Untersuchung zur entwicklungder sprechkompetenzen von Deutschlernern mit hilfe der kreativen drama methode im fremdsprachenunterricht
Yabancı dil öğretiminde yaratıcı drama yöntemiyle almancayı öğrenen bireylerin konuşma yeterliliklerin gelişmesinin incelenmesi
- Tez No: 889357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE ÇELİKKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama Yöntemi ve Teknikler, Motivasyon, Yabancı Dil Almanca Konuşma Becerisi, Yabancı Dil Almanca Öğretimi, Creative Drama Methods and Techniques, Motivation, Foreign Language German Speaking Proficiency, Foreign Language German Education
- Yıl: 2024
- Dil: Almanca
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Almanca Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu çalışmanın amacı, yabancı dil Almanca öğretiminde Yaratıcı Drama Yöntemi tekniklerini uygulayarak, yabancı dil Almanca öğretmen adaylarının konuşma becerileri ve performansları üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılının güz döneminde Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Almanca Öğretmenliği Programında öğrenim görmekte ve“Konuşma becerileri I”dersini almakta olan 18 öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırma, uygulama öncesi ve uygulama sonrası olmak üzere iki aşamadan oluşmuş, ön test ve son test kontrol gruplu karma desende sürdürülmüştür. Öğretmen adaylarının kelime dağarcığı uygulama öncesi ve sonrasında bir performans testi ile ölçülmüştür. Öğretmen adayları ile yaratıcı drama yöntemine ilişkin farkındalık, tutum ve beklentiler üzerine yarı yapılandırılmış bir görüşme uygulanmıştır. Ders on hafta boyunca kontrol grubunda ders kitabında listelenen konularla işlevselci, eylem odaklı yapılandırmacı yöntem ile, deneysel grubunda ise atölyeler yaratıcı drama yöntem ile yürütülmüştür. Yaratıcı Drama yöntemiyle ders işlenmiş atölyelerde nitel gözlem yapılmış ve araştırmacı notlarını içeren bir araştırma günlüğü tutulmuştur. Uygulama sırasında öğretmen adaylarının görüşleri alınmış ve“Konuşma Becerileri I”dersinin ara ve final sınavları incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, yaratıcı drama tekniklerinin konuşma becerileri ve performanslarını geliştirmeye yönelik kullanılmasının öğretmen adaylarının akademik başarılarını arttırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of applying Creative Drama Method techniques in teaching German as a foreign language on the speaking skills and performances of pre-service German language teachers. The study was conducted with 18 pre-service teachers studying at Anadolu University, Faculty of Education, Department of Foreign Languages Education, German Language Teaching Program and taking 'Speaking Skills I' course in the autumn term of 2022-2023 academic year. The study consisted of two phases, pre-test and post-test, and was designed in a mixed design with pre-test and post-test control groups. The vocabulary of the pre-service teachers was measured with a performance test before and after the application. A semi-structured interview was conducted with pre-service teachers on awareness, attitudes and expectations regarding the creative drama method. In the control group, lessons were conducted for ten weeks using the functionalist, action-oriented constructivist method with the topics listed in the textbook, and in the experimental workshop group using the creative drama method. Qualitative observations were made in the workshops and a research diary was kept with the researcher's notes. During the implementation, reflections of the prospective teachers were obtained and the intermediate and final examinations of the“Speaking Skills I”course were analyzed. The results obtained from the research show that the use of creative drama techniques to improve speaking skills and performances is important.