Furkasyon perforasyonlarında kullanılan kalsiyum silikat esaslı endodontik tamir materyallerinin sızdırmazlıklarının karşılaştırılması
Comparison of the sealing abilities of calcium silicate based endodontic repair materials used in furcation perforations
  1. Tez No: 889280
  2. Yazar: SİBEL TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÜNAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kalsiyum silikat esaslı siman, furkasyon perforasyonu, mikrosızıntı, ProRoot MTA, Biodentine, NeoPUTTY, Calcium silicate based cement, furcation perforation, microleakage, ProRoot MTA, Biodentine, NeoPUTTY
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmamızda, kalsiyum silikat esaslı endodontik tamir materyallerinin (ProRoot MTA, Biodentine ve NeoPUTTY) iki farklı boyutta oluşturulan furkasyon perforasyonlarındaki sızdırmazlıklarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, çürüksüz ve periodontal nedenlerle çekilmiş 64 adet alt çene daimî birinci ve ikinci büyük azı dişi kullanıldı. Dişler elmas separe frez kullanılarak mine sement sınırının 4 mm üzerinde dekorone edildi ve kökler furkasyonun 3 mm apikalinden kesildi. Her dişe elmas frezler kullanılarak su soğutması altında standart bir endodontik giriş kavitesi açıldı. Örnekler furkasyon perforasyonlarının oluşturulduğu elmas rond frez çapına göre rastgele 2 eşit ana gruba (Grup I: 1,4 mm, Grup II: 2,1 mm) ayrıldı. Ardından her gruptaki örnekler kullanılan perforasyon tamir materyaline göre rastgele 4 eşit alt gruba (n=8) ayrıldı; a: ProRoot MTA, b: Biodentine, c: NeoPUTTY, d: kontrol. Kontrol grupları dışındaki tüm gruplardaki örneklerin furkasyon perforasyonları pulpa odası tabanı hizasına kadar tamir materyalleri ile kapatıldı. Furkal onarımdan sonra tüm gruplardaki örneklerin giriş kaviteleri kompozit rezin materyali ile dolduruldu. Diğer alanlardan boya penetrasyonunu önlemek için tüm örnekler perforasyon defektinin etrafındaki 1-2 mm dışında homojen bir şekilde çift kat oje ile kaplandı. Daha sonra tüm örnekler %2'lik metilen mavisi solüsyonunda 48 saat bekletildi. Solüsyondan çıkarılan örnekler musluk suyunun altında durulanıp kuruduktan sonra soğuk akrilik bloklara gömüldü. Furkal perforasyonun tam merkezinden geçecek şekilde düşük hızlı elmas diskli bir bıçak yardımıyla bukkolingual yönde kesit alınan örnekler, stereomikroskop altında 25X büyütme ile incelendi. Perforasyonun apikal ucundan pulpa odası tabanına kadar her duvarda doğrusal boya penetrasyonu milimetre cinsinden ölçüldü. Değerlendirme için en fazla boya penetrasyonu gösteren duvar seçildi. Tüm gruplardaki mikrosızıntı verileri istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Perforasyon boyutuna ilişkin analiz sonuçları değerlendirildiğinde, Grup I ve Grup II mikrosızıntı yönünden karşılaştırıldığında gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0,05). Hem Grup I hem Grup II'de alt gruplara ait mikrosızıntı ölçümleri karşılaştırıldığında, en yüksek sızıntıyı gösteren kontrol grubu iken bunu sırasıyla NeoPUTTY, ProRoot MTA ve Biodentine izlemiştir. Gruplara ait mikrosızıntı ortalamaları ikişerli karşılaştırıldığında ProRoot MTA ile NeoPUTTY grubu, ProRoot MTA ile kontrol grubu, Biodentine ile NeoPUTTY grubu, Biodentine ile kontrol grubu, NeoPUTTY ile kontrol grubu arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemli bulunurken (p0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, perforasyon boyutunun kullanılan kalsiyum silikat esaslı simanların mikrosızıntı derecesini etkilemediği görülmüştür. Çalışmamızda, Biodentine ve ProRoot MTA'nın üstün sızdırmazlık kabiliyeti göstermesinden dolayı bu iki materyalin furkasyon perforasyonlarının onarımında kullanımı önerilebilir. Ancak, Biodentine'in ProRoot MTA'ya kıyasla manipülasyonunun daha kolay olması, daha ekonomik olması ve sertleşme süresinin kısa olması nedeniyle tek seansta restorasyonun tamamlanabilmesi gibi avantajları sebebiyle kullanımının hem hasta hem hekim açısından daha konforlu olacağını düşünmekteyiz. NeoPUTTY materyali çalışmamızda kullandığımız diğer materyallere göre daha düşük sızdırmazlık