İneklerde mastitis sağaltımı için etkili bir antibakteriyel ilaç kombinasyonu (sefalosporinler ve florokinolonlar) üzerinde çalışmalar
Research on effective antibacterial drug combination in cow mastitis therapy (between cephalosporins and flouroqinolones)
  1. Tez No: 88989
  2. Yazar: SELİM SEKKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ŞANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: danofloksasin, kombinasyon, mastitis, sağaltım, sefoperazon, cefoperazone, combination, danofloxacin, mastitis, therapy
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
64 ÖZET İneklerde Mastitis Sağaltımı İçin Etkili bir Antibakteriyel İlaç Kombinasyonu (Sefalosporinler ve Florokinolonlar) Üzerinde Çalışmalar Antibakteriyel ilaçlara dirençli patojen bakteri suşları yayılma eğiliminde ve mastitis olgularının sağaltımında sık sık başarısızlıklara neden olmaktadır. Bu çalışmada, mastitislerin sağaltımında daha güçlü antibakteriyel etkinlik gösterebilen bir kombinasyon seçeneğinin belirlenmesi hedeflendi. Mastitiste etkili olan, konakçı - savunma sistemleri ile uyumlu antibiyotikler incelendi. Sefoperazon ile danofloksasinin fiziksel, kimyasal, farmakokinetik ve farmakodinamik özellikleri nedeniyle kombinasyonda kullanılmaları tercih edildi. Broth sulandırma yöntemiyle, sefoperazonun EKEY90' u R colf üzerinde 2 ug /mi ve S. aureus' a karşı 1 ug /mi, danofloksasinin EKEY90' u E. colf ye ve S. aureus' a karşı 0,5 ug / mi olarak tespit edildi. Checkerboard yöntemiyle, S. aureus ve E. coli üzerine sinerjistik etkinlik gösteren kombinasyonun Fraksiyonel Inhibitor Yoğunluk İndeksi (FİYın(jeks), E. coli ve S. aureus için sırasıyla 0,1875 ve 0,2500 olarak saptandı. California mastitis testi (CMT) ile meme bölümlerinin incelenmesinde, CMT+3 değerli olan inekler çalışmaya alındı. FİYt"deks oranlarına bağlı kalınarak oluşturulan 4 farklı kombinasyonun etkinliği 9' ar inekten oluşan 4 deneme grubu üzerinde alan koşullarında incelendi. Ayrıca 9 inekten kontrol grubu oluşturuldu. Sağaltım öncesi, sağaltım uygulandıktan sonraki 12. ve 22. günlerde alınan süt örneklerinden bakteriyolojik izolasyon ve identifîkasyon yapıldı. Sağaltım öncesi izole ve identifîye edilen bakterinin 12. ve 22. günlerde saptanamaması, bakteriyolojik iyileşmenin ölçütü olarak değerlendirildi. A kombinasyonu (12,5 mg danofloksasin ve 25,0 mg sefoperazon) sağaltım etkinliği yönünden başarısız bulunurken, B kombinasyonu (25,0 mg danofloksasin ve 50,0 mg sefoperazon) 2 inekte Sir. agalactiae ile enfekte meme bölümlerini, C kombinasyonu (37,5 mg danofloksasin ve 75 mg sefoperazon) S. aureus ile enfekte 5 meme bölümünü, ve D grubu ise (75,0 mg danofloksasin ve 150,0 mg sefoperazon) 2 adet S. aureus, 1 adet Str. agalactiae, 1 adet C. bovis ve 1 adet C. kutscheri ile enfekte meme bölümlerinin sağaltımında etkili bulundu. Buna karşın, kontrol grubundaki ineklerde kendiliğinden iyileşme gözlemlenmedi. Tek dozluk uygulamalarla sağlanan bu başarı durumu dikkate alınarak hazırlanan kombinasyonun sağım dönemindeki mastitislerin sağaltımında uygun bir ilaç seçeneği oluşturabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY Researches on Effective Antibacterial Drug Combination in Cow Mastitis Thearapy (Between Cephalosporins and Flouroquinolones) Despite of worldwide efforts, mastitis has remains the most economically important disease in dairy cattle. Bacterial resistance to antibacterials is a common problem and it limits the success of the therapy. The purpose of this study was to find out an effective antibacterial combination against mastitis pathogens for lactating cows. Antibacterials that may influence host immune system are examined. Cefoperazone and danofloxacin preferred as a combination regarding their physical, chemical, pharmakokinetic and pharmacodynamic specifications. Minimum inhibitory concentrations (MIC) of cefoperazone and danofloxacin were determined by broth microdilution method on reference E. coli and S. aureus microorganisms. The MIC90 of cefoperazone on E. coli was 2 ug/ml and also lug/ml on S. aureus. The MIC90 results of danofloxacin on E. coli and S. aureus were 0,5 [Xg/ml. In vitro interactions between cefoperazone and danofloxacin were studied in checkerboard titration experiments using the broth dilution method. The degree of interaction between cefoperazone and danofloxacin was determined by calculating fractional inhibitory concentrations index (FIC index). The FIC index less than 0,5 determined as synergy. The FIC index on E. coli was 0,1875 and the FIC index on S. aureus was 0,2500. The California mastitis test (CMT) used for detecting mastitic quarters of the cow. Cows with CMT+3 udder quarters are included to the study. Forty-five cows divided into 5 equal groups: Combination A group (12,5 mg danofloxacin and 25,0 mg cefoperazone). Combination B group (25,0 mg danofloxacin and 50,0 mg cefoperazone), Combination C group (37,5 mg danofloxacin and 75,0 mg cefoperazone), Combination D group (75,0 mg danofloxacin and 150,0 mg cefoperazone) and last group seperated as a control group. Combination is established on FIC index ratios. Milk samples are taken for pre-treatment day and 12th and 22nd days of post-treatment from the mastitic quarter of the cow to the aim of bacteriological isolation and identification in order to evaluate the therapy trials. After that Combination A was not successful, Combination B treated udder quarter of 2 cows infected with Str. agalactiae and Combination C was able to treat udder quarters of 5 cows infected with S. aureus. Combination D was also treated udder quarter of 2 cows infected S. aureus, 1 cow with Str. agalactiae, 1 cow with C. bovis and 1 cow with C. kutscheri. The results obtained by single dose applications to the quarters of the cows, cefoperazone and danofloxacin combination may be an suitable alternative therapy for lactating cows.