Sürdürülebilir ambalaj tasarımında karton ambalajların grafik tasarım yönünden incelenmesi
Examination of cardboard packaging in terms of graphic design in sustainable packaging design
- Tez No: 889077
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİMGE YÜCEEL DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ambalaj Tasarımı, Grafik Tasarım, Karton Ambalaj, Sustainability, Packaging Design, Graphic Design, Cardboard Packaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmanın amacı sürdürülebilir ambalaj tasarımında karton ambalajların grafik tasarım yönünden incelenmesidir. Bu kapsamda, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak kapsamlı bir literatür taraması ve örnek olay incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Farklı sektörlerden seçilen on örnek ambalaj tasarımı, sürdürülebilirlik ve grafik tasarım perspektifinden analiz edilmiştir. Sonuçlar, global markaların sürdürülebilir ambalaj konusunda önemli adımlar attığını göstermektedir. Özellikle malzeme seçimi, geri dönüştürülebilirlik ve yeniden kullanılabilirlik konularında kayda değer ilerlemeler kaydedilmiştir. Ancak, grafik tasarım unsurlarının kullanımı konusunda bazı eksiklikler tespit edilmiştir. Birçok marka, sürdürülebilir ambalajlarında oldukça yalın tasarımlar tercih etmekte, bu durum sürdürülebilirlik mesajının tüketicilere etkili bir şekilde iletilmesini engellemektedir. Sonuç olarak, sürdürülebilir ambalaj tasarımında grafik tasarımın temel iletişim ve görsel unsurlarından daha fazla faydalanılması gerektiği ortaya konmuştur. Grafik tasarımın, sürdürülebilirlik mesajının tüketiciye daha etkili bir şekilde iletilmesinde, marka kimliğinin güçlendirilmesinde ve tüketici davranışlarının olumlu yönde etkilenmesinde kritik bir rol oynadığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to analyze cardboard packaging in terms of graphic design in sustainable packaging design. In this context, a comprehensive literature review and case studies were conducted using qualitative research methods. Ten sample packaging designs selected from different sectors were analyzed from the perspective of sustainability and graphic design. The results show that global brands have taken important steps towards sustainable packaging. In particular, significant progress has been made in material selection, recyclability and reusability. However, some gaps were identified in the use of graphic design elements. Many brands prefer very simple designs in their sustainable packaging, which prevents the sustainability message from being effectively communicated to consumers. As a result, it has been revealed that the basic communication and visual elements of graphic design should be utilized more in sustainable packaging design. It is emphasized that graphic design plays a critical role in communicating the sustainability message to consumers more effectively, strengthening brand identity and positively influencing consumer behavior.