Çalışan rezilyans kapasitesi, örgütsel dışlanma ve astrolojik kişilik özellikleri ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between employee resilience capacity, organizational exclusion and astrological personality traits
  1. Tez No: 889217
  2. Yazar: FATMA GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER GÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan rezilyans kapasitesi, örgütsel dışlanma astrolojik kişilik özellikleri, Employee resilience capacity, organizational exclusion, astrological personality trait
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Örgütlerin zorlu koşullara uyum sağlamasında ve kriz yönetiminde nitelikli işgücünün oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Günümüzde örgütler, hem ekonomik krizler gibi dış tehditlerle, hem de örgütsel dışlanma gibi iç huzursuzluklarla mücadele etmektedir. Bu ortamda kişilik sahibi, zorluklarla başa çıkan ve kendini geliştirmek için fırsatlar kovalayan yani rezilyans kapasitesi yüksek çalışanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı çalışan rezilyans kapasitesi, örgütsel dışlanma ve astrolojik kişilik özellikleri ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Kırıkkale Üniversitesi'nde görev yapan akademik ve idari personel oluşturmaktadır. Bu kapsamda kolayda örnekleme metodu ile %95 güven aralığında 384 örneklem büyüklüğüne ulaşılması amaçlanmış olup araştırma neticesinde verilerin kalitesini artırmak amacıyla bir takım elemeler yapılmış ve nihai olarak 380 katılımcıdan toplanan veriler değerlendirilmiştir. Verilerin dijital ortama aktarılmasında ve düzenlenmesinde Microsoft Excel ve analizlerin yapılmasında ise IBM SPSS programlarından faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre çalışan rezilyans kapasitesi ve örgütsel dışlanma düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, astrolojik kişilik özellikleri ile çalışan rezilyans kapasitesi ve örgütsel dışlanma arasındaki ilişkinin yönü değişmemiştir. Bu çalışmanın ilgili literatüre ve çalışanların rezilyans kapasitelerini artırmak ve çalışanlarını örgütsel dışlanmanın zararlı etkilerinden korumak isteyen kurumlara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that qualified workforce is very important for organizations to adapt to challenging conditions and manage crises. Today, organizations struggle with both external threats such as economic crises and internal unrest such as organizational exclusion. In this environment, there is a need for employees who have personality, cope with difficulties and pursue opportunities to improve themselves, that is, employees with high resilience capacity. In this regard, the aim of the study is to examine the relationship between employee resilience capacity, organizational exclusion and astrological personality traits. The population of the research consists of academic and administrative staff working at Kırıkkale University. In this context, it was aimed to reach a sample size of 384 with a 95% confidence interval with the convenience sampling method. As a result of the research, some eliminations were made in order to increase the quality of the data and finally the data collected from 380 participants were evaluated. Microsoft Excel was used to digitally transfer and organize the data, and IBM SPSS programs were used to perform the analyses. According to the findings, while there was a significant relationship between employee resilience capacity and organizational ostracism levels, the direction of the relationship between astrological personality traits and employee resilience capacity and organizational ostracism did not change. It is thought that this study will make significant contributions to the relevant literature and to institutions that want to increase employees' resilience capacities and protect their employees from the harmful effects of organizational exclusion.