Hemşirelerin mesleki doyumu ve genel ruhsal sağlığı araştırması
The Study of job satisfaction and general mental health of the nurses
- Tez No: 80933
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET PEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Doyum, Ruh Sağlığı, Job Satisfaction, Mental Health. Vll
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZET Araştırma, hemşirelerin mesleki doyum düzeyi ve ruh sağlığı durumuna etki eden faktörlerin saptanması amacıyla yapılan kesitsel bir çalışmadır. Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık İşletmesi'nde çalışan toplam 381 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Ancak çeşitli nedenlerle sekiz hemşireye ulaşılamamış, sonuçta 373 hemşire ile görüşülmüştür. Araştırmanın verileri Hemşire Tanıtım Formu, İş Doyumu Değerlendirme Formu, ve Genel Sağlık Anketi-28 Formu kullanılarak yüz yüze anket tekniği ile toplanmıştır. Anketin geçerliliğini saptamak amacıyla Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi kliniklerinde çalışan toplam 24 hemşireye ön uygulama yapılmıştır. Verilerin analizinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, varyans analizi, mann-vyhitney U testi, kruskal-wallis varyans analizi ve khi-kare testi uygulanmış olup şu sonuçlar saptanmıştır: Hemşirelerin yaşı ilerledikçe mesleki doyum düzeyi artmakta ve ruh sağlığı durumu iyileşmektedir. 25 yaşından küçük olan hemşirelerin yüzde 12.0'ının, 25-29 yaş grubunda olan hemşirelerin yüzde 25.7'sinin, 29 yaşından büyük olan hemşirelerin ise yüzde 46.0'ının mesleki doyum düzeyi yüksektir. 25 yaşından küçük olan hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28 Puanı ortalaması 6.9, 25-29 yaş grubunda olan hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28Puam ortalaması 3.7 ve 29 yaşından büyük olan hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28Puanı ortalaması ise 3.1'dir. Evli, evlilik süresi ilerlemiş, çocuk sahibi olan ve devlet memuru statüsünde bulunan hemşirelerin bu özelliklerinden dolayı değil de büyük yaş gruplarında yer alıyor olmalarından dolayı, hem mesleki doyum düzeyi daha yüksek hem de ruh sağlığı durumu daha iyi saptanmıştır. Yirmi beş yaşında veya daha büyük olan ve Kardiyovasküler Cerrahisi Kliniği'nde çalışan hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28 Puanı ortalaması 5.4, 25-29 yaş grubunda olan ve ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28 Puanı ortalaması 5.0, 25 yaşından küçük olan ve aynı mesleği yeniden tercih etmeyeceğini söyleyen hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28 Puanı ortalaması 7.5, lojmanda oturan hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28 Puanı ortalaması 6.7 ve mesleki doyum düzeyi düşük olan hemşirelerin Genel Sağlık Anketi-28 Puanı ortalaması ise 5.7 olup, ruh sağlığı durumları diğer hemşirelere göre daha kötü saptanmıştır. Yirmi beş yaşından küçük olan ve anne, baba veya kardeşleriyle birlikte, yalmz, parçalanmış veya geniş aile şeklinde yaşayan hemşirelerin yüzde 2. 8 'inin, 25 yaşından küçük olan ve Kardiyoloji Kliniği'nde çalışan hemşirelerin yüzde 3 1.6' sının, 25-29 yaş grubunda olan ve halen çalıştığı bölümde çalışma süresi 3 yıldan az olan hemşirelerin yüzde 44.4'ünün, mesleğini sevdiği için tercih eden hemşirelerin yüzde 32.7' sinin ve kendi evinde oturan hemşirelerin ise yüzde 32.0'ının mesleki doyum düzeyi yüksek olup, mesleki doyum düzeyleri diğer hemşirelere göre daha yüksek saptanmıştır. IVMesleki doyum düzeyi düşük olan hemşirelerin günde kullandığı ortalama sigara sayısı 13.0, ruh sağlığı durumu daha kötü olan hemşirelerin günde kullandığı ortalama sigara sayısı ise 14.2 olup, diğer hemşirelerin kullandığı ortalama sigara sayısından daha fazladır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre hemşirelerin mesleki doyum düzeyini yükseltmek ve ruh sağlığı durumunu iyileştirebilmek için, hastanenin organizasyon yapısının netleştirilmesi, iş analizi ve görev tanımlarının yapılması, hemşirelerin ünitelerin ihtiyacına göre daha dengeli bir şekilde dağıtılması, vardiya sisteminden vazgeçilmesi ve sosyal danışma bürosu oluşturulması gibi konularda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study which is cross-sectional one was carried out by the purpose of determining the factors affecting job satisfaction and mental health level of the nurses. 381 nurses working at Türkiye Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Business were included in the sample of this study. Since 8 nurses were not surveyed because of some reasons, 373 nurses were interviewed. The data were obtained through face to face interview technique by using Nurse Identification Form, Job Satisfaction Evaluation Form, and General Health Questionnaire-28 Form. To evaluate the reliability of the questionnaire pre-application was done on 24 nurses working at the surgical services of Ankara Oncology Training and Research Hospital. Independent Means Test, Variance Analysis, Mann- Whitney U Test, Kruskal- Wallis Variance Analysis and Chi-Square Test were the statistical tests used in analyzing the data. At the end of the analyses these results were obtained: As the age of the nurses increase, their job satisfaction level also increases and their mental health level gets better. 12% of the nurses younger than 25 age, 25.7% of the nurses at the age of 25-29, and 46.0% of the nurses older than 29 age had higher job satisfaction level. The General Health Questionnaire-28 Point Means belonging to the nurses younger than 25 years old, the nurses at the age of 25-29 years old, and the nurses older than 29 years old were 6.9, 3.7 and 3.1, respectively. Both higher job satisfaction level and better mental health level were found because of increasing age not because of marriage status, being married for longer, having child, or being government civil servant. The General Health Questionnaire-28 Point Means was 5.4 for the nurses younger than 2.5 or older than 29 and working at Cardiovascular Surgery Clinic, was 5.0 for the nurses at the age of 25-29 years old and working at operation room or intensive care unit, was 7.5 for the nurses younger than 25 years and not prefer having same job, was 6.7 for the nurses living in the hospital dormitoriers, and was 5.7 for the nurses having lower job satisfaction level. It was found that mental health levels of the nurses having lower level job satisfaction were worse compared to the other nurses. It was found that 2.8% of the nurses younger than 25 years old and living with their mother, father, sister, brothers or living alone or living with their separated families or big families, 31.6% of the nurses younger than 25 years old and working at Cardiology Clinic, 44.4% of the nurses at the age of 25-29 years old and working at the same clinic at least for 3 years, 32.7% of the nurses prefer being nurse, and 32.0 of the nurses living at the her own home had higher job satisfaction level compared to the other nurses. The average number of cigarette per day among the nurses having lower level job satisfaction was 13.0, and was 14.2 for the nurses having worse mental health level. These numbers were higher than the average numbers of cigarettes consumed by other nurses. VIAccording to the results of the study it was suggested that hospital organization structure be clarified, job analysis and descriptions be made, nurses be distributed by the need of the clinics, shifting system be changed, and social information bureau be set to increase the level of job satisfaction and to improve mental health level.