Bir sağlık işletmesinde çalışan hemşirelerin motivasyonlarını etkileyen faktörlere ilişkin görüşlerinin belirlenmesi
Nurses views in regard to the factors motivating them in the hospital
- Tez No: 88902
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ABAAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik Yönetimi, Motivasyon, Hastaneler, Herzberg. iv, Nursing Management, Motivation, Hospitals, Herzberg. T.B. YUKSEKüüRETlM KURULU MffiÜİMTASYûN MME&
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Eyüpoğlu, B., Bir Sağlık İşletmesinde Çalışan Hemşirelerin Motivasyonlarını Etkileyen Faktörlere İlişkin Görüşlerinin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 1999. Araştırma, Türkiye Yüksek ihtisas Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin motivasyonlarını etkileyen faktörlere ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Anket, 293 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak amacı ile hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini ve motivasyonlarına etki edecek faktörler ortaya çıkaracak soruları içeren soru kağıdı kullanılmıştır. Soru kağıdı araştırmacı tarafından çeşitli kaynaklardan yararlanılarak geliştirilmiştir. Veriler SPSS istatistik paket programının 7.5 versiyonu kullanılarak bilgisayarda değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve Ki Kare testi kullanılmıştır. Açık uçlu iki sorunun değerlendirilmesinde yanıtlar iki ayrı kişi tarafından okunmuştur ve içerik analizinin güvenilirliği % 90'dır. Araştırmanın sonucuna göre hemşirelerin yetersiz buldukları motivasyon faktörlerinin başında sosyal faaliyetler (toplantılar, yemekler, spor faaliyetleri), manevi ödüllendirme, mesleki tehlikelere karşı korunma, Döner Sermaye ve maaş gelmektedir. Hemşireler manevi ödüllendirme, Döner Sermaye, adil ödüllendirme ve maaşlarının yükselmesinin motivasyonlarını olumlu yönde etkileyeceği belirtmişlerdir. Açık uçlu sorulara verilen yanıtlarda hemşirelerin yaptıkları işten en çok haz aldıkları durum sırası ile başarı, tanınma ve işin kendisidir. Hijyen faktörler ise sırasıyla yönetici ile olan ilişkiler, işin içeriği, hastane politikaları ve çalışma koşulları olarak ortaya çıkmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin motivasyonlarını arttırmaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Eyüpoğlu, B., Nurses' Views in regard to the factors motivating them in the hospital, Hacettepe University Health Sciences Institute MS.N.Thesis in Nursing Services Administration, Ankara, 1999. This study has been done descriptively to determine nurses' views in regard to the factors motivating them in Türkiye Yüksek ihtisas Hospital. The nurses employed at Türkiye Yüksek İhtisas Hospital constituted the scope of the research. The questionnaire, including questions to define the specific characteristics of the nurses and the factors that affect their motivation, were filled by 293 nurses. This questionnaire has been developed by means of various sources. Collected data was supported within computer environment using SPSS Statistic packet programme version 7.5. during the evaluation of data: percentage and Chi Square tests were utilised. During the evaluation of two open questions, the answers were evaulated by two coders and the reliability of the content analysis is 90%. According to the results of the research, social activities (meetings, dinners, sportive activities), moral rewarding, protection against professional risks, revolving fund and salary are the primary issues of insufficient motivation. The nurses stated that improvements in moral awarding, incentives, fair rewarding and salaries would affect their motivation in a positive manner. In the answers given to open questions, the nurses listed the most satisfactory aspects of their profession as achievement, recognition and the profession itself, respectively. Hygiene factors were determined as the relations with administrators, the content of the work, hospital policies and working conditions, respectively. Various suggestions to increase the motivation of the nurses were made in compliance with the results obtained from the research.