Tavşanlarda deneysel pastörelloziste patolojik bulgular
Pathological findings of experimental pasteurellosis in rabbits
  1. Tez No: 88983
  2. Yazar: MURAT YARIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT H. MİLLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron mikroskopi, Pasteurella multocida, Pastörellozis, Tavşan
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
85 ÖZET Tavşanlarda Deneysel Pastörelloziste Patolojik Bulgular Yeni Zelanda Beyazı 6-8 haftalık tavşanlara intranazal, intratraheal ve intravenöz olarak tavşan orijinli Pasteurella multocida 3: A serotipi İnoküle edilmiştir. Pasteurella multocida intranazal ve intratraheal gruplara 0.5x1 08 CFU, intravenöz gruba 0.5x1 07 CFU dozunda inoküle edilmiştir. Hayvanlar inokülasyon sonrası 4-6, 8-10 ve 14. günlerde ölmüş ya da ötanazi uygulanmıştır. Tüm dokular makroskobik ve mikroskobik olarak muayene edilmiştir. Bunlara ilaveten, akciğer lezyonlan elektron mikroskobik olarak incelenmiştir. Akciğer lezyonlan intratraheal inokülasyon yapılan tavşanların 9'unda şekillenmiştir. İntranazal inokülasyon, intratraheal inokülasyondan daha az etkili bulunmuştur. Lezyonlar intravenöz olarak inoküle edilen tavşanlarda çok az görülmüştür. Pasteurella multocida 3. A serotipi inoküle edilmiş tüm gruplarda özellikle aşağı solunum sistemi lezyonlan şekillenmiştir. Akciğer ve plöra lezyonlan intranazal olarak inoküle edilmiş hayvanlann %50'sinde, intratraheal olarak inoküle edilmiş hayvanlann %75'inde ve intravenöz olarak inoküle edilmiş hayvanlann ise %17'sında görülmüştür. Tavşanlarda histolojik olarak şiddetli fibrinopurulent ve nekrotik pnömoni, fibrinopurulent plöritis ve fibrinopurulent perikardİtise rastlanmıştır. Pasteurella multocida lara elektron mikroskobik olarak serbest halde alveol boşluklannda ve fagosite edilmiş halde kapillar lumenlerindeki ve alveol boşluklarındaki nötrofıl granülositlerde rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
86 SUMMARY Pathological Findings of Experimental Pasteurellosis in Rabbits Three groups of New Zealand White rabbits, 6-8 week olds, were inoculated with Pasteurella multocida serotype 3: A strain of rabbit origin by intranasal, intratracheal and intravenous inoculations, respectively. Intranasal and intratracheal groups were inoculated with 0.5xl08 and intravenous group 0.5xl07 colony forming units of Pasteurella multocida. Animals which died or were killed after the 4-6, 8-10 and 14 days observation periods. All of tissue were examined macroscopically and microscopically. In addition, pulmonary lesions were examined with electron microscopically. Pneumonic lesions were most consistently in rabbits inoculated intratracheally. Intranasal inoculation was more less effective than intratracheal inoculation. The lesions were minimal in rabbits of intravenously inoculated. All of the routes of Pasteurella multocida serotype 3: A inoculations produced especially the lower respiratory tract lesions. Pulmonary lesions were observed in %50 of animal inoculated intranasals, %75 of animals inoculated intratracheally and %17 of animals inoculated intravenously. The histological lesions of the rabbits revealed severe fibrinopurulent and necrotic pneumoni, fibrinopurulent pleuritis and fibrinopurulent pericarditis. Pasteurella multocida were showed electron microscopically in alveolar spaces, in phagocytic vacuoles of cytoplasm of neutrophilic granulosit in alveolar spaces and in alveolar capillary lumens. Key Word: Electron microscopy, Pasteurella multocida, Pasteurellosis, Rabbit