsal tehlikesi olup olmadığı ve kemik kırığı skorları verileri elde edildi. Veriler SPSS 26.00 programında analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızdaki 4404 vakanın %62,0'si (n=2732) erkek, %38,0'i (n=1672) kadındır. Vakaların yaş ortalaması 7,42±5,68 olup yaş ortancası 6 idi. Olguların %36,26'sı (n=1597) 1-4 yaş grubundaydı. Olguların %25,75'i (n=1134) 2019 yılında başvurmuştur. Başvurular %12,0 (n=527) oran ile en çok temmuz ayında olmuştur. Olguların en sık başvuru nedeni %23,73 (n=1045) oranda olan düşme olup ikinci sırada %19,60 (n=863) oranla trafik kazaları yer almaktaydı. Olguların %87,2'si (n=3841) taburcu edilmiş, %10,9'u (n=481) tedaviyi reddetmiş, %1,5'i (n=67) ölmüş ve %0,3'ü (n=15) sevk edilmiştir. Sonuç: Malatya'da son 5 yılda çocuklardaki adli vakaların en sık iki sebebi düşme ve trafik kazası olarak bulunmuş ve ülke geneline benzer bir sonuç elde edilmiştir. Bu olaylardaki risklerin azaltılması için yerel yönetim ve kurumlarla birlikte multidisipliner iş birliği yapılması gerekmektedir. Çocuklar, ebeveynler, ilgili teknik personeller ve sağlık çalışanlarına; çocukların yaşa bağlı anatomik, fizyolojik ve psikolojik özelliklerine uyarlanmış, karşılaşılabilecek travmatik riskleri azaltıcı eğitimler verilmelidir. Hekimler, ebeveyn veya çocuklardan alınan tıbbi öykülerle açıklanamayan durumlarda adli mercilere bildirimini yapmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the types of forensic cases seen in children, the way these events occur, their progression processes, their effects on children, and to examine the precautions that can be taken in these matters. Material and method: Pediatric forensic cases who admitted to Inonu University Faculty of Medicine Turgut Ozal Medical Center between 01.01.2018 and 31.12.2022 within 5-year period were included in the study. Data on the subjects in the study were obtained: age, gender, nationality, age group, type of application, injury sites, month of application, season, clinical results, hospitalization department, whether the injury was mild enough to be treated with simple medical intervention, whether it was life-threatening, and bone fracture scores. The data were analyzed in SPSS 26.00 program. Results: Of the 4404 cases in our study, 62,0% (n=2732) were male and 38,0% (n=1672) were female. The mean age of the cases was 7,42±5,68 years and the median age was 6,36. 26% (n=1597) of the cases were in the 1-4 age group. 25,75% (n=1134) of the cases admitted in 2019. Admissions were mostly made in July with a rate of 12.0% (n=527). The most common reason for admission was falls with a rate of 23,73% (n=1045), followed by traffic accidents with a rate of 19,60% (n=863). Of the cases, 87.2% (n=3841) were discharged, 10.9% (n=481) refused treatment, 1.5% (n=67) died and 0.3% (n=15) were referred. Conclusion: In Malatya, the two most common causes of forensic cases in children in the last 5 years were found to be falls and traffic accidents, and a similar result was obtained for the rest of the country. Multidisciplinary cooperation with local governments and institutions is necessary to reduce the risks in these events. Children, parents, relevant technical personnel and healthcare professionals should be provided with training adapted to the anatomical, physiological and psychological characteristics of children depending on their age, and to reduce the traumatic risks that may be encountered. Physicians should notify legal authorities in cases that cannot be explained by medical histories taken from parents or children.