Servikal disk cerrahisinde peek kafes ve disk protezi uzun dönem sonuçlarının karşılaştırılması
Comparision of long – term results of peek cage and disk prosthesis in cervical disc surgery
  1. Tez No: 618225
  2. Yazar: AYŞEGÜL HASSAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇAK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior Servikal Diskektomi, Servikal Disk Hastalığı, Anterior Cervical Discectomy, Cervical Disc Disease
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Omurga hareketliliğinin en fazla olduğu yer olan servikal omurga, disk herniasyonu ve spondiloz sık geliştiği için, dekompresyon ve stabilizasyon cerrahisi sık yapılmaktadır. Günümüzde servikal disk hastalıklarının çözümüne yönelik cerrahi tedavi yöntemleri çeşitli olup, etkinlikleri halen tartışmalıdır. Bu çalışma, kliniğimizde Ocak 2015- Aralık 2018 tarihleri arasında tek seviye anterior servikal diskektomi yapılan hastalarda PEEK kafes ve servikal disk protezi (SDP) kullanımının etkinliğini karşılaştırdık. Kliniğimizde Ocak 2015-Aralık 2018 tarihleri arasında tek seviye servikal disk herniasyonu nedeniyle anterior servikal diskektomi (ASD) yapılan, PEEK kafes yerleştirilen 40 hasta ile disk protezi yerleştirilen 40 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen, PEEK kafes takılan bireylerin 11 (%27,5)'i erkek, 29 (%72,5)'u kadın; disk protezi takılan bireylerin 14 (%35)'ü erkek, 26 (%65)'sı kadın idi. Dahil edilen hastalardan PEEK kafes takılanların yaş ortalaması 48,12 iken, disk protezi takılanların yaş ortalaması 44,27 idi. Gruplar arasında yaş ve cinsiyet arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Servikal disk hastalığının en sık görüldüğü seviyeler C5-6 (45 hasta, %56,25) ve C6-7 (28 hasta, %35) idi. Hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası (1.gün, 1.ay, 12.ay) servikal yan grafilerinde COBB açısı, T1 Slope açısı, segmental COBB açısı, servikal tilt açısı ölçümleri ve hastaların ameliyat seviyesindeki disk yüksekliği değerlendirildi.PEEK kafes ve disk protezi takılan hastalar karşılaştırıldığında, ameliyat seviyesindeki disk yükseklikleri ve ölçümü yapılan açılar açısından karşılaştırıldığında gruplar arası fark olmadığı, fakat hastaların ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirilmelerinde farkın anlamlı olduğu tespit edildi. Bizim çalışmamızda ve literatürde yer alan geniş serilere sahip çalışmaların sonuçlarına bakıldığında, her ne kadar kısa dönem sonuçlarında SDP'nin üstün olduğu görülse de, uzun dönem sonuçlarında ve özellikle komşu segment hastalığı (KSH)'ını önleme konusunda vi yeterli kanıta sahip olmadığını öne süren geniş serili yayınlar mevcut olup, bu konuda tartışmalar halen devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Since cervical spine, disc herniation, and spondylosis are the most frequent sites of spine mobility, decompression and stabilization surgery is performed frequently. Today, surgical treatment methods for cervical disc diseases are various, and their effectiveness is still controversial. Since cervical spine, disc herniation, and spondylosis are the most frequent sites of spine mobility, decompression and stabilization surgery is performed frequently. Today, surgical treatment methods for cervical disc diseases are various, and their effectiveness is still controversial. In this study, we compared the effectiveness of PEEK cage and cervical disc prosthesis in patients who underwent single-level anterior cervical discectomy between January 2015 and December 2018 in our clinic. Due to the single-level cervical disc herniation in our clinic between January 2015-December 2018 with anterior cervical discectomy, PEEK cages placed in 40 patients and disc prosthesis placed in 40 patients were analyzed retrospectively.Included in the study, PEEK cage installed 11 individuals (27,5%) were males, and 29 (72,5%) were female; disc prosthesis attached to individuals of 14 (35%) males, and 26 (65%) patients were female. The mean age of the patients who had PEEK cage implantation was 48,12, and the mean age of the patients with disc prosthesis was 44,27. There was no significant difference between the groups in terms of age and gender. The most common levels of cervical disc disease were C5-6 (45 patients, 56,25%) and C6-7 (28 patients, 35%). Preoperative and postoperative (1st day, 1st month, 12th month) cervical lateral radiographs of the patients were evaluated for COBB angle, T1 Slope angle, segmental COBB angle, cervical tilt angle measurements, and disc height at the operation level.When PEEK cage and disc prosthesis patients were compared, there was no difference between groups in terms of disc heights and measured angles at the operational level. However, the difference was significant in the pre- and postoperative evaluation of the patients. viii Looking at the results of our study and the broad series of studies in the literature, although the short-term results are superior to SDP, there are broad series of publications suggesting that they do not have sufficient evidence for long-term results and mainly to prevent KSH. Discussions are still ongoing.