Mermer sektöründe mali teşvikler: Afyonkarahisar incelemesi
Financial incentives in the marble sector: Afyonkarahisar review
  1. Tez No: 889883
  2. Yazar: MEHMET FATİH EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL CİĞERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Mermer sektörü, Mali Teşvik, Ekonomi, Kalkınma, İhracat, Afyonkarahisar, Marble sector, Incentive, Economy, Development, Export, Afyonkarahisar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Mermercilik sektörü hem yerel hem de küresel ekonomilerde önemli bir rol oynamaktadır. Bu sektör, doğal taşların çıkarılması, işlenmesi ve ticareti ile ilgilenir ve birçok ülke için ekonomik kalkınmanın önemli bir parçasıdır. Mali teşvikler, bu sektörün büyümesini ve sürdürülebilirliğini desteklemek için kritik bir rol oynar. Bu çalışmada, mermercilik sektöründe uygulanan mali teşviklerin etkileri ve bu teşviklerin sektörel büyümeye olan katkıları incelenmiştir. Mali teşvikler, işletmelerin sermaye yatırımlarını artırmalarına, üretim kapasitelerini genişletmelerine ve rekabet güçlerini yükseltmelerine olanak tanır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, mermercilik sektörüne yönelik mali teşvikler, yerel ekonominin çeşitlenmesine ve işsizlik oranlarının düşürülmesine katkıda bulunabilir. Türkiye, zengin doğal taş rezervleri ve gelişmiş işleme teknolojileri ile bu alanda öne çıkan ülkelerden biridir. Ülke genelinde ve Afyonkarahisar ilinde uygulanan mali teşviklerin, sektörün ihracat hacminin artmasında ve küresel pazardaki rekabet gücünün yükselmesinde önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, mermercilik sektöründe mali teşvikler, sektörel büyümeyi desteklemekle kalmayıp, aynı zamanda ekonomik kalkınmanın da itici gücü olabilmektedir. Bu çalışmanın, mermercilik sektöründe mali teşviklerin rolünü anlamak ve bu teşviklerin etkilerini değerlendirmek isteyen araştırmacılar ve politika yapıcılar için değerli bir kaynak olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Marble Industry plays a significant role in both local and global economies. This sector involves the extraction, processing, and trade of natural stones and is a crucial component of economic development for many countries. Financial incentives are critical in supporting the growth and sustainability of this sector. This study examines the effects of financial incentives in the marble industry and their contributions to sectoral growth. Financial incentives enable businesses to increase capital investments, expand production capacities, and enhance their competitive strength. In developing countries, financial incentives targeting the marble industry can contribute to the diversification of the local economy and the reduction of unemployment rates. Turkey, with its rich natural stone reserves and advanced processing technologies, stands out as a leading country in this field. The financial incentives implemented across the country, particularly in Afyonkarahisar Province, have played a significant role in increasing the export volume of the sector and boosting its competitiveness in the global market. In conclusion, financial incentives in the marble industry not only support sectoral growth but also serve as a driving force for economic development. This study is expected to be a valuable resource for researchers and policymakers who seek to understand the role of financial incentives in the marble industry and assess their impacts.