İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi turgut Özal Tıp Merkezi'ne 2018-2022 tarihleri arasında başvuran kadın adli olguların değerlendirilmesi
Evaluation of female forensic cases who applied to inönü university faculty of Medicine Turgut Özal Medical center between 2018-2022
- Tez No: 888917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUCAHİT ORUÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kadın, adli tıp, yaralanma, Female, forensic medicine, injury
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Turgut Özal Tıp Merkezi'ne 2018-2022 yılları arasında başvuru yapan kadın adli olguların olayın gerçekleştiği yıl, mevsim, ay, olayın gerçekleştiği yer, olay türü, klinik sonucu gibi özellikleri göz önüne alınaraktan cinsiyetten doğan farklılıkların toplumsal yaşamda her alanı etkilediği gibi adli olaylara etkilerini, meydana geliş biçimini, ilerleme sürecini ve olayın sonucunda kişiye tesirini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne 01.01.2018-31.12.2022 tarihleri arasındaki 5 yıllık süre içerisinde başvuran kadın cinsiyetli adli olgular çalışma kapsamına alındı. Çalışmada kişilerin; yaşı, uyruğu, yaralanma sebebi, yaralanma sebeplerinin yıl ve yaş ile ilişlisi, taburculuk şekilleri, yattığı bölüm, yaralanmanın basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olup olmadığı, yaşamsal tehlikesi olup olmadığı açısından değerlendirildi. Veriler SPSS 26.00 programında analiz edildi. Bulgular: Çalışmamızdaki olguların yaş ortalaması 27,27±22,09'dir. Yaş ortancası 23 olmuştur. 4276 kadın adli olgunun %27,4'ü (n=1172) 0-9 yaş aralığındadır. Hastane başvurularının %25,9'u (n=1109) 2019 yılında başvuru yapmıştır. Başvurular en çok %33,6 (n=1438) yaz ayında olmuştur. Olguların %95,4 (n=4080) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Olguların en sık hastaneye başvuru sebebi %33,0'le (n=1411) trafik kazalarıdır. İkinci sıklıkta %17,9'la (n=766) düşme vakaları görülmüştür. Adli olgu türlerinden olan intihar olgularında en sık %87'5'le (n=301) zehirlenme yöntemi kullanılmıştır. Kadın adli olguların %54,4'ünün (n=2328) yaralanması basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafiftir. %77,8'inin (n=3327) yaralanması hayati tehlike içermemektedir. Olguların %80,4'ü (n=3438) taburcu edilmiş, %2,6'sı (n=110) ölmüştür. Sonuç: Hastaneye başvuran kadın adli olguların çoğunluğunun başvuru sebebi trafik kazası olmakla birlikte istismar, intihar, intoksikasyon, düşme, fiziksel şiddet gibi her türden vaka görülebilmektedir. Her yaş grubunda adli olgu çeşitlerinin sıklığı değişmektedir. Örneğin intoksikasyon olguları ile her yaş grubunda karşılaşılabileceği gibi en fazla 1. dekadda karşılaşılmakta ve her yaş grubunda intoksikasyon materyali sıklığı değişmektedir. Kadın adli olguları değerlendirirken cinsiyet özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sayede olguların atlanma ihtimali düşecek, mükerrer olgular azalacaktır. Özellikle acil servislerde görev yapan sağlık çalışanlarının bu hususlara dikkat etmesi ve bildirimlerini yapmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study; The aim is to determine the effects of differences arising from gender on judicial events, the way they occur, the progression process and the impact on the person as a result of the event, as they affect every area of social life. Material and method: Forensic cases of female gender who applied to İnönü University Faculty of Medicine Turgut Özal Medical Center within a 5-year period between 01.01.2018 and 31.12.2022 were included in the scope of the study. In the study, people; It was evaluated in terms of age, nationality, cause of injury, the relationship of the causes of injury to year and age, discharge method, the department where the patient was hospitalized, whether the injury was mild enough to be treated with simple medical intervention, and whether it was life-threatening. The data were analyzed in the SPSS 26.00 program. Results: The average age of the cases in our study is 27.27±22.09. The median age was 23. 27.4% (n=1172) of 4276 female forensic cases are between the ages of 0-9. 25.9% (n=1109) of hospital applications were made in 2019. The most applications, 33.6% (n=1438), were made in the summer months. 95.4% (n=4080) of the cases are citizens of the Republic of Turkey. The most common reason for patients to be admitted to hospital is traffic accidents with 33.0% (n=1411). The second most common was falls, with 17.9% (n=766). In suicide cases, which are among the forensic case types, the poisoning method was most frequently used with 87.5% (n=301). The injuries of 54.4% (n=2328) of female forensic cases were mild enough to be resolved with simple medical intervention. The injuries of 77.8% (n=3327) were not life-threatening. 80.4% (n=3438) of the cases were discharged and 2.6% (n=110) died. Conclusion: Although the majority of female forensic cases applying to the hospital are due to traffic accidents, all kinds of cases such as abuse, suicide, intoxication, falls, and physical violence can be seen. The frequency of forensic case types varies in each age group. For example, although intoxication cases can be encountered in all age groups, they are most frequently encountered in the first decade, and the frequency of intoxication materials varies in each age group. Gender characteristics should be taken into consideration when evaluating female forensic cases. Healthcare workers, especially those working in emergency services, should pay attention to these issues and report them.