Putting rubrics to test: The effects of rubric-referenced self-assessment on middle school students' writing skills
Dereceli puanlama ölçeğini test etmek: Dereceli puanlama ölçeği çerçevesindeki özdeğerlendirmenin ortaokul öğrencilerinin yazma becerileri üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 889502
  2. Yazar: MERVE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER AYBİRDİ TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenmek, Yazma değerlendirmesi, Yazma performansı, dereceli puanlama ölçeğine dayalı öz değerlendirme, EFL, Writing assessment, Writing performance, Rubric-based self-assessment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki ortaöğretim öğrencilerinin Yabancı Dil Olarak İngilizce yazma performansını geliştirmede, dereceli puanlama ölçeği kullanarak öz değerlendirmenin etkinliğini araştırmaktadır. Araştırma problemini ele alırken, kontrol grubundan elde edilen sonuçları deney grubunun sonuçlarıyla karşılaştıran yarı deneysel bir tasarım kullanmıştır. Veri toplama yöntemleri, yazma, analitik değerlendirme ölçeği ve görüşmelerin yönlendirdiği öz değerlendirme etkinliklerini içerecek şekilde altı haftalık bir süreyi kapsar. Araştırma için yaşları 12-13 arasında değişen 17 kız ve 13 erkekten oluşan, iki sınıftan toplam 30 yedinci sınıf öğrencisi seçilmiştir. Araştırmaya yine tamamı kadın ve yaşları 26-28 arasında değişen 3 ortaokul öğretmeni (puanlayıcı) katılmıştır. Hem tanımlayıcı (ortalama ve standart sapma) hem de çıkarımsal (Anova & eşleştirilmiş örnekler t-testleri) analizleri yürütmek için SPSS 2024 kullanıldı. Nitel veriler için tematik analiz benimsenmiştir. Bulgular, kontrol grubuna kıyasla deney grubunda olan öğrenciler arasında yazma sonuçlarında önemli gelişmeler olduğunu ortaya çıkardı. Öğrenciler dereceli puanlama ölçeği kullanarak özdeğerlendirme yapmaya karşı olumlu tutumlar sergilediler ve bunun yazma becerilerini geliştirme ve kişisel farkındalığı artırma konusundaki faydalarını farkına vardılar. Ancak öz değerlendirmenin doğru yapılmasındaki zorluklar ve öğretmenlerden ek destek alma ihtiyacı gibi zorluklar da tespit edilmiştir. Pedagojik çıkarımlar, öğrenci katılımını, özyönetimi ve öz düzenlemeyi teşvik etmek için dereceli puanlama ölçeği kullanarak özdeğerlendirme yapmayı, Yabancı Dil Olarak İngilizce yazma öğretimine entegre etmenin değerini vurgulamaktadır. Genel olarak bu çalışma, Türkiye'deki ortaokul öğrencileri arasında yazma performansını artırmada dereceli puanlama ölçeği kullanarak özdeğerlendirme yapma etkinliğine ilişkin kanıta dayalı bilgiler sağlayarak, İngilizce eğitiminde pedagojik uygulamaların ilerlemesine katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effectiveness of Rubric-Referenced Self-Assessment (RRSA) in improving English as a Foreign Language (EFL) writing performance among middle school students in Türkiye. In addressing the research problem, the study employed a quasi-experimental design which compared results obtained from the control group to the experimental group. Data collection methods span over a period of six weeks to include writing tasks, self-assessment activities guided by analytical rubrics and interviews. A total of 30 seventh-grade private school students in two classes, comprising 17 girls and 13 boys, aged 12 to 13, were purposefully selected for the study. Again, three middle school teachers (raters), all female and aged between 26 and 28, were engaged in the study. SPSS v24 was employed to run both descriptive (mean & standard deviation) and inferential (Anova & paired samples t-tests) analyses. Thematic analysis was adopted for the qualitative data. The findings revealed significant improvements in writing outcomes among students who participated in RRSA compared to those in the control group. Students demonstrated positive attitudes towards RRSA, acknowledging its benefits for improving writing skills and fostering self-awareness. However, challenges such as difficulties in accurate self-assessment and the need for additional support from teachers were also identified. Pedagogical implications highlight the value of integrating RRSA into EFL writing instruction to promote student engagement, autonomy, and self-regulation. Overall, this study contributes to the advancement of pedagogical practices in EFL education by providing evidence-based insights into the efficacy of RRSA in enhancing writing performance among middle school students in Türkiye.