Maliye politikasının beşeri sermaye üzerindeki etkisi
The impact of fiscal policy on human capital
  1. Tez No: 889241
  2. Yazar: AYDIN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDA YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Maliye Politikası, Beşerî Sermaye, Eğitim ve Sağlık Harcamaları, Statik ve Dinamik Panel Veri Analizi, Fiscal Policy, Human Capital, Education and Health Expenditures, Static and Dynamic Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
1959 yılında Richard Musgrave tarafından kaleme alınan The Theory of Public Finance (Kamu Maliyesi Teorisi) adlı çalışmada devletin maliye politikası araçlarını kullanarak maliye politikasının amaçlarına ulaşması gerektiğini belirtmiştir. Maliye politikası araçları olarak kabul edilen bütçe, bütçenin içerisinde yer alan kamu harcamaları ile kamu gelirleri ve kamu gelirinin yetersiz kaldığı noktada başvurulan alternatif bir gelir kaynağı olarak kabul edilen kamu borçlarını etkin bir şekilde kullanarak maliye politikası amaçları olan ekonomik büyüme ve ekonomik kalkınmanın sağlanması, ekonomik istikrarın sağlanması ve adil gelir dağılımının sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda maliye politikası araçları kullanılarak beşerî sermaye stokunu artırmaya yönelik adımlar atılmıştır. Çalışmamızın amacı maliye politikasının beşerî sermaye üzerindeki etkisi eğitim ve sağlık harcamaları ile ilişkilendirilerek analiz edilmiştir. Bu bağlamda çalışmamızda 2010-2021 yıllarını kapsayan süreçte 35 OECD üyesi ülkenin makroekonomik unsurları olan ekonomik büyüme, enflasyon, işsizlik, kamu açığı, kamu borcu ve cari işlemler dengesinin eğitim harcamaları ile sağlık harcamaları üzerindeki bıraktığı etki statik ve dinamik panel veri yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda elde edilmiş olan bulgulara göre tüm makroekonomik değişkenler ve maliye politikası değişkenlerinin eğitim ve sağlık harcamaları üzerindeki etkisinin anlamlı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 1959, Richard Musgrave stated that the state should achieve the objectives of fiscal policy by using the fiscal policy instruments which are used by the state, in his study The Theory of Public Finance. It is aimed to provide the fiscal policy objectives of economic growth and economic development, economic stability and fair income distribution by effectively using the budget, public expenditures and public revenues included in the budget and public debt, which is accepted as an alternative source of income at the point which public revenue is insufficient. In line with these objectives,it is aimed some steps to increase the human capital stock by using fiscal policy instruments. The aim of our study is to analyze the effects of fiscal policy on human capital by associating it with education and health expenditures. In this context, it is analyzed the impact of economic growth, inflation, unemployment, public deficit, public debt and current account balance on education expenditures and health expenditures, which are the macroeconomic factors of 35 OECD member countries in the period covering 2010-2021, by static and dynamic panel data method. According to the findings obtained at the end of the study, it is concluded that the effect of all macroeconomic variables and fiscal policy variables on education and health expenditures is significant.