Bipolar bozukluk hastalarında manik dönemde ve tedavi sonrasında, traf-6 genini hedefleyen MiRNA-146A'nın expresyonunun incelenmesi
Examination of the expression of MiRNA-146a targeting the traf-6 gene in bipolar disorder patients during the manic period and the treatment process
- Tez No: 888933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Mani, İnflamasyon, Nöroinflamasyon, MiRNA-146a
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bipolar bozukluk toplumda önemli oranlarda morbidite ve mortaliteye sebep olan, sık görülen kronik ruhsal bir hastalıktır. Son yıllarda bipolar bozukluğun etyopatogenezinde nöroinflamasyonun oynadığı role ilişkin çalışmalara olan ilgi artmaktadır. Çalışmamızda TRAF-6 genini hedefleyerek nöroinflamasyonda rolü olduğu düşünülen MiRNA-146'nın, bipolar bozukluğun etyopatogenezinde oynadığı rolü araştırdık. Bildiğimiz kadarıyla literatürde bipolar bozukluğun MiRNA-146a ekpresyonu ile ilişkisini araştıran herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif eşleştirilmiş vaka-kontrol çalışması olarak planlanmıştır. Ocak 2023- Haziran 2023 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne başvuran DSM-5 tanı kriterlerine göre bipolar bozukluk tanısı konulan veya bu tanı ile takip edilen, ek bir tıbbi veya psikiyatrik tanısı olmayan, 30 manik dönemde hasta çalışmamıza dahil edilmiştir. Cinsiyet, yaş, eğitim durumuna göre eşleştirilmiş, herhangi bir ruhsal veya bedensel hastalığı olmayan 30 sağlıklı kontrol birey randomize olarak alınmıştır. Çalışmadaki tüm katılımcılara Young Mani derecelendirme ölçeği (YMDÖ) uygulanmıştır. Hastalarla yapılandırılmış klinik görüşme (SCID-5) yapılmış, bilişsel testler uygulanmış ve sonrasında nöroinflamasyonla ilişkili olduğunu düşündüğümüz bu parametrenin (MiRNA-146a) ekpresyon düzeylerini ölçmek için hem manik dönem tedavisinde önce hem de tedaviden sonra periferik kan örneği alınmıştır. Bulgular: Çalışmamızda bipolar manik dönem hasta grubunda tedavi öncesinde alınan kan örneğinde MiRNA-146a ekpresyon düzeyleri sağlıklı kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksekti. Bipolar hasta grubunun tedavi sonrasında alınan kan örneğindeki MiRNA-146a ekspresyon düzeyi ise sağlıklı kontrol grubuna istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü. Bakılan MiRNA-146a'nın tedavi sonrasındaki düzeyinin, tedavi öncesine göre istatiksel anlamlı düzeyde düştüğü görüldü. Sonuç: Çalışmamızda hasta grubunda, serum MiRNA-146a ekpresyon düzeylerinin tedavi öncesinde yüksek ölçülmesi, tedavi sonrasında ise istatiksel anlamlı düzeyde düşüş göstermesi bu parametrenin nöroinflamasyonda önemli bir rolü olduğunu düşündürmektedir. Çalışmamızın literatürde oldukça kısıtlı verinin olduğu bu alana katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objevtive:Bipolar disorder is a common chronic mental illness that causes significant rates of morbidity and mortality in the society. In recent years, there has been increasing ongoing interest in the role of neuroinflammation in the etiopathogenesis of bipolar disorder. In our study, we investigated the role of miRNA-146, which is thought to play a role in neuroinflammation, in the etiopathogenesis of bipolar disorder. To our knowledge, there is no study in the literature investigating the relationships between bipolar disorder and MiRNA-146a expression. Methods: Our study was planned as a prospective matched case-control study. Thirty patients with manic episodes who were diagnosed with bipolar disorder according to the DSM-5 diagnostic criteria according to the DSM-5 diagnostic criteria or who were followed up with this diagnosis, and who were registered between January 2023 and June 2023, and who had no additional diagnosis, were included in the study. 30 healthy controls without any disease, matched according to gender, age, smoking and education, were included. Young Mania rating performance (YMRS) was provided for all values in the study. Clinical interviews were conducted with the patients, treatment methods were applied and then treated with neuroinflammation, and a peripheral blood sample was taken to use the expression levels of this parameter (MiRNA-146a). Results: In our study, MiRNA-146a expression level in the blood sample taken before treatment in the bipolar manic episode patient group was statistically significantly higher than in the healthy control group. MiRNA-146a expression level in the blood sample taken after the treatment of the bipolar patient group was statistically significantly lower than the control in the healthy group. The functioning of miRNA-146a after treatment was found to be at a statistically significant level compared to before treatment. Conclusion: In our study, the serum MiRNA-146a expression level in the patient group showed a high level of decrease during treatment and a statistically significant decrease after treatment, suggesting that this parameter plays an important role in neuroinflammation. We think that our study will contribute to this field, where there is very limited data in the literature. Keyword: Bipolar disorder, manic episode, MiRNA-146a, inflamation, neuroinflamation