Çin ve Rusya enerji ilişkileri: Derinleşen stratejik ortaklık
China and Russia energy relations: Deepening strategic partnership
  1. Tez No: 889190
  2. Yazar: DUYGU VAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, enerji güvenliği, Çin, Rusya, stratejik ortaklık, Energy, energy security, China, Russia, strategic partnership
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada Çin ve Rusya iş birliğinde önemli bir etken olan enerjinin uzun dönem içerisinde ikili ilişkileri nasıl etkileyeceği incelenmiştir. Son dönemlerde iki ülkenin de stratejik konulardaki iş birliklerini güçlendirebilmek için somut adımlar attıkları gözlemlenmektedir. Bu bağlamda enerji ve enerji güvenliği kavramları Ukrayna Krizi, Güney Çin Denizi ve Arktik'te yaşanan sorunlara rağmen iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendiren kilit unsurlar haline gelmiştir. Bu sorunlara rağmen iki ülke enerjiden kaynaklı olarak birbirine yakınlaşmış ve zamanla aralarındaki ilişki stratejik enerji ortaklığına dönüşmüştür. Ayrıca mevcut konjonktürde yaşananlar iki ülkenin stratejik ortaklık ilişkilerinin gelişmesine neden olmuştur. Dolayısıyla Çin ve Rusya, mevcut sorunları çözmeye çalışırken uzun vadeli taahhütleri içeren yeni anlaşmalar yapacak ve iş birliklerini pekiştireceklerdir. Arktik'te yapılan iş birlikleri bu duruma iyi bir örnektir. İki ülkenin yaşadığı mevcut sorunlar, enerji odaklı dış politikalarında da birtakım değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Rusya, Asya-Pasifik'e yönelmiş ve Çin için daha da önemli bir partner konumuna gelmiştir. İlerleyen süreçte uluslararası sistem içerisindeki gelişmelerle birlikte her iki ülke de stratejilerini dengelemeye çalışacaktır. Bunu yaparken de iki ülke arasında enerji daha merkezî bir konuma gelecek ve stratejik enerji ortaklığı zamanla derinleşecektir.
Özet (Çeviri)
This study analyses how energy, which is an important factor in the cooperation between China and Russia, will affect bilateral relations in the long term. It is observed that both countries have recently taken concrete steps to strengthen their cooperation on strategic issues. In this context, the concepts of energy and energy security have become key elements that strengthen the cooperation between the two countries despite the problems in the Ukraine Crisis, the South China Sea and the Arctic. Despite these problems, the two countries have become closer to each other due to energy and the relationship between them has turned into a strategic energy partnership over time. In addition, the current conjuncture has led to the development of strategic partnership relations between the two countries. Therefore, while trying to solve the current problems, China and Russia will make new agreements that include long-term commitments and reinforce their cooperation. Cooperation in the Arctic is a good example of this situation. The current problems experienced by the two countries have also led to some changes in their energy-oriented foreign policies. Russia has turned towards Asia-Pacific and Russia has become an even more important partner for China. In the coming period, both countries will try to balance their strategies with the developments in the international system. In doing so, energy will become more central between the two countries and the strategic energy partnership will deepen over time.