GABAPENTİN KULLANIMININ POSTERİOR SPİNAL FÜZYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: RATLAR ÜZERİNDE YAPILAN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA
GABAPENTİN KULLANIMININ POSTERİOR SPİNAL FÜZYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: RATLAR ÜZERİNDE YAPILAN DENEYSEL BİR ÇALIŞMA
  1. Tez No: 997145
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Fibrozis, Gabapentin, Neovaskülarizasyon, Psödoartroz, Ratlar, Spinal Füzyon, Fibrosis, Gabapentin, Neovascularization, Pseudoarthrosis, Rats, Spinal Fusion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Gabapentin, spinal cerrahi sonrası ağrı yönetiminde sıklıkla kullanılabilen bir ilaçtır. Gabapentinin kemik iyileşmesi ve spinal füzyon biyolojisi üzerindeki etkileri yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışmanın amacı, farklı dozlarda uygulanan gabapentinin ratlarda oluşturulan posterolateral spinal füzyon modeli üzerindeki etkilerini manuel palpasyon, radyolojik ve histopatolojik değerlendirme yöntemleriyle ele almaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 25 adet erkek Sprague-Dawley cinsi rat kullanıldı. Ratlar rastgele üç gruba ayrıldı: Kontrol grubu (n=8), düşük doz gabapentin grubu (G30: 30 mg/kg/gün, n=8) ve yüksek doz gabapentin grubu (G300: 300 mg/kg/gün, n=9). İlaç uygulamasına cerrahiden bir hafta önce oral gavaj yoluyla başlanarak kararlı durum konsantrasyonu sağlandı. Tüm deneklerin iliak kanadından otogreft alınıp, L4-L5 seviyesinde intertransvers alana alınan otogreftler koyularak posterolateral spinal füzyon uygulandı. Postoperatif 6. haftada tüm ratlara radyolojik değerlendirme yapıldı. Ardından sakrifikasyon yapılıp füzyon bölgesi en-blok çıkarıldı. Füzyon başarısı; radyografik değerlendirme, manuel palpasyon ve histopatolojik inceleme ile analiz edildi. Bulgular: Manuel palpasyon ve radyolojik skorlama sonuçlarına göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Ancak histopatolojik analizlerde, G300 grubunda yeni kemik oluşumu ve neovaskülarizasyon skorlarının diğer gruplara göre anlamlı derecede düşük olduğu saptandı (p<0,05). G30 grubunda ise orta düzeyde yeni kemik oluşumunun diğer gruplara oranla daha yüksek olduğu ve fibrozis derecesinin daha düşük seyrettiği gözlendi(p<0,05). Kontrol grubunda diğer gruplara göre fibrozis derecesinin istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek olduğu(p<0,05) ancak istatistiksel anlamlı olmasa da fibroblast sayısının daha az olduğu görülmüştür ve etki büyüklüğü yüksek düzey olarak tespit edilmiştir(p>0,05; η²=0,08). Ayrıca G300 grubunda inflamatuar hücre yanıtının baskılandığı ve bu durumun orta düzeyde etki büyüklüğüne sahip olduğu belirlenmiştir(p>0,05; η²=0,08). Sonuç: Gabapentin, spinal füzyon üzerinde doz bağımlı etkiler göstermektedir. Düşük doz gabapentin uygulaması füzyon sürecini olumsuz etkilemezken, yüksek doz kullanımının osteoblastik aktiviteyi, anjiyogenezi ve erken dönem inflamatuar yanıtı baskılayarak füzyon sürecini biyolojik düzeyde geciktirdiği sonucuna varılmıştır. Spinal füzyon cerrahisi geçirecek olan hastalarda gabapentinin doz ayarlaması yapılırken gabapentinin füzyon üzerindeki potansiyel etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Gabapentin is a drug frequently used in the management of postoperative pain following spinal surgery. However, the effects of gabapentin on bone healing and spinal fusion biology have not been fully elucidated. The aim of this study was to investigate the effects of gabapentin administered at different doses on a posterolateral spinal fusion model in rats using manual palpation, radiological, and histopathological evaluation methods. Materials and Methods: A total of 25 male Sprague Dawley rats were included in the study. The animals were randomly divided into three groups: control group (n=8), low-dose gabapentin group (G30: 30 mg/kg/day, n=8), and high-dose gabapentin group (G300: 300 mg/kg/day, n=9). Gabapentin administration was initiated one week prior to surgery via oral gavage to achieve steady-state plasma concentrations. Autografts were harvested from the iliac crest of all the affected limbs and placed in the intertransverse space at the L4-L5 level to perform posterolateral spinal fusion. At postoperative week 6, radiological evaluations were performed, followed by sacrifice and en-bloc excision of the fusion mass. Fusion success was assessed by radiographic evaluation, manual palpation, and histopathological analysis. Results: According to manual palpation and radiological scoring, no statistically significant difference was found among the groups (p>0.05). However, histopathological analyses revealed that new bone formation and neovascularization scores were significantly lower in the G300 group compared with the other groups (p<0.05). In the G30 group, moderate new bone formation was more prominent and the degree of fibrosis was significantly lower compared with the other groups (p<0.05). The control group demonstrated a significantly higher degree of fibrosis compared with the other groups (p<0.05), while fibroblast counts were lower, although this difference did not reach statistical significance and showed a large effect size (p>0.05; η²=0.08). In addition, suppression of the inflammatory cell response was observed in the G300 group, with a moderate effect size (p>0.05; η²=0.08). Conclusion: Gabapentin exhibits dose-dependent effects on spinal fusion. While low-dose gabapentin administration does not negatively affect the fusion process, it was concluded that high-dose use suppresses osteoblastic activity, angiogenesis, and early-phase inflammatory response, thereby delaying the fusion process at a biological level. Potential effects of gabapentin on fusion should be considered when adjusting the dosage for patients undergoing spinal fusion surgery.