Evlenme süreci satın alma davranışlarının hedonik ve faydacı tüketim eğilimleri açısından değerlendirilmesi Ankara ili örneği
Evaluation of purchasing behaviors during the marriage process in terms of hedonic and utilitarian consumption tendencies: The case of Ankara province
- Tez No: 889173
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BAHADIR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Evlenme süreci, satın alma davranışları, hedonik tüketim, faydacı tüketim, Ankara, Marriage process, purchasing behaviors, hedonic consumption, utilitarian consumption, Ankara
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tüketimin incelenmesi, ekonomi ve kültür sosyolojisi araştırmaları arasında ideal bir köprü oluşturmakta ve aile, toplumsal cinsiyet ve sosyal sınıfın araştırılması için yeni alanlar sağlamaktadır. Gündelik yaşamda insanlar faydacı ve pratik tüketimin yanı sıra, çeşitli duyular, duygular ve zevkler getiren hazcı tüketimi de tercih etme eğilimindedirler. Hedonistik ürünün kaynakları genel olarak ürünün kendi özellikleri ve bireysel özellikleri açısından açıklanmaktadır. Bunun yanı sıra, hayatta kalmak için gerekli olan maddelerin tüketimine faydacı tüketim adı verilmektedir. Dolayısıyla, faydacı ihtiyaçların karşılanmasından sonra, eğer birey kaynaklarla kalırsa, bunu tüketici davranışı teorisinde hedonik tüketim olarak bilinen duygusal hazzı arttırmak için harcayabilir. Temel ihtiyaçlar olduğu için tatmin düzeyinin her birey adına aynı olduğu faydacı tüketimin aksine, üretilen duygusal haz her bireye göre değişkenlik göstermektedir. Bu bağlamda pazarlama şirketleri, sundukları hizmetlerde en iyi tüketici deneyimi sağlayarak bu tüketici davranışını keşfetmeye çalışmaktadır. Son yıllarda hedonik tüketim kavramına sıklıkla rastlanmakta ve araştırılmaktadır. Hedonik tüketim olarak adlandırılan kavram, mutluluk, zevk, şehvet ya da rahatlama olarak açıklanan tüketimin bir parçasıdır. Bilişsel tüketici davranışının hedonik karşılığı, alışveriş deneyiminin duygusal ve çoklu duyusal yönlerini ele alan duygusal tüketici davranışıyla ilintilidir. Öyle ki faydacı tüketim faaliyetleri müşterilerin alışveriş deneyimini entelektüel olarak satın almalarını teşvik etmede rasyonelliğine hitap ederken, müşterilerin buna karşılık gelen duygusal satın almaları ancak hedonik tüketim faaliyetlerinin varlığıyla elde edilebilir. Bu araştırma, evlenme süreci satın alma davranışlarının hedonik ve faydacı tüketim eğilimleri açısından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu bağlamda, alan yazında yürütülen çalışmalardan yola çıkarak literatür taraması yapılmış ve insanlık tarihi kadar eski olan tüketim olgusunun nedenleri üzerine çıkarımlarda bulunulmuştur. Araştırma, Ankara ili ile sınırlandırılmış, evlenme sürecinde olan bireyler ile mülakat yöntemi kullanılarak görüşmeler sağlanmış ve elde edilen bulgular SPSS analiz yöntemiyle irdelenerek çalışma içerisine dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study of consumption provides an ideal bridge between economic and cultural sociology research and opens up new areas for the study of family, gender and social class. In everyday life, people tend to prefer utilitarian and practical consumption as well as hedonistic consumption, which brings various sensations, emotions and pleasures. The sources of the hedonistic product are generally explained in terms of the characteristics of the product itself and individual characteristics. In addition, the consumption of items necessary for survival is called utilitarian consumption. Hence, after the satisfaction of utilitarian needs, if the individual is left with resources, he or she can spend them to increase emotional pleasure, known in consumer behavior theory as hedonic consumption. Unlike utilitarian consumption, where the level of satisfaction is the same for each individual because they are basic needs, the emotional pleasure produced varies according to each individual. In this context, marketing companies are trying to explore this consumer behavior by providing the best consumer experience in the services they offer. In recent years, the concept of hedonic consumption has been frequently encountered and researched. The concept called hedonic consumption is a part of consumption explained as happiness, pleasure, lust or relaxation. The hedonic counterpart of cognitive consumer behavior is related to affective consumer behavior, which deals with the emotional and multisensory aspects of the shopping experience. Thus, while utilitarian consumption activities appeal to customers' rationality in encouraging them to purchase the shopping experience intellectually, the corresponding emotional purchase can only be achieved through the presence of hedonic consumption activities. This research aims to evaluate the purchase behaviors of the marriage process in terms of hedonic and utilitarian consumption tendencies. In this context, a literature review was conducted based on the studies conducted in the literature and inferences were made on the causes of the consumption phenomenon, which is as old as human history. The research was limited to the province of Ankara, interviews were conducted with individuals who were in the process of getting married, and the findings obtained were analyzed by SPSS analysis method and included in the study.