Kamu güvenliği politikalarında yeni bir unsur olarak robotlar üzerine bir inceleme
An examination of robots as a new element in public security policies
  1. Tez No: 889882
  2. Yazar: UMUT PINARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN GÖÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Güvenliği, Robot Teknolojileri, Güvenlik Operasyonları, Public Security, Robotic Technologies, Security Operations
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu tez, robot teknolojisinin hızlı ilerlemesi ve bu ilerlemeyle birlikte kamu güvenliği alanında giderek artan şekilde kullanılmaya başlanan robotların, güvenlik politikaları üzerindeki dönüştürücü etkilerini incelemektedir. Çalışma, robotların kamu güvenliği süreçlerindeki spesifik rollerini ve bu rollerin kamu güvenliği stratejileri ve politikaları üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Tez kapsamında, kolluk kuvvetleri personelinin görüşlerine dayanan birincil veriler ve literatür taraması ile desteklenen ikincil veriler kullanılarak, robot teknolojisinin mevcut ve potansiyel etkileri analiz edilmektedir. Ana amaç, robot teknolojisinin kamu güvenliği politikaları üzerindeki etkisini değerlendirmek ve bu teknolojinin, kamu güvenliğinin sağlanmasında üstlenebileceği alternatif görevlerin projeksiyonunu sunmaktır. Bu projeksiyonlar yardımıyla, gelecekteki kamu güvenliği politikalarının geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunmak amaçlanmaktadır. Çalışma, robot teknolojisinin kamu güvenliği politikalarına etkisini anlamak ve bu etkileri sistemli bir şekilde ele alarak, gelecekteki politika yapıcılarına yol gösterici bilgiler sunmayı hedeflemektedir. Konuyla ilgili mevcut literatürde önemli bir boşluk bulunmakta olup, bu tez, bu boşluğu doldurarak kamu güvenliği politikalarının daha etkili bir şekilde şekillendirilmesine katkı sağlama potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda, çalışma, kamu güvenliği politikalarının geliştirilmesinde robot teknolojisinin rolünü anlamak için kritik bir kaynak olarak önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the transformative effects of rapidly advancing robotic technology and its increasingly widespread use in public safety, focusing on its impact on security policies. The study details the specific roles robots play in public safety processes and the effects these roles have on public safety strategies and policies. Utilizing primary data based on law enforcement personnel opinions, supported by a literature review providing secondary data, the thesis analyzes both the current and potential impacts of robotic technology. The main objective is to assess the influence of robotic technology on public safety policies and to project the alternative roles this technology could assume in ensuring public safety. Additionally, these projections aim to propose recommendations for developing future public safety policies. The study seeks to understand the implications of robotic technology on public safety policies and to provide systematic insights that can guide future policymakers. Given the significant gaps in existing literature on this topic, this thesis fills this void, potentially enhancing the formulation of more effective public safety policies. In this context, the work serves as a critical resource for understanding the role of robotic technology in developing public safety policies.