Görüntü üreten yapay zeka eğitiminde güzel sanat eserlerinin kullanımı: Telif hakları üzerine bir hukuki inceleme
Use of fine artworks in image generator artificial intelligence training: A legal examination of copyright infringements
- Tez No: 889015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÇAĞLAYAN AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka'nın Ürettiği Görsellere Hayır”Kampanyası, Yapay Zeka Sanatı, Görüntü Üretimi araçları, Yapay Zeka eğitimi, güzel sanat eserleri, çoğaltma hakkı ihlali, No to AI Generated Images”Campaign, AI Art, Image Generation tools, AI training, fine artworks, reproduction right infringement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Yapay Zeka Sanatı, bir yandan sanatçılara yardımcı ve analitik araçlarla fayda sağlarken diğer yandan Stable AI, DeviantArt, Dall-E gibi Görüntü Üretimi araçlarıyla onlarınkine benzer çıktılar üreterek mesleğin gelirini ve geleceğini tehlikeye atmaktadır. Çıktıların benzerliği, araçların eğitiminde dijital ortamda oluşturulmuş veya fiziki ortamdan dijital ortama aktarılmış eserlerin çoğaltmalarının kullanılmasından kaynaklanmaktadır. 2022 yılının Aralık ayında sanatçılar, Görüntü Üretimi araçları tarafından üretilen çıktıların da kendi pazarlarında satışa çıkarılmasına,“No to AI Generated Images”(“Yapay Zeka'nın Ürettiği Görsellere Hayır”) kampanyası ile tepki göstermişlerdir. Çalışmamızda öncelikle Yapay Zeka ile Büyük Veri kavramları ele alınacak ve Yapay Zeka'nın Görüntü Üretimi'ni nasıl gerçekleştirdiği anlatılacak; sonra ABD, AB ve Türk hukukuna göre güzel sanat eserlerinin Yapay Zeka eğitiminde kullanılmak üzere çoğaltılmasının sanatçıların çoğaltma hakkını ihlal edici bir niteliği olup olmadığı incelenecek, son olarak ise bu problemin çözümüne ilişkin hukuki önerilerimiz aktarılacaktır.
Özet (Çeviri)
Artificial Intelligence Art, while providing benefits to artists with assistive and analytical tools, also endangers the profession's income and future by producing outputs similar to theirs with Image Generation tools like Stable AI, DeviantArt, and DALL-E. The similarity of the outputs stems from the use of reproductions of works created digitally or transferred from the physical environment to the digital environment in the training of these tools. In December 2022, artists reacted to the sale of outputs generated by Image Generation tools in their own market with the campaign“No to AI Generated Images”. In our study, we will first address the concepts of Artificial Intelligence and Big Data and explain how Artificial Intelligence performs Image Generation. Then, we will examine whether the reproduction of fine artworks for use in Artificial Intelligence training violates the reproduction rights of artists according to US, EU, and Turkish law. Finally, we will present our legal suggestions for the solution to this problem.