Kıssa-değer ilişkisi bağlamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarının (4, 5, 6, 7, 8. sınıf) incelenmesi
Examination of Religious Culture and Ethics textbooks (4th, 5th, 6th, 7th, 8th grade) in the context of story-value relationship
  1. Tez No: 889066
  2. Yazar: SEYYARE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ORTAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıssa, değer, ahlak, öğretmen, ders programı, Story, value, morality, teacher, curriculum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Değerler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sosyal bilimler alanında değerler üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Eğitim alanında da değerler konusu araştırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan ders programlarında kazandırılmak istenen değerlere yer verilmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders programında öğrencilerin bireysel ve toplumsal gelişimlerine katlı sağlayacak 61 değer belirlenmiş ve bu erdemlerin aktarımında kullanılacak yöntemler açıklanmıştır. Ders kitaplarında anlatım, soru-cevap metodu ile birlikte kıssalara da yer verilmiştir. Kıssalar, değerlerin aktarımında geçmişle bugün arasında köprü görevi görmüştür. Çocukların tutum ve davranışlarının gelişimine olumlu yönde etki etmiştir. Bireysel ve toplumsal bağlamda öğrencilerin gelişim dönemlerine uygun faklı yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur. Öğretmenlerin, çocukların duygularını ve gelişim dönemlerini dikkate alarak yöntem belirlemesi önemlidir. Bu yöntemler arasında kıssaların önemli bir yeri vardır. 9-15 yaş arası dönemde çocukların soyut değer kavramlarını anlaması ve özümsemesi zordur. Dolayısıyla konuların kıssalar yardımıyla somutlaştırılarak anlatılması öğrencilerin değerleri içselleştirmesini daha kolay hale getirmiştir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders programında belirlenen değerlerin kıssalarla sunulması bireysel, toplumsal ve ahlaki erdemlerin özümsenmesine yardımcı olmuştur. Dolayısıyla ders kitaplarındaki kıssalar ve içerdiği değerler çocuklar için önem arz etmektedir. Bu çalışmada kıssa-değer ilişkisi bağlamında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarının incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many studies have been conducted on values in the field of social sciences. The issue of values has also been researched in the field of education. The values that are intended to be imparted are included in the curriculum created by the Ministry of National Education. In the Religious Culture and Moral Knowledge curriculum, 61 values that will contribute to the individual and social development of students have been determined and the methods to be used in transferring these virtues have been explained. In the textbooks, narratives, question-answer methods, as well as stories are included. Stories served as a bridge between the past and the present in the transfer of values. It had a positive impact on the development of children's attitudes and behaviors. Different methods appropriate to the developmental periods of students were needed in the individual and social context. It is important for teachers to determine methods by taking into account children's emotions and developmental stages. Among these methods, stories have an important place. It is difficult for children between the ages of 9 and 15 to understand and assimilate abstract value concepts. Therefore, explaining the subjects concretiously with the help of stories made it easier for students to internalize the values. Presenting the values determined in the Religious Culture and Moral Knowledge curriculum through stories helped the assimilation of individual, social and moral virtues. Therefore, the stories in textbooks and the values they contain are important for children. In this study, it is aimed to examine Religious Culture and Moral Knowledge textbooks in the context of story-value relationship.