Verapamil HC1'in kontrollü salım yapan çok birimli oral ilaç şeklinin hazırlanması
Preparation of multiparticulate oral controlled release dosage form of verapamil HC1
  1. Tez No: 88984
  2. Yazar: MÜGE KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER BAYKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Verapamil HC1, çözücü buharlaştırma, mikroküre, kontrollü salım, çok birimli ilaç şekli, Verapamil HC1, solvent evaporation, microsphere, controlled release, multiparticulate dosage forms. mftmmmm umul
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 339
Özet
303 ÖZET Verapamil HCl'in Kontrollü Salım Yapan Çok Birimli Oral İlaç Şeklinin Hazırlanması Çalışmamızda, verapamil HCl'in kontrollü salım yapan mikrokürelerinin, çözücü buharlaştırma yöntemi ile hazırlanması amaçlanmıştır. Çözücü buharlaştırma yöntemi ile mikrokürelerin hazırlanmasında, polimer olarak Eudragit RS 100, RL 100, L 100 ve L 100-55 ; dispersiyon ajanı olarak da sukroz stearat loıUanılmıştır. Etkin maddenin ve kullanılan polimerlerin özelliklerine uygun olarak Y/Y (S/Y) tipi emülsiyondan hareketle yapılan çözücü buharlaştırma işleminde dispersiyon ortamı olarak sıvı parafin, dispers fazda çözücü olarak metanol ve aseton karışımı kullanılmıştır. Mikrokürelerde; partikül iriliği ve dağılımı, morfolojik özellikleri, % ürün verimi, işlem etkinliği, etkin madde salım hızlan, şişebilen formülasyonlar için şişme dereceleri gibi özelliklerine etki eden işlem ve formülasyon parametreleri incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonunda; etkin madde/polimer oranı, polimer/çözücü oranı, kullanılan dispersiyon ajanının konsantrasyonu, farklı polimer kullanımı, polimerlerin karışım halinde kullanımı, polimer karışım oranlan, kanşurma hızı gibi parametrelerin mikroküre oluşumunda ve özelliklerinde etkili parametreler olduğu belirlenmiştir. Etkin maddenin teorik olarak belirlenmiş sıfir derece salım hızında hedef profili oluşturulmuştur. Hazırlanan mikrokürelerde, 8 mL/dak akış hızı kullanarak sürekli akış hücresi ile ve değişik pH1 lardaki çözünme ortamları ile çözünme hızı çalışmalan yapılmış, elde edilen çözünme hızı profilleri hedef profil ile karşılaştınlmıştır. Değişen işlem ve formülasyon parametrelerinin etkin madde şahmına etkisi incelenerek formülasyonlar geliştirilmiş, farklı pH' lardaki çözünme ortamlarında bu hedef profile yalan etkin madde şahmının olduğu mikroküre formülasyonlan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
304 SUMMARY Preparation of Multiparticulate Oral Controlled Release Dosage Form of Verapamil HC1 The purpose of our study is to prepare controlled release verapamil HC1 microspheres by solvent evaporation method. In preparation of microspheres based on solvent evaporation method, Eudragit RS 100, RL 100, L 100 and L100-55 have been used as polymers and sucrose stearate has been used as the dispersion agent. Solvent evaporation process is initiated by O/O (W/O) type emulsion compatible with characteristics of the drug and polymers used and liquid paraffin has been used as dispersion medium while methanol and acetone mixture was employed as a solvent in dispersed phase. Process and formulation parameters which affect characteristics including particle size and distribution, morphological characteristics, yield value, process efficiency, drug release rate, swelling degree for swelling formulations were analysed for microspheres. As a result of these analyses; the parameters including drug/polymer ratio, polymer/solvent ratio, concentration of dispersion agent used, use of different polymers, use of polymers as a mixture, polymer mixture ratios and mixing rate were found to be effective on formation and characteristics of the microspheres. A target drug release profile was created at zero order release rate which was theoretically set. Dissolution rate analyses were performed for prepared microspheres with dissolution media in different pH and with a continuous flow cell by using a flow rate of 8 mL per minute then target profile compared with the obtained release rate. Formulations were developed by examining effects of variable process and formulation parameters on drug release and microsphere formulations in which release of drug close to this target profile were sellected at different dissolution media with different pH.