Farklı 3 boyutlu yazıcılarda üretilen geçici kuron reçinelerine uygulanan farklı yüzey işlemlerinin yüzey pürüzlülüklerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different surface treatments on the surface roughness of temporary crown resins produced by various 3d printers : in vitro study
  1. Tez No: 889766
  2. Yazar: ŞEBNEM BUSE CANDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTUĞ ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, 3 Boyutlu Yazıcılar, Cila, CAD/CAM, 3D Printers, Polishing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Geçici restorasyonlar yapılırken farklı malzeme ve yöntemler kullanılmaktadır. Malzeme seçimi genellikle hastanın geçici malzemeyi ne kadar süre kullanacağına bağlıdır. İyileşme süresine ve hazırlığa veya implant destekli iyileşmeye bağlı olarak iyileşme malzemeleri ve yöntemleri değişiklik göstermektedir. Kliniklerde geleneksel yöntemler veya CAD/CAM sistemleri yaygın olarak kullanılırken, materyal olarak yaygın olarak PMMA (Polimetilmetakrilat) kullanılmaktadır. Son yıllarda piyasaya çıkan 3 boyutlu yazıcılar ve reçineler klinisyenlere yeni bakış açıları açmaktadır. Daimi restorasyonlar tamamlanana kadar, sabit geçici restorasyonlar; fonksiyon, fonasyon, estetik, pulpal ve periodontal sağlık açısından kritik bir rol oynamaktadır. Çalışmanın amacı, kullanımının giderek arttığı bir alan olan 3B yazıcılar kullanılarak üretilen sabit geçici restorasyon reçinelerinin farklı cila yöntemlerinin yüzey pürüzlülüğüne farklı cilalama yöntemlerinin etkisini değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Various materials and methods are used in the fabrication of temporary restorations. The selection of materials is typically based on how long the patient will require the temporary restoration. Depending on the healing process and the type of preparation or implant-supported recovery, healing materials and methods may vary. While traditional techniques or CAD/CAM systems are widely used in clinics, polymethyl methacrylate (PMMA) is the material of choice. In recent years, the introduction of 3D printers and resins has offered clinicians new perspectives. Until permanent restorations are completed, fixed temporary restorations play a critical role in function, phonation, aesthetics, and the health of the pulp and periodontium. The aim of this study is to evaluate the impact of different polishing techniques on the surface roughness of fixed temporary restoration resins produced by 3D printers. This field has seen increasing use.