Sağlık meslek liseleri öğretmen ve öğrencilerinin meslek dersleri öğretimine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi (Ankara ili örneği)
According to the health high schools' teachers and students the evaluation of professional subjects teaching (Ankara sample)
- Tez No: 88991
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRGÜL PİYAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Meslek Dersleri öğretimi, Sağlık, Sağlık Meslek, Öğretim Sorunları. 81, Evaluation, Vocational Subjects' Teaching, Health, Health Profession, Teaching Problems. 83
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Sağlık Meslek Liseleri Öğretmen ve Öğrencilerinin Meslek Dersleri Öğretimine İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Ankara İli örneği) Bu çalışmanın amacı, Ankara Sağlık Meslek Liselerindeki öğretmen ve öğrencilerin meslek dersleri öğretimine ilişkin görüşlerini değerlendirmek, meslek dersleri öğretiminin sorunlarını saptamaya çalışmaktır. Tanımlayıcı olan araştırmanın evrenini, Ankara'daki 16 Sağlık Meslek Lisesindeki 456 meslek dersleri öğretmeni ve 2. - 4. sınıfta okuyan 1407 öğrenci oluşturmaktadır, öğrenci örneklem büyüklüğü 302 olup, örneklem seçiminde orantılı tabakalı ve sistematik örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Öğretmen örneklemine ise; sistematik örnekleme yöntemiyle öğretmenlerin % 50'si (n=230) alınmıştır. Veriler, öğretmen ve öğrencilere araştırmacı tarafından gözlem altında anket uygulanmasıyla toplanarak, SPSS programında analiz edilmiş olup, istatistiksel analizde X2 (ki kare) önemlilik testi, t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. öğretmen ve öğrencilere göre meslek dersleri öğretim etkinliklerini değerlendirme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olup, öğretmenlerin değerlendirme puanlarının öğrencilerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin görev yaptığı okul, öğretmenlikte kendisini yeterli bulması, öğretmenlikteki memnuniyeti, öğretmenlikteki hizmet süresi, hizmet içi eğitim programına katılması, branş dersine girmesi gibi değişkenlerle, öğretmenlerin meslek dersleri öğretim etkinliklerini değerlendirme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Buna karşın öğretmenlerin mezun olduğu okul, branşı, asiliyeti ve günlük plan yapması, branş dışı uygulamaya gitmesi, uygulamada sorumlu olduğu öğrenci sayısı gibi değişkenlerle, meslek dersleri öğretim etkinliklerini değerlendirme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Öğrencilerin okulu, bölümü, ve sınıfı gibi değişkenlerle meslek derslerinin öğretim etkinliklerini değerlendirme puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmen ve öğrencilerin yarısından fazlası, meslek derslerine öğrencilerin kısmen katıldığını ve katılmama nedenlerinden ilkinin öğrencinin derse hazırlıksız gelmesi olduğu görüşündedir. Öğretmen ve öğrencilere göre meslek derslerinin teorik öğretiminde; geleneksel yöntemlerden düz anlatımın, uygulamalı öğretimde; soru-cevap yönteminin, ders araç-gereçlerinden yazı tahtasının, kaynaklardan ders kitabının, sınav tekniklerinden klasik yazılının en çok kullanıldığı saptanmıştır, öğretmenler, öğretim yöntem ve tekniklerini yeterince kullanamama nedeni olarak ilk sırada, öğretim programındaki konuların bitirilme zorunluluğunu, ders araç-gereçlerinden yararlanamama da ise; okullarda ders araç-gereçlerinin yeterli miktar ve çeşitlikte olmamasını bildirmişlerdir. 80öğretmenlerin yarıya yakınının girdikleri derslerde, ders kitabının kısmen olduğunu ya da hiç olmadığını belirtmeleri ders kitabı sorunu olduğunu göstermektedir. öğretmenlerin büyük çoğunluğu hem branş dışı derse girmekte hem de branş dışı uygulamada görevlendirilmektedir, öğretmenlerin branş dışı teorik derse girme ve branş dışı uygulamada görevlendirilmesinin birinci nedeni branş ayırımının olmamasıdır. öğretmenlerin yarıya yakınının her hangi bir hizmet içi eğitim programına katılmadığını belirtmesi, % 93'ünün katılmak istediği programı belirterek yanıt vermesi, çoğunluğun hizmet İçi eğitimi istediğini göstermektedir ve en çok katılmayı istedikleri program eğitim formasyonudur. öğretmen ve öğrencilere göre meslek derslerinin teorik öğretimindeki sorunlar sırayla; ders araç-gereç ve kaynakları ile ilgili sorunlar, öğretmenlerle ilgili sorunlar, öğretimle ilgili sorunlar, öğrencilerle ilgili sorunlar, öğretim programı ve eğitim sistemiyle ilgili sorunlar, okulun fiziki yapı yetersizliği ile ilgili sorunlar olarak belirlenmiştir. Uygulamalı öğretimin sorunları ise; uygulama alanı ile ilgili sorunlar, sağlık personeli ile ilgili sorunlar, öğretmenlerle ilgili sorunlar, öğretimle ilgili sorunlar, öğrencilerle ilgili sorunlar olarak saptanmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Araştırmada saptanan sorunların her birinin ayrıntılı araştırmalarla irdelenmesi, konuya daha geniş bir açılım getirebilecektir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY According to the Health High Schools' Teachers and Students the Evaluation of Professional Subjects Teaching (Ankara Sample) The aim of this study is to evaluate the ideas of teachers and students of Health High Schools of Ankara, related to professional subjects teaching and try to define the problems of this area. This descriptive study's universe constitutes 456 professional subject teachers and 1407 the 2nd and 4th class students of sixteen professional health high schools located in Ankara. Student sample size is 302 and chosen with proportional stratified sampling method. With systematic sampling method 50 % of teachers are chosen to the sample (n=230). Data was collected by the application of a questionaire form to the sample groups by researcher. Statistical analyse was made with the use of SPSS. Chi square, t test and one way anova analyses were used for statistical evaluation. From the point of view of educational activities a statistically significant difference found between two groups' comments. Teachers' evaluation scores are higher than those of students. Besides a statistically significant relation found between variables like; the school that teacher works, self reported competence, vocational satisfaction, work life duration, participation to continious education, being teaching main vocational subjects and vocational subjects' educational activities competence evaluation scores of teachers'. On the other hand, no statistically significant relation found between the teachers' vocational subjects' educational activities competence, evaluation scores and the variables like; the school gratuated, main vocational field, permanent teaching staff position, making daily teaching plans, being responsible from the non vocational practice. There found statistically significant relation between the variables like; school, department, class of the students and their vocational subjects' educational activities evaluation scores. More than half of the students and teachers report that students participation to the vocational subjects is limited and the first reason of this limited participation is students' unprepared attendence. Both groups report that; in theoretical teaching of vocational subjects the most used method is traditional lecture, in pratical teaching question- answer method, the most used teaching material is the board, main resource is lesson book, the most used evaluation technique is classical written exam. For the fist reasons of not being able to use different teaching methods and techniques and not being able to use different teaching materials teachers report the obligation of covering all the subjects of educational program and lack or limitation of teaching materials in order. Almost half of the teachers' reports indicate that there is a lesson book problem. 82Most of the teachers are responsible both from the non-main theoretical subjects and practice. The basic reason of this stuation is the current nondistinction of main fields. Almost half of the teachers report that they had not participated to any continious education program. While 93 % of teachers indicate the subjects that they want to have continious education, first one is educational formation. According to the teachers and students problems of theoretical theaching of vocational subjects are as follows in order; problems related with teaching materials and resources, problems related with the teacher, problems related with curriculum and educational system, problems related with physical infrastructure of schools. On the other hand reported problems of practical teaching are, problems of practice field, problems related with health professionals, problems related with teachers, problems related with teaching, problems related with students. Both groups made some suggestions for the solutions. Main problematic areas defined by this study has to be further analysed to clarify the situation.