Türk ve İslam Eserleri Müzesinde bulunan Abdullah el Sayrafi'ye atfedilen 487 nolu Mushaf'ın tezhiplerinin incelemesi
An analysis of the illuminations of Mushaf No. 487 attributed to Abdullah el Sayrafi in the Museum of Turkish and Islamic Artefacts
  1. Tez No: 889928
  2. Yazar: EDA GÜLBAHÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. İLKER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tezhip Sanatı, Abdullah El-Sayrafi, Mushaf, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Illumination Art, Abdullah El Sayrafi, Mushaf, Turkish and Islamic Art Museum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tarih boyunca Türkler, ilgi gösterdikleri ilmi sanatla birleştirerek kitap sanatları alanında önemli eserler ortaya koymuşlardır. Farklı kültürlerde ve coğrafyalarda gelişen tezhip sanatının en çarpıcı örnekleri, yazma eserlerde gözlemlenebilir. Yazma eserlerin metinlerinin yanı sıra süslemeleri de büyük bir özen ve ustalıkla yapılmıştır. Bugün birçok müze, özel koleksiyon ve kütüphanede, özenle korunan birçok tezhipli yazma eser bulunmaktadır. Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde yer alan 487 envanter numaralı Abdullah el Sayrafi'ye atfedilen Mushaf-ı Şerif, bu eserlerden biridir. Söz konusu çalışmada zahriye, serlevha, Mushaf gülleri, duraklar ve sûre başları tezhiplidir. Bu tezhip bezemeleri, araştırmanın konusunu oluşturmuştur. Bu çalışmanın birinci bölümünde tezhip sanatının tanımı, tarihçesi, tezhip sanatının kullanıldığı alanlar, ve Mushaf bezeme geleneği hakkında araştırma yapılmış, ikinci bölümde ise Türk ve İslam Eserleri ve Yazma Eserler koleksiyonu ve Abdullah el-Sayrafi hakkında bilgi verilmiş ve Türk ve İslam Eserleri müzesinde bulunan XIV. Yüzyıla ait olduğu düşünülen Abdullah el-Sayrafi'ye atfedilen Kur'ân-ı Kerim'in tezhipli sayfaları çizimleri yapılarak motif, komposizyon, kullanılan renk, üslup ve dönem özellikleri açısından analiz edilmiştir. Tez araştırması, değerlendirme ve sonuç, kullanılan kaynaklar ve ekler bölümleriyle sonuçlanmıştır. Yapılan çalışmayla Tezhip sanatının XIV. yüzyıl örneğinin araştırılarak bilim ve sanat çevrelerine kazandırılması hedeflenmiştir. Elde edilen bulgularla Mushaf'ın tezhip özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, Turks have produced important works in the field of book arts by combining the science they are interested in with art. The most striking examples of the art of illumination, which developed in different cultures and geographies, can be observed in manuscripts. In addition to the texts of the manuscripts, their decorations were also made with great care and mastery. Today, many museums, private collections and libraries have many illuminated manuscripts that are carefully preserved. The Mushaf-i Sharif attributed to Abdullah el Sayrafi with inventory number 487 in the Museum of Turkish and Islamic Art is one of these works. In this work, the zahriye, serlevha, Mushaf roses, stops and surah heads are illuminated. These illumination decorations constitute the subject of this study. In the first part of this study, the definition of the art of illumination, its history, the areas where illumination art is used, and the tradition of Mushaf decoration were researched. In the second part, information was given about the collection of Turkish and Islamic Works and Manuscripts and Abdullah al-Sayrafi, and the illuminated pages of the Qur'an attributed to Abdullah al-Sayrafi, which is thought to belong to the XIVth century in the Museum of Turkish and Islamic Works, were drawn and analyzed in terms of motif, composition, color, style and period features. The thesis research is concluded with evaluation and conclusion, sources used and appendices. With this study, it is aimed to research the XIVth century example of illumination art and to bring it to the science and art circles. With the findings obtained, the illumination features of the Mushaf were analyzed.