Posterolateral spinal füzyon yapılan ratlarda duloksetinin füzyon üzerine etkisi
The effect of duloxetine on fusion in rats undergoing posterolateral spinal fusion
- Tez No: 889498
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT EREM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: duloksetin, spinal füzyon, nöropatik ağrı, rat, duloxetine, spinal fusion, neuropathic pain, rat
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Nöropatik kaynaklı alt bel ağrısı tedavisinde sıklıkla kullanılmakta olan ve spinal füzyon cerrahisi sonrasında da sıklıkla kullanılan duloksetin adlı ilacın füzyon üzerine etkisinin incelendiği çalışmamız, Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Yerel Etik Kurulu onayı (Ek 1) alınarak Trakta Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları ve Araştırma Laboratuvarından temin edilen 8 'er haftalık 180-220 gr ağırlığındaki 40 adet Sprangue-Dawley cinsi rat üzerinde gerçekleştirildi. 1. Grup: Kontrol grubu olup L5-L6 posterolateral spinal füzyon cerrahisi sonrasında duloksetin verilmeyecek olan grup olarak belirlendi. 2. Grup: L5-L6 posterolateral spinal füzyon cerrahisi sonrasında postoperatif 1. günde başlanacak şekilde ve günlük olarak yeme karıştırılarak 30 mg/kg duloksetin verilecek olan grup olarak belirlendi. 3. Grup: L5-L6 posterolateral spinal füzyon cerrahisi sonrasında postoperatif 1. günde başlanacak şekilde ve günlük olarak yeme karıştırılarak 60 mg/kg duloksetin verilecek olan grup olarak belirlendi. 4. Grup: L5-L6 posterolateral spinal füzyon cerrahisi sonrasında postoperatif 1. günde başlanacak şekilde ve günlük olarak yeme katılarak 120 mg/kg duloksetin verilecek olan grup olarak belirlendi. Gruplar sırası ile Kontrol, D30, D60 ve D120 grubu olarak isimlendirildi (Tablo 1). Tüm gruplardaki ratlara posterior orta hat longitudinal insizyon ile girildi. L5-L6 seviyelerinden omurgaların posterolateral bölgeleri dekortike edilerek spinal füzyon cerrahisi gerçekleştirildi. Gruplar planlandığı şekillerde postoperatif 6 hafta takip edildi. Postoperatif 6 hafta dolduğu zaman tüm ratlara anestezi altında radyografi çekildi, ardından ratların sakrifikasyonları sağlandı. Tüm gruplardaki ratların spinal füzyon cerrahisi yapılan segmentleri cerrahi olarak çıkarılarak manuel palpasyon skorlaması ve histopatolojik çalışma yapılması amacı ile ayrıldı. Yapılan manuel palpasyon muayenesinin istatistiksel analizinde gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Yapılan radyolojik çalışmalarda da füzyon açısından gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Histolojik olarak yapılan istatistiksel çalışmada inflamasyon hücre sayısı değerleri kontrol grubunda D30 ve D60 gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Neovaskülarizasyon skorları açısından yapılan değerlendirmede kontrol grubunun skorları D30, D60 ve D120 gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Yaptığımız çalışmaya göre herhangi bir nedenle omurga füzyonu yapılan hastalarda nöropatik kökenli ağrının tedavisinde kullanılan duloksetin adlı ilacın füzyon üzerine negatif etkisinin olduğuna dair zayıf bir görüş oluşmuştur. Manuel palpasyon muayenesinde, radyolojik çalışmada ve histopatolojik olarak yeni kemik oluşumu açısından yapılan istetistiksel değerlendirmede gruplar arasında anlamı bir farkın görülmemesi duloksetinin füzyon üzerinde olumlu veya olumsuz herhangi bir klinik etkisi olmadığı sonucunu vermektedir. Histopatolojik olarak ilaç alan gruplarda füzyon sahalarındaki inflamasyon ve onarım fazlarının hızlanmış olabileceği bu nedenle inflamasyon hücrelerinin azalmış olduğu, bunun yeni kemik oluşumu açısından gruplar arasında fark olmaması durumunu anlamlandırdığı yönündeki patolog yorumunu da hesaba katarsak, ilacın kullanımının iyileşmeyi hızlandırdığı ve füzyon matürasyonuna olumlu etki ettiği şeklinde bir sonuç da ortaya atılabilir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar bu şekilde olup konunun daha fazla aydınlatılması için yeni çalışmalar yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Due to neuropathic lower back pain, the drug duloxetine is frequently used and is also commonly administered postoperatively following spinal fusion surgery. This study, which investigates the effects of duloxetine on spinal fusion, received approval from the Trakya University Local Ethics Committee for Animal Experiments. Forty female Sprague-Dawley rats, aged 8 weeks and weighing 180-220 grams, were obtained from the Trakya University Faculty of Medicine Animal Research Laboratory, and the study was conducted. Group 1: This control group received no duloxetine after undergoing L5-L6 posterolateral spinal fusion surgery. Group 2: This group received 30 mg/kg duloxetine mixed into their food daily, starting on the first postoperative day following L5-L6 posterolateral spinal fusion surgery. Group 3: This group received 60 mg/kg duloxetine via gavage daily, starting on the first postoperative day following L5-L6 posterolateral spinal fusion surgery. Group 4: This group received 120 mg/kg duloxetine mixed into their food daily, starting on the first postoperative day following L5-L6 posterolateral spinal fusion surgery. The groups were named Control, D30, D60, and D120, respectively (Table 1). All rats in each group underwent surgery via a posterior midline longitudinal incision. The posterolateral regions of the L5-L6 spinal segments were decorticated, and spinal fusion surgery was performed. The groups were followed up for 6 weeks postoperatively as planned. At the end of the 6 weeks, radiographs were taken under anesthesia for all rats, after which the rats were sacrificed. The spinal fusion segments were surgically removed from all rats for manual palpation scoring and histopathological examination. Statistical analysis of the manual palpation examination revealed no significant differences between the groups. Radiological studies also showed no significant differences in terms of fusion between the groups. Histological statistical analysis found that the number of inflammatory cells in the control group was significantly higher than in the D30 and D60 groups. In terms of neovascularization scores, the control group had significantly higher scores compared to the D30, D60, and D120 groups. According to our study, there is a weak indication that duloxetine, used for treating neuropathic pain in patients undergoing spinal fusion for any reason, may have a negative impact on fusion. The lack of significant differences observed in manual palpation examination, radiological studies, and histopathological assessments regarding new bone formation suggests that duloxetine does not have a clinically significant positive or negative effect on fusion. Considering the pathologist's interpretation that inflammation and repair phases in the fusion areas may have been accelerated in the drug-treated groups, resulting in reduced inflammation cells, which could explain the absence of differences in new bone formation among the groups, it may also be concluded that the drug use positively influences healing and fusion maturation. The results obtained in this study indicate that further research is needed to clarify this topic.