Multiple skleroz tanılı hastalarda mrgörüntülemede korpus kallozumun volümetrikolarak değerlendirilmesi
Volumetric assessment of the corpus callosum in mri imaging of patients with multiple sclerosis
- Tez No: 889500
- Danışmanlar: PROF. DR. HACİ TANER BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Multiple skleroz, korpus kallozum, manyetik rezonans görüntüleme, volümetrik inceleme, atrofi, korpus kallozum indeksi, EDSS, Multiple sclerosis, corpus callosum, magnetic resonance imaging, volumetric analysis, atrophy, corpus callosum index, EDSS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız multiple skleroz hastalarında korpus kallozumun volümetrik olarak değerlendirme ve sonuçların fiziksel engelliliğe etkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Adıyaman Üniversitesi Eğinim ve Araştırma Hastanesi Radyolojine kliniğinde manyetik rezonans görüntülemesi yapılan multiple skleroz tanılı hastaların elde olunan görüntüleri retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların elde olunan sagital 3D T1 ağrılıklı görüntüleri internet tabanlı MRICloud (https://mricloud.org/) uygulamasına yüklenerek volümetrik ölçümler elde olunmuştur. Korpus kallozum indeks ölçümü için ise aynı manyetik rezonans sekansının sagital planının orta düzeyinde ölçümler yapılmıştır. Hasta ve kontrol gruplarında elde olunan değerlerin ortalamalarının karşılaştırılmasında“Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)”testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 54 hasta katılmıştır ve kontrol grubu 61 kişiden oluşmaktadır. Hasta grubunun 13'ü (%24,1) erkek, 41'i (75,9) kadındı ve yaş ortalaması 33,37 idi. Kontrol grubu ise 22 (%36,1) erkek ve 39 (63,9) kadından oluşmaktadır ve grubun ortalama yaşı 33,34 idi. Hasta grubundaki 49 (%90,7) olgu RRMS, 1 (%1,9) olgu PPMS ve 4 (%7,9) olgu SPMS tanılıydı. Hasta grubunun ortalama EDSS skoru 1,7 olarak elde olundu. Korpus kallozum volümü (KKV), korpus kallozum indeksi (KKİ) ve total serebral hemisfer volümü (TSHV) parametrelerinde hasta ve kontrol grubu ile yapılan istatistiksel karşılaştırmada KKİ'de (p0,05). x Korpus kallozum segmentleri söz konusu olunca MS hastalarında spleniumda belirgin atrofi görülmüştür. Ancak bununla EDSS skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Hasta ve kontrol grubunda MS alt tiplerine göre yapılan KKV, KKİ ve TSHV değerlerinin analizinde istatistiksel anlamlılık izlenmedi (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda multiple sklerozlu hasta grubunda kontrol grubu ile yapılan karşılaştırmada korpus kallozumda atrofi görülmüştür. Bu atrofiyi değerlendirmede volümetrik analizler daha ön planda olsa da korpus kallozum indeksi hesaplama rutinde kullanılabilecek ölçümü kısmen daha kolay bir yöntemdir. Korpus kallozumun segmental olarak incelenmesinde ise spleniumda atrofi görülmüştür. Bu hastalardaki serebral hemisfer atrofisinin, korpus kallozum atrofisi ile korele olduğu görülmüştür. Düşük EDSS skoruna sahip homojenize hasta grubunda EDSS skoru ile korpus kallozum atrofisi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmayabilir. İnternet tabanlı volüm hesaplama uygulamaları beyin yapılarını tutan hastalıklarda görülebilecek atrofiyi değerlendirmede kullanılabilecek güncel ve daha pratik yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Volumetric Assessment of the Corpus Callosum in MRI Imaging of Patients with Multiple Sclerosis Purpose: The aim of this study is to volumetrically evaluate the corpus callosum in multiple sclerosis patients and to examine the impact of the results on physical disability. Materials and methods: In our study, the images of patients diagnosed with multiple sclerosis who underwent magnetic resonance imaging at Adıyaman University Training and Research Hospital Radiology Clinic were retrospectively examined. The sagittal 3D T1-weighted images obtained from the patients were uploaded to the internet-based MRICloud (https://mricloud.org/) application to obtain volumetric measurements. For the corpus callosum index measurement, measurements were taken at the mid-sagittal level of the same magnetic resonance sequence. The statistical analysis of the obtained values was performed using SPSS (IBM Statistical Package for the Social Sciences for Windows ver 27.01) software. Results: Our study included 54 patients and a control group of 61 individuals. Of the patient group, 13 (24,1%) were male and 41 (75,9%) were female, with an average age of 33,37. The control group consisted of 22 (36,1%) males and 39 (63,9%) females, with an average age of 33,34. In the patient group, 49 (90,7%) cases were diagnosed with RRMS, 1 (1,9%) case with PPMS, and 4 (7,4%) cases with SPMS. The average EDSS score in the patient group was 1,7. In the statistical comparison between the patient and control groups for corpus callosum volume, CCI, and TSHV parameters, a significant difference was observed, with the strongest significance in CCI (p0,05). When it comes to corpus callosum segments, significant atrophy was observed in the splenium in MS patients; however, no significant correlation was found between this atrophy and the EDSS score. xii In the analysis of CCV, CCI, and TSHV values according to MS subtypes in the patient and control groups, no statistical significance was observed (p>0.05). Conclusion: In our study, corpus callosum atrophy was observed in the multiple sclerosis patient group when compared with the control group. Although volumetric analyses are more prominent in assessing this atrophy, the calculation of the corpus callosum index is a relatively easier method that can be routinely used. Segmental analysis of the corpus callosum revealed atrophy in the splenium. It was observed that cerebral hemisphere atrophy in these patients correlated with corpus callosum atrophy. In a homogeneous patient group with low EDSS scores, there may not be a statistically significant difference between the EDSS score and corpus callosum atrophy. Internet-based volumetric calculation applications are current and more practical methods that can be used to evaluate atrophy in diseases affecting brain structures.