Spesifik periodontal hastalıklı bereylerde bağ dokusu ara madde makromoleküllerinin biyokimyasal olarak incelenmesi
The Biochemical investigation of connective tissue matrix macromolecules in patients with specific periodantal diseases
- Tez No: 48100
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMER KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, dişeti, proteoglikan, glikozaminoglikan, Periodontitis, gingiva, proteoglycan, glycosaminoglycan
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bu çalışmada periodontal yıkım varlığında ekstraselüler matriksin önemli non-kollajen bileşenlerinden olan proteoglikan (PG)'lar ve glikozaminoglikan (GAG)'ların molekül ağırlığındaki olası değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak erişkin periodontitis, erken başlayan periodontitis (lokalize jüvenil periodontitis veya hızlı ilerleyen periodontitis) tanısı konulmuş hastalar ile periodontal açıdan sağlıklı bireylