Dicle Üniversitesi tıp Fakültesi'nde çalışmakta olan asistan ve uzman hekimlerde tükenmişlik, umutsuzluk, anksiyete, depresyon düzeyleri ve bunun yurtdışında çalışma planlarıyla olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of burnout, hopelessness, anxiety, depression levels among assistant and specialist physicians working at Dicle University Faculty of medicine and their relationship with plans to work abroad
- Tez No: 889512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Tükenmişlik, Hekim, Anxiety, Depression, Burnout, Physician
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışmakta olan asistan ve uzman hekimlerin tükenmişlik, umutsuzluk, anksiyete, depresyon düzeyleri belirlemek, yurt dışında çalışma planlayan hekimlerin oranını belirlemek, yurt dışında çalışmak isteme sebeplerini belirlemek ve bu çerçevede düzeltilebilecek çalışma şartları konusunda literatüre katkı sunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya20.05.2023-20.06.2023 tarihli arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapmakta olan 200 asistan ve uzman hekim dâhil edildi. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Hamilton Anksiyete Ölçeği, Hamilton Depresyon Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Envanteri (Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarı Eksikliği) ve Beck Umutsuzluk Ölçeği uygulandı. Çalışma kapsamında elde edilen veriler Statistical Package for Social Science (SPSS) 25.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya katılanların 57,0%'si erkek ve 53,5%'i bekârdır. Yaş ortalaması 30,29±5,63 yıldır. Olguların 164'ünün(%82,0) statü beklentisi ile 152'sinin (%76,0) gelir düzeyinden dolayı, 163'ünün (%81,5) aile desteği ve 171'inin (%85,9)yüksek puan almasından dolayı tıp yazdıkları saptanmıştır. Olguların 154'ünün(%77,0) şiddete maruz kaldığı, şiddete maruz kalan olgulardan 154'ünün psikolojik şiddete bunlarında 31'inin (%20,1) fiziksel ve 2'sinin(%1,2) ise cinsel şiddete maruz kaldığı tespit edilmiştir. Olguların şiddete maruziyet sonucu 54'nün (%35,1) beyaz kod verdiği ve 6'sının (%11,1) tatmin edici sonuç aldığı tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında ortalama; HAM-D Ölçek puanları 4,62±4,66, HAM-A Ölçek puanları 4,66±6,27, BUÖ puanları 9,05±5,23, Duygusal Tükenmişlik Ölçek Puanları 18,90±5,45, Duyarsızlaşma Ölçek Puanları 11,08±3,37,Kişisel Başarı Eksikliği Ölçek Puanları 14,45±3,64 ve Maslach Tükenmişlik Toplam Puanları 44,27±10,75 olduğu tespit edilmiştir. Olgular arasında yurt dışında çalışma isteği olanlarda depresyon, anksiyete ve umutsuzluk ölçek puanlarının istatiksel olarak anlamlı yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmadaki veriler sonucunda hekimlerin maruz kaldığı şiddet olaylarının ve gelecek kaygısının hekimleri yurt dışında çalışmaya iten faktörler olduğu saptanmıştır. Ayrıca dikkat çekici bir konu olan hekimlerin yurt dışına gitmek istemelerindeki maddi kazanç konusunun önemli olmadığı çalışma güvenliği ve sosyal statülerinin daha öncelikli nedenler olduğu tespit edilmiştir. Aile desteğinin hekimlerin yaşayacağı depresyon, tükenmişlik ve anksiyete düzeyleri üzerine koruyucu etkisi olduğu ve ülkelerinde hizmet etmeleri yönünde karar vermelerine neden olduğu saptanmıştır. Çalışmamız hekimler için alınacak olan çalışma kararları ve daha sonra yapılacak çalışmalar için önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Contributing to the literature on these comprehensive correctable working conditions, determining the goals of the residents and specialist physician working at Dicle University Faculty of Medicine in this hospital, limiting the birth, hopelessness, anxiety, pressure, determining the goals of the physicians who plan to work abroad, determining the reasons for wanting to work abroad, and these comprehensive correctable working conditions. Materials and Methods: This laboratory included residents and specialist physicians working at Dicle University Faculty of Medicine. Sociodemographic Data Form, Hamilton Anxiety Scale, Hamilton Depression Scale, Maslach Burnout Inventory (Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personal Accomplishment) and Beck Hopelessness Scale command to the participants. The data obtained within the scope of the study were analyzed using the Statistical Package for Social Science (SPSS) 25.0 program. Results: Of the participants in the study, 57.0% were men and 53.5% were single. The average age is 30.29±5.63 years. Of the cases, 164 (82.0) were prescribed medicine due to status expectations, 152 (76.0) due to their income level, 163 (81.5) due to family support and 171 (85.9) due to high scores has been detected. It was determined that 154 (77.0%) of the cases were exposed to violence, 154 of the cases were exposed to psychological violence, 31 of them (20.1%) were exposed to physical violence and 2 (1.2%) were exposed to sexual violence. As a result of exposure to violence, 54 (35.1%) of the cases gave a white code and 6 (11.1%) of them received satisfactory results. Within the scope of the study, the mean HAM-D Scale scores were 4.62±4.66, HAM-A Scale scores were 4.66±6.27, IPS scores were 9.05±5.23, Emotional ExhaustionScale Scores were 18.90±5.45, Depersonalization Scale Scores were 11.08±3.37, Personal Accomplishment Scale Scores were 14.45±3.64 and Maslach Burnout Total Scores were 44.27±10.75. It was found that depression, anxiety and hopelessness scale scores were statistically significantly higher in those who had a desire to work abroad. Conclusion: As a result of the data in this study, it was determined that the violent incidents that physicians were exposed to and anxiety about the future were factors that pushed physicians to work abroad.In addition, it has been determined that financial gain is not important for physicians to want to go abroad, but work security and social status are the more primary reasons. It has been determined that family support has a protective effect on physicians' depression, burnout and anxiety levels and causes them to decide to serve in their country. Our study is important for physicians' work decisions and future studies.