kabiliyeti göstermiştir. Ancak, yakın zamanda piyasaya sürüldüğünden literatürde bu materyal hakkında mevcut bilgiler oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle, NeoPUTTY'nin fiziksel özelliklerini değerlendiren daha fazla deneysel araştırmaya gerek duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to compare the sealing abilities of calcium silicate based endodontic repair materials (ProRoot MTA, Biodentine and NeoPUTTY) in furcation perforations of two different sizes. Material and Method: In our study, 64 mandibular first and second permanent molars, extracted for non-carious and periodontal reasons, were utilized. The teeth were decoronated 4 mm above the cementoenamel junction using a diamond separating bur, and the roots were sectioned 3 mm apical to the furcation. A standard endodontic access cavity was prepared in each tooth using diamond burs under water cooling. The samples were randomly divided into two equal main groups based on the diameter of the diamond round bur used to create the furcation perforations (Group I: 1.4 mm, Group II: 2.1 mm). Subsequently, the samples in each group were randomly divided into 4 equal subgroups (n=8) based on the perforation repair material used; a: ProRoot MTA, b: Biodentine, c: NeoPUTTY, d: control. In all groups except the control groups, the furcation perforations were sealed with repair materials up to the level of the pulp chamber floor. After furcation repair, the access cavities of all samples in the groups were filled with composite resin material. To prevent dye penetration from other areas, all samples were uniformly coated with two layers of varnish, excluding 1-2 mm around the perforation defect. Subsequently, all samples were immersed in a 2% methylene blue solution for 48 hours. After being removed from the solution, the samples were rinsed under running tap water, allowed to dry, and then embedded in cold acrylic blocks. Samples were sectioned in the buccolingual direction through the exact center of the furcation perforation using a low-speed diamond disk blade and then examined under a stereomicroscope with 25X magnification. The linear dye penetration along each wall from the apical end of the perforation to the floor of the pulp chamber was measured in millimeters. The wall showing the maximum dye penetration was selected for evaluation. The microleakage data from all groups were statistically analyzed. Results: When evaluating the analysis results related to perforation size, the difference in microleakage between Group I and Group II was found to be statistically insignificant (p>0.05). When comparing the microleakage measurements of subgroups within both Group I and Group II, the control group exhibited the highest leakage, followed in order by NeoPUTTY, ProRoot MTA, and Biodentine. When comparing the average microleakage values between pairs of groups, significant differences were found between ProRoot MTA and NeoPUTTY, ProRoot MTA and the control group, Biodentine and NeoPUTTY, Biodentine and the control group, and NeoPUTTY and the control group (p0.05). Conclusion: According to the results of our study, it was observed that the size of the perforation did not affect the degree of microleakage of the calcium silicate based cements used. In our study, due to the superior sealing ability demonstrated by Biodentine and ProRoot MTA, the use of these two materials may be recommended for the repair of furcation perforations. However, we believe that Biodentine may be more comfortable for both patients and clinicians compared to ProRoot MTA due to its advantages, such as easier manipulation, cost-effectiveness, and shorter setting time, which allows for completion of the restoration in a single visit. The NeoPUTTY material demonstrated lower sealing ability compared to the other materials used in our study. However, since it was recently introduced to the market, information about this material in the literature is quite limited. Therefore, further experimental research is needed to evaluate the physical properties of NeoPUTTY.