Amatör futbolcularda vitamin C ve E'nin bazı sportif ve fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerinin araştırılması
The Investigation of effects of vitamin C and E on some sportive and physiological parameters in amateur footballers
- Tez No: 88900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ZİYA KARAKILÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Vitamin C andE, endurance, speed, vertical jumping, footballer JsS" 43
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
V. ÖZET Bu çalışmada 1996-97 yılında I. amatör kümede mücadele eden, Harran Üniversitesi Futbol Takımının 4 haftalık hazırlık dönemindeki futbolcularda vitamin C ve Enin bazı fizyolojik ve motorik özellikler üzerindeki etkileri araştırıldı. Nabız sayısı ve solunum sayısı kontrolleri ile karşılaştırıldığında aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdı (P>0.05). Ancak, sportif performans ile yakın ilişkisi olan nabız sayısının vitamin C grubunda önemli bir azalma eğilimi gösterdiği gözlendi. Dikey sıçrama kuvveti, dayanıklılık, çabukluk ve sürat 20, 40, 60 değerleri üzerinde ise vitamin C ve E'nin belirli bir etkisi belirlenemedi (P>0.05). Bu bulgulara dayanarak, gerekli olduğu durumlarda ve fizyolojik sınırlarda kullanıldığı taktirde vitamin C'nin sportif performansı artırabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimler: Cve E Vitamini, dayanıklılık, sürat, dikey sıçrama, futbolcu &»? 42
Özet (Çeviri)
VI. SUMMARY In this study, it was investigated the affect of vitamin E and C on the some physiolopical and motoric properties in futballers at Harran University Futball Team who strupple in the first amateur sports leauge in the period for 4 weeks in 1996-97 years. The differences between number of beat and respiration, and controls were not statistically significant (P>0.05). But, rate of heart pulse was decreased during the investigation in vitamin C group. There was no affect of vitamins C and E on the values of strength of vertical jumping, endurance, quichness and speed of 20, 40, 60 meters (P>0.05). As a result, physilogical doses of vitamin C may be used to increase sportive performance in futballers.