Servikal disk herniasyonu olan hastalarda rijit bantlamanın ağrı ve eklem harekat açıklığı üzerine akut etkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 890031
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Servikal Disk Herniasyonu, Bantlama, Ağrı, Eklem Hareket Açıklığı, Cervical Disc Herniation, Taping, Pain, Range of Motion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, servikal disk herniasyonu olan hastaların ağrılı taraf omzuna uygulanan rijit (esnek olmayan) bantlamanın ağrı ve eklem hareket açıklığı üzerine akut etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya, servikal disk herniasyonu teşhisi almış 40 gönüllü hasta dahil edildi. Hastalar çalışma grubu (n:20) ve kontrol grubu (n:20) olmak üzere iki gruba randomize edildiler. Her iki gruba konvansiyonel fizyoterapi programında TENS (20 dk), vakum enterferans (20 dk), hot pack (20 dk) ve ultrasound (5 dk) uygulandı. Çalışma grubuna ek olarak tedavi sonrası ağrılı taraf omzuna rijit bantlama yapıldı. Tüm hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası VAS ölçeği ile ağrı düzeyleri, üniversal gonyometre ile de servikal eklem hareket açıklığı (servikal fleksiyon, ekstansiyon, sağ-sol lateral fleksiyon, sağ-sol rotasyon) ölçümleri yapıldı. Her iki grup demografik özellikleri açısından homojen bir dağılım göstermiş olup gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0,05). Grup içi karşılaştırmaya bakıldığında her iki grupta da ağrı ve eklem hareket açıklığı açısından tedavi öncesi ve sonrası sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p˂0,05). Gruplar arası değerlendirmede ise her iki parametrede de anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Her iki tedavi yönteminin servikal disk herniasyonu olan hastalarda ağrı ve eklem hareket açıklığı üzerine akut etkilerinin olduğu ve birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı görüldü. Dolayısıyla yapılan bantlamanın 24 saat ve 48 saatlik etkilerinin de araştırılmasına ihtiyaç olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the acute effect of rigid (inelastic) taping on pain and range of motion in patients with cervical disc herniation. The study included 40 volunteer patients diagnosed with cervical disc herniation. Patients were randomized into two groups as study group (n:20) and control group (n:20). Both groups received TENS (20 min), vacuum interference (20 min), hot pack (20 min) and ultrasound (5 min) in a conventional physiotherapy program. In addition to the study group, rigid taping was applied to the painful side shoulder after treatment. Pain levels were measured with VAS scale and cervical range of motion (cervical flexion, extension, right-left lateral flexion, right-left rotation) were measured with universal goniometer before and after treatment. Both groups showed a homogeneous distribution in terms of demographic characteristics and there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). In the intra-group comparison, the results before and after treatment in terms of pain and range of motion were statistically significant in both groups (p˂0.05). In the intergroup evaluation, no significant difference was found in both parameters (p>0.05). It was observed that both treatment methods had acute effects on pain and range of motion in patients with cervical disc herniation and were not superior to each other. Therefore, it was thought that the effects of taping at 24 hours and 48 hours should be investigated.