Elektrik ark sprey kaplama ile kaynaklı AA7000 alaşımlarının elektrokimyasal ve gerilmeli korozyon çatlağına karşı korunması
Protection of welded AA7000 alloys against electrochemical and stress corrosion cracking by electric arc spray coating
  1. Tez No: 889617
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM YURDGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP SADELER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EN AW 7020-T6, basamaklı ısıl işlem, ultrasonik dövme işlemi, elektrik ark püskürtme kaplama, pullanma korozyonu, taneler arası korozyon, gerilmeli korozyon çatlaması Ağustos 2024, 109 sayfa, EN AW 7020-T6, step aging, ultrasonic peening, electric arc spray coating, exfoliation corrosion, intergranular corrosion, stress corrosion cracking August 2024, 109 pages
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: İyi dayanım, deniz suyunda yüksek korozyon direnci, iyi işlenebilirlik ve iyi kaynak edilebilirlik gibi benzersiz özelliklerinden dolayı yaygın olarak kullanılan Al-Zn-Mg alaşımlarının (EN AW 7020) kaynaklı yapılarında basamaklı ısıl işlem, ultrasonik dövme işlemi ve elektrik ark püskürtme kaplama uygulaması yapılarak kaynaklı yapının pullanma korozyonu, taneler arası korozyon ve gerilmeli korozyon çatlaması özelliklerinin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: T6 ısıl işlemi görmüş temin edilen EN AW 7020 plakalara V kaynak ağzı açılarak plakalar kaynak edilerek birleştirilmiştir. Kaynaklı plakalardan üretilen numuneler; referans testler için işlemsiz numuneler, basamaklı ısıl işlem numuneleri, ultrasonik dövme işlemi numuneleri ve elektrik ark püskürtme kaplama uygulaması numuneleri olarak gruplara ayrılmıştır. Elektrik ark püskürtme kaplama uygulaması yapılmadan önce kaplama parametreleri Al99.99 teli kullanılarak Taguchi ve TOPSIS yöntemleri birlikteliğiyle optimize edilmiştir. Optimizasyon sonrasında kaplama numuneleri Al99.99, AlMg5 ve AlZn2 telleri ile kaplanmıştır. Üretilen numunelerle mekanik deneyler ve pullanma korozyonu, taneler arası korozyon ve gerilmeli korozyon çatlaması deneyleri yapılmıştır. Bulgular: EN AW 7020-T6 numunelerin mekanik özelliklerinin iyi olmasına karşın pullanma korozyonuna en çok hassasiyet gösteren grup olduğu, taneler arası korozyon deneylerinde en kötü dereceye sahip olduğu ve gerilmeli korozyon çatlaması deneylerinde en düşük süneklik oranına sahip olduğu bulunmuştur. Basamaklı ısıl işlemin pullanma korozyonu, taneler arası korozyon ve gerilmeli korozyon çatlaması hassasiyetlerini iyileştirdiği, ultrasonik dövme işleminin gerilmeli korozyon çatlaması süneklik oranını iyileştirdiği fakat pullanma korozyonu ve taneler arası korozyon hassasiyetlerini aynı derecede iyileştirmediği gözlemlenmiştir. Elektrik ark püskürtme kaplaması uygulanan numunelerin her üç korozyon türünde de iyileştirme sağladığı deneysel olarak tespit edilmiştir. Sonuç: EN AW 7020-T6 numunelere kıyasla işletilen tüm proseslerin (AlZn2, Al99.99, AlMg5, basamaklı ısıl işlem ve ultrasonik dövme işlemi) korozyon özelliklerini iyileştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to improve the spalling corrosion, intergranular corrosion and stress corrosion cracking properties of the welded structure by applying step aging, ultrasonic peening and electric arc spray coating to the welded structures of Al-Zn-Mg alloys (EN AW 7020), which are widely used due to their unique properties such as good strength, high corrosion resistance in sea water, good workability and good weldability. Method: The EN AW 7020 plates supplied with T6 heat treatment were joined with V butt Welding. The samples produced from the welded plates were divided into groups as untreated samples for reference tests and step aging samples, ultrasonic peening process samples and electric arc spray coating application samples. Before the electric arc spray coating application, the coating parameters were optimized using Al99.99 wire using Taguchi and TOPSIS methods. After optimization, the coating samples were coated with Al99.99, AlMg5 and AlZn2 wires. Mechanical tests and exfoliation corrosion, intergranular corrosion and stress corrosion cracking tests were performed on the produced samples. Findings: EN AW 7020-T6 samples were found to be the group most sensitive to exfoliation corrosion despite having good mechanical properties, had the worst degree in intergranular corrosion tests and had the lowest ductility rate in stress corrosion cracking tests. It was observed that step aging improved the susceptibility to exfoliation corrosion, intergranular corrosion and stress corrosion cracking, ultrasonic peening improved the ductility ratio of stress corrosion cracking but did not improve the susceptibility to exfoliation corrosion and intergranular corrosion to the same extent. It was experimentally determined that the samples applied with electric arc spray coating provided improvement in all three types of corrosion. Results: It was concluded that all the processes operated (AlZn2, Al99.99, AlMg5, two-step aging and ultrasonic impact peening) improved the corrosion properties compared to EN AW 7020-T6 samples.