Sülemî'nin Hakâikü't tefsirinde ibâdetlerle ilgili işârî yorumlar
- Tez No: 888923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENVER BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Hakâik, Sülemî, İbâdet, İşârât, Tafsir, al-Haqā'iq, Al-Sulami, Worship, Isārāt
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Mutasavvıflar ibâdetlere zâhir ve bâtın bütünlüğü içerisinde bakarlar. Bu iki unsur bir arada olmadığı sürece, onlara göre ibâdet eksiktir ve maksat hâsıl olmamıştır. Mutasavvıfların ibadetlere yaklaşımlarını görmek için bazı tasavvuf eserlerine ve bu konuda yazılan tasavvufî-işâri tefsirlere bakmak gerekir. Tasavvufî-işâri tefsir denilince akla gelen en önemli eserlerden bir tanesi de Sülemî'nin Hakâikü't tefsir adlı eseridir. Tasavvufî tefsir alanında bir şaheser niteliği taşıyan Sülemî'nin Hakâikü't Tefsir adlı eseriyle ilgili ülkemizde farklı düzeylerde çalışmalar yapılmıştır. Biz de tezimizde ehl-i tasavvufun ibâdetlere dair yaklaşımları çerçevesinde bu eseri incelemiş olduk.
Özet (Çeviri)
The sufis view worship in terms of the unity of zāhir and bāṭin. As long as these two elements are not together, according to them, worship is incomplete and the purpose has not been achieved. In order to see the sufis' approach to worship, it is necessary to look at some sufi works and tasawwufi-ishāri commentaries written on this subject. One of the most important works that comes to mind as a tasawwufi-ishāri commentary is Al-Sulami's Haqā'iq al-Tafsīr. Al-Sulami's Haqā'iq al-Tafsīr. a masterpiece in the field of tasawwufi commentary, has been studied at different levels in our country. In our thesis, we have analyzed this work within the framework of the sufi approaches to worship.