XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuası (V.:1b-100b) (İnceleme-metin çeviri yazısı-indeks)
Poetry magazines which belongs to 19th century (V.:1b-100b)(Research, translation of the text, index)
- Tez No: 537018
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİ ALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan Şiiri, Mecmua, Şiir Mecmuası, Maraşlı Şairler, Divan Poetry, Poetry Journal, Marash Poets
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Arapça kökenli olan mecmua,“cem'”( جمع ) kökünden türeyen ve toplanıp biriktirilmiş, tertip ve tanzim edilmiş şeylerin hepsi, seçilmiş yazılardan meydana gelen kitap anlamlarını ihtiva eden bir kelimedir. Edebiyatımızda mecmua, bugün tertip edilen antolojiler karşılığındadır ve divan şiirinde farklı konu ve içeriklerin bir arada derlendiği, kişisel zevk ürünü şiir defterleridir. Divan şiiri, köklü bir edebî geleneğin ürünüdür ve derece derece gelişerek kendi mecraını bulabilmiş ve geniş bir kültür birikimi oluşturabilmiştir. Üzerinde çalışmış olduğumuz mecmua, XIX. yüzyıla ait bir şiir mecmuasıdır ve Yaşar ALPARSLAN beyefendinin şahsi kütüphanesinde bulunmaktadır. Mecmuada divan şairlerinin seçme şiirleri olduğu gibi Maraşlı şairlerin de şiirleri bulunmaktadır. Mecmua incelenirken, M. Fatih KÖKSAL'ın teklif etmiş olduğu Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesine (MESTAP) uygun olarak incelenmiş, çeviri yazı sistematiğine uyulmuş, gerekli açıklamalar dipnotlarda verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmua is an Arabic origin word, which contains the meanings of derived from“cem'”(جمع) root and all things that gathered, accumulated, arranged and organized, a book formed from selected articles. In our literature, the mecmua is the equivalent of the anthologies organized today and in the divan poetry, poetry notebooks are the personal product of pleasure which different topics and contents are compiled together. Divan poetry is the product of a deeply rooted literary tradition that gradually develops and finds its own way and creates a wide cultural accumulation. The mecmua that we have worked on is a 19th-century poetry mecmua and is located in the personal library of Yaşar ALPARSLAN. There are poems of the poets of Marash poets as well as poems of divan poets in Mecmua. While examining the mecmua, it was examined in accordance with the Systematic Classification Project of the Mecmuas (MESTAP) proposed by M. Fatih KÖKSAL, translation writing systematic was complied with and explanations were given in the footnotes.