NFT'lerin benimsenmesi önündeki engeller
Barriers to the adoption of NFTs
  1. Tez No: 889220
  2. Yazar: ÖZCANNUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEYNEP ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: NFT(nonfungible token), Aktif İnovasyon Direnci, Blok zincir, Ethereum, Akıllı Sözleşmeler, NFT (non-fungible token), Active Innovation Resistance, Blockchain, Ethereum, Smart Contracts
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
NFT'ler dijital varlıklar tarafından yapılan ticari işlemlerde bir farklılık yaratmasıyla piyasaya hızlı bir giriş yapmıştır. Ancak bu yükselen değer ekonomi piyasalarını şekillendirebilme yeteneğine sahip olabilmesine rağmen geçtiğimiz senelerde dikkat çekici düşüşler yaşamıştır. Bu durum araştırılmaya değer bulunmuş olup bu düşüşün sebebi yeniliklere gösterilen aktif inovasyon direnci teorisi ile incelenmiştir. Bu çalışma bireylerin NFT'leri benimseme noktasında engel teşkil edecek unsurları açığa çıkarma amacını taşımakta olup kullanım, değer, risk, norm ve imaj engelleri noktasında inceleme yapılmıştır.Çalışmanın verileri online anket ile 254 katılımcıdan toplanmıştır. Veriler, geçerlik ve güvenilirlik analizi, faktör analizi ve regresyon analizine tabii tutulmuştur. Araştırma bulgularında risk, değer ve norm engelleri NFT'lerin benimsenmesi önündeki en dikkat çekici engel olarak karşımıza çıkarken imaj engelleri ise ne tutum ne de niyet üzerinde etkili olmamıştır. Çalışmanın bulguları kriptografik tabanlı teknolojilerde benimsenme önündeki engellerinin anlaşılabilmesi ve aktif inovasyon direnç teorisinin bu teknolojiler içinde uygulanabilirliği noktasında akademik katkılar sağlayacaktır. Aynı zamanda uygulama noktasında, uygun stratejiler geliştirilmesi, farkındalık çalışmaları, güvenlik prosedürlerinin oluşturulması noktasında da katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
NFTs made a rapid entry into the market by creating a significant impact in commercial transactions involving digital assets. However, despite their potential to shape the economy, they have experienced notable declines in recent years. This situation was deemed worthy of investigation, and the reason for this decline was examined using the active innovation resistance theory. This study aims to uncover the factors that pose barriers to individuals adopting NFTs, focusing on usage, value, risk, norm, and image barriers. The data for the study was collected through an online survey of 254 participants. The data underwent validity and reliability analysis, factor analysis, and regression analysis. The research findings revealed that risk and value barriers were the most significant obstacles to the adoption of NFTs, while image barriers had no impact on either attitude or intention. The findings of the study will contribute academically to understanding the barriers to the adoption of cryptographic-based technologies and the applicability of active innovation resistance theory within these technologies. Additionally, in terms of practical application, the study will aid in developing appropriate strategies, conducting awareness campaigns, and establishing security procedures.