Vajinismus tedavisinde cinsel terapi ile kombine pelvik taban fizyoterapisinin etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the effectiveness of pelvic floor physiotherapy combined with sexual therapy in vaginismus treatment
- Tez No: 889414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ARAS BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Disfonksiyon, Cinsel Terapi, Elektromiyografi, Pelvik Taban Fizyoterapisi, Vajinismus, Sexual Dysfunction, Sexual Therapy, Electromyography, Pelvic Floor Physiotherapy, Vaginismus
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, vajinismus tedavisinde cinsel terapi ile kombine pelvik taban fizyoterapisinin (CT-PTF) cinsel işlev skoru, vajinal penetrasyona yönelik biliş, pelvik taban (PTK) ve addüktör kas (ADD) elektromiyografi (EMG) değerleri üzerine etkinliğini değerlendirmek ve cinsel terapi ile karşılaştırmak amaçlandı. Çalışmamıza 20-45 yaş arası, vajinismus tanısı almış 44 kadın dahil edildi. Katılımcılar randomize olarak çalışma (n=22) ve kontrol grubu (n=22) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna 6 hafta boyunca, haftada 2 seans CT-PFT uygulanırken kontrol grubuna CT uygulandı. Katılımcıların cinsel işlevleri“Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ)”, vajinal penetrasyona yönelik düşünceleri“Vajinal Penetrasyon Biliş Ölçeği (VPBÖ)”, pelvik taban ve addüktör kasları“Yüzeyel Elektromiyografi (sEMG)”ile müdahale başında ve sonunda değerlendirildi. Tüm değerlendirme ve uygulamalar yüz yüze ve bireysel olarak uygulandı. Gruplar çalışma başında sosyodemografik özellik, anket skorları ve EMG değerleri bakımından benzerdi (p>0,05). Müdahale sonrası PTK ve ADD EMG ortalama, mod, minimum değerlerinde çalışma grubundaki iyileşme kontrol grubundaki iyileşmeden daha yüksek bulunurken (sırası ile, p=0,003, p=0,002, p0,05). KCİÖ ve VPBÖ skorlarında her iki grupta da anlamlı iyileşme gözlemlenirken (sırası ile, p0,05). Çalışma sonunda CT-PTF' nin vajinismus tedavisinde cinsel işlev, vajinal penetrasyon bilişi, PTK ve ADD aktivasyon değerlerinde olumlu iyileşmeler oluşturabileceği belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, to evaluate the effectiveness of pelvic floor physiotherapy (ST-PFP) combined with sexual therapy in the treatment of vaginismus on sexual function score, cognition regarding vaginal penetration, pelvic floor (PFM) and adductor muscle (ADD) electromyography (EMG) values and to compare it with sexual therapy. was intended. 44 women between the ages of 20 and 45 who were diagnosed with vaginismus were included in our study. Participants were randomly divided into two groups: study (n=22) and control group (n=22). While ST-PFP was applied to the study group 2 sessions per week for 6 weeks, CT was applied to the control group. The sexual functions of the participants were evaluated with the“Female Sexual Function Index (FSFI)”, their thoughts about vaginal penetration with the“Vaginal Penetration Cognition Questionnare (VPCQ)”, and their pelvic floor and adductor muscles with the“Superficial Electromyography (sEMG)”at the beginning and end of the intervention. All evaluations and practices were applied face to face and individually. The groups were similar in terms of sociodemographic characteristics, survey scores and EMG values at the beginning of the study (p>0.05). While the improvement in the study group in the mean, mode and minimum values of PFM and ADD EMG after the intervention was higher than the improvement in the control group (p=0.003, p=0.002, p0.05). While a significant improvement was observed in KCI and VPBS scores in both groups (p0.05). At the end of the study, it was determined that ST-PFP could create positive improvements in sexual function, vaginal penetration cognition, PFM and ADD activation values in the treatment of vaginismus.