Avrupa Birliği ülkelerinde atık yönetimi ve sürdürülebilir büyüme
Waste management and sustainable growth in European Union countries
  1. Tez No: 889071
  2. Yazar: EBRU HİLAL KİZİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KILAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Yönetimi, Sürdürülebilir Büyüme, Avrupa Birliği, Waste Management, Sustainable Growth, European Union
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nuh Naci Yazgan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Dünya nüfusunun giderek artması, üretim ve tüketimdeki artışa ve dünyanın kaynaklarının azalmasına neden olmaktadır. Bu sürecin en tehlikeli boyutu çevre kirliliğine yol açan atık sorunudur. Atıkların azaltılması, yeniden kullanılması ve çevreye daha az zarar vermeleri için yapılan tüm faaliyetler atık yönetiminin konusudur. 2015 yılında, Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafında kabul edilen,“2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”içinde sürdürülebilir gelecek sağlama adına, atık yönetimine önemli bir görev düşmektedir. Bu çalışma ile döngüsel ekonomi politikalarında önemli bir aşama kaydetmiş olan Avrupa Birliği'nin atık yönetimindeki uygulamaları ve politikalarının incelenmesi hedeflenmiştir. Sürdürülebilir büyüme açısından, kaynakların kullanımında israfın önlenmesi, daha verimli üretim yöntemleri, tüketim kalıplarının değişmesi, atıkların geri dönüştürülerek kullanım ömürlerinin uzatılması, çevreye daha az zarar veren tarzda depolanarak bertaraf edilmesi önemli bir konu olmaya başlamıştır. Avrupa Birliği büyüme oranları ile atık oranları arasında pozitif ilişki görülmektedir. Geri dönüştürülebilir atığın bir üretim girdisi olduğu düşünüldüğünde, ger dönüşüm oranlarının yükseltilmesi doğal kaynaklar ve çevre üzerindeki baskının azaltılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla atık yönetimi sürdürülebilir büyüme açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The increasing world population causes an increase in production and consumption and a decrease in the world's resources. The most dangerous aspect of this process is the waste problem that causes environmental pollution. All activities carried out to reduce, reuse and cause less harm to the environment are the subject of waste management. Waste management has an important role in ensuring a sustainable future within the“2030 Sustainable Development Goals”adopted by the member countries of the United Nations in 2015. This study aims to examine the waste management practices and policies of the European Union, which has made an important progress in circular economy policies. In terms of sustainable growth, preventing waste in the use of resources, more efficient production methods, changing consumption patterns, extending the useful life of waste by recycling, and storing and disposing of it in a way that is less harmful to the environment has become an important issue. There is a positive relationship between European Union growth rates and waste rates. Considering that recyclable waste is a production input, increasing recycling rates will reduce the pressure on natural resources and the environment. Therefore, waste management is important for sustainable growth.