Ankara'da meskenlere adapte olmuş hamamböceği türleri ve mevsimsel aktiviteleri
Researches on cockroaches in Ankara and their seasonal activities
- Tez No: 88988
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER KARAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Blatta orientalis, Blattella germanica, Periplaneta americana, distribution
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
52 ÖZET Ankara'da Bulunan Hamamböcekleri Ve Mevsimsel Aktiviteleri Üzerine Araştırmalar Bu çalışma Aralık 1995 - Aralık 1996 yılları arasında, Ankara bölgesinde bulunan ve meskenlere adapte olmuş hamamböceği türlerini ve mevsimsel aktiviteleri hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılmıştır. Bunun için seçilen çalışma merkezlerinden hamamböcekleri toplanmış ve teşhis anahtarları yardımı ile morfolojik özelliklerine bakılarak tur identifikasyonlan yapılmıştır. Çalışma sonucunda 1331 hamamböceği toplanmıştır. Bunlardan 1101'nin Blattella germanica, 209'nun Blatta orientalis, 21'nin Periplaneta americana olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan ilk iki tür yılın bütün aylarında bulunduğu halde, Periplaneta americana türüne yalnız Temmuz ve Ağustos aylarında rastlanmıştır. Anahtar Sözcükler; Ankara, Blatta orientalis, Periplaneta americana, Blattella germanica, yayılışı
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY Researches on Cockroaches in Ankara and their Seasonal Activities This research is made to get information about the seaonal activities of cockroach specieses which adapt the habitations in Ankara region between the period of December 1995 and 1996. For this, cockroaches are collected from selected working centers and they were identified by diagnostic keys according to their morphological features. By the end of the research, 1331 cockroaches were collected and 1101 of these were Blattella germanica, 209 Blatta otientalis, 21 Periplaneta americana. Although first two specieses exist whole year, the Periplaneta americana species exists only in July and August.