Sosyal medya fenomenlerine bağlılığın çevrimiçi kompulsif satın almaya etkisi
The effect of connectedness to social media influencers on online compulsive buying
  1. Tez No: 889218
  2. Yazar: SUNAY VAGIFLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR ÖZER CANARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Fenomen Pazarlama, Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı, Bağlanmışlık, Social Media, Influencer Marketing, Online Compulsive Buying, Connectedness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Fenomenlerin takipçilerinin kararları üzerinde etki ediciler konumunda olması ve geleneksel tutundurma çalışmalarının artık etkisinin gün geçtikçe seyrelmesi fenomen pazarlama yönteminin markalar tarafında geniş bir şekilde kullanılmasına olanak sağlamıştır. Aynı şekilde fenomenlere karşı bireylerde oluşan bağlanmışlık durumu fenomenlerin etki gücünü daha da artırmaktadır. Bu bağlanmışlık durumunun fenomen etkisiyle alışveriş bağımlılığı sürecine evrilmesi ise bu araştırmanın ana motivasyonu olarak belirlenmiştir. Bu çalışmanın ana amacı sosyal medya fenomenlerine bağlanmışlığın çevrimiçi kompulsif satın almaya herhangi bir etkisinin olup olmadığı ve demografik farklılıkların bu durumu tetikleyip tetiklemediğinin anlaşılmasıdır. Sosyal medya fenomenlerine bağlanmışlığı olan bireylerin fenomenler tarafından alışveriş bağımlılığına etkisi, 387 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya aynı zamanda demografik değişkenlerde olgunun daha iyi anlaşılması için eklenmiştir. Araştırma zamanı toplanan verilerin geçerlilik ve güvenirlilik analizi, açıklayıcı faktör analizi yapılmış ve son olarak veriler üzerinde regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma kapsamında sosyal medya kullanıcılarının fenomen bağlılığı çevrimiçi kompulsif satın alma davranışlarına“kaçış, taklit etme, modelleme, arzulama, özel eşyalara sahip olma”alt boyutlarınca pozitif ve anlamlı etkiye sahip olduğu ancak kullanıcıların demografik özellikleri dikkate alındığında anlamlı bir etki bulunamamıştır. Çalışmanın bulguları hem akademik literatüre hem de uygulamaya yönelik önemli sonuçlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
The fact that influencers have become decision-makers for their followers and that the impact of traditional promotional activities is gradually diminishing has enabled influencer marketing to be widely used by brands. Similarly, the attachment individuals feel towards influencers increases the influencers' impact even further. The main motivation of this research is to examine how this attachment evolves into shopping addiction through the influence of influencers. The primary aim of this study is to understand whether attachment to social media influencers has any effect on compulsive buying and whether demographic differences trigger this condition. The study was conducted with the participation of 387 individuals to investigate the impact of influencers on shopping addiction among those who are attached to social media influencers. Demographic variables were also included in the study to better understand the phenomenon. Validity and reliability analysis, explanatory factor analysis, and finally, regression analysis were performed on the collected data. Within the scope of this study, it was found that the attachment of social media users to influencers has a positive and significant effect on online compulsive buying behaviors in the sub-dimensions of“escape, imitation, modeling, desire, and owning special items,”but no significant effect was found when the demographic characteristics of the users were taken into account. The findings of the study have important implications for both academic literature and practical applications.