A comperative analysis of religion as a driver of Turkish & Russian foreign policy
Türk ve Rus dış politikalarında dinin etkisinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 889482
  2. Yazar: ONUR CAN AKYOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARTMUT MARHOLD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Türkiye, Rusya, Dış Politika, Realizm, Yapısalcılık, Religion, Turkey, Russia, Foreign Policy, Realism, Constructivism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu Yüksek Lisans tezi, Demir Perde'nin çöküşünün ardından Türkiye ve Rusya'nın dış politikalarını şekillendirmede dinin rolünün kapsamlı bir karşılaştırmalı analizini sunmaktadır. Araştırma, akademik dergiler, kitaplar ve uzman analizleri dahil olmak üzere ikincil kaynaklardan elde edilen nitel verilere dayanmaktadır. Bu iki jeopolitik olarak önemli ülkede din ve dış politika arasındaki etkileşimi inceleyerek, dini faktörlerin dış politikanın formülasyonu ve uygulanmasına katkıda bulunduğu nüanslı yolları ortaya koymaktadır. Analiz, her iki ülkede dinin siyasi alanlardaki etkisinin evrimine tarihsel bir genel bakış ile başlamaktadır. Türkiye'de, özellikle laik hükümet yapısı bağlamında, İslam ve milli kimlik sentezi önemli bir rol oynamıştır. Buna karşılık, Ortodoks Kilisesi'nin yeniden canlanmasıyla işaretlenmiş Rus deneyimi, dini kimliğin milliyetçi duygular ve jeopolitik hedeflerle iç içe geçtiği farklı bir yol izlemektedir. Tez, anahtar dış politika kararlarını ve diplomatik girişimleri yöntemsel bir şekilde inceleyerek, her iki ülkenin uluslararası stratejilerindeki dini temelleri tanımlamakta ve karşılaştırmaktadır. Türk ve Rus liderlerin dış politika hedeflerini haklı çıkarmak veya teşvik etmek için dini retorik, sembolizm ve bağlantıları nasıl kullandıklarına özel bir dikkat verilmektedir. Bu, dini kimliklerin öne çıktığı çatışma bölgelerindeki ikili ilişkiler, bölgesel dinamikler ve angajmanların nasıl etkilendiğine dair bir analizi de içermektedir. Sonuç olarak, tez, dinin her iki ülkenin dış politikalarında önemli bir sürücü olduğunu, ancak rolünün çok yönlü olduğunu ve diğer siyasi, kültürel ve tarihsel faktörlerle kesiştiğini savunmaktadır. Karşılaştırmalı analiz, dinin bu ülkelerin dış politika çerçevelerine entegre edilme biçimlerinde hem benzerlikler hem de belirgin farklılıklar ortaya koymaktadır, bu da onların benzersiz tarihi ve kültürel bağlamlarını yansıtmaktadır. Bu çalışma, özellikle Soğuk Savaş sonrası jeopolitik bağlamda uluslararası ilişkilerde dinin rolüne dair daha derin bir anlayışa katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This MA thesis presents a comprehensive comparative analysis of the role of religion in shaping the foreign policies of Turkey and Russia following the collapse of the Iron Curtain. The research is grounded in qualitative data drawn from secondary sources, including academic journals, books, and expert analyses. By examining the interplay between religion and foreign policy in these two geopolitically significant nations, the study sheds light on the nuanced ways in which religious factors contribute to the formulation and execution of foreign policy. The analysis begins with an historical overview of the evolution of religion's influence in both Turkish and Russian political spheres. In Turkey, the synthesis of Islam and national identity has played a pivotal role, especially in the context of its secular governmental structure. Contrastingly, the Russian experience, marked by the Orthodox Church's resurgence, reflects a different trajectory where religious identity intertwines with nationalistic sentiments and geopolitical ambitions. Through a methodical examination of key foreign policy decisions and diplomatic endeavors, the thesis identifies and compares the religious underpinnings in both countries' international strategies. Particular attention is given to how religious rhetoric, symbolism, and affiliations are employed by Turkish and Russian leaders to justify or promote foreign policy objectives. This includes an analysis of how religion influences bilateral relations, regional dynamics, and engagement in conflict zones where religious identities are prominently at play. In conclusion, the thesis argues that while religion is a significant driver in the foreign policies of both Turkey and Russia, its role is multifaceted and intersects with other political, cultural, and historical factors. The comparative analysis reveals both similarities and distinct differences in how religion is integrated into the foreign policy frameworks of these nations, reflecting their unique historical and cultural contexts. This study contributes to a deeper understanding of religion's role in international relations, particularly in the context of post-Cold War geopolitics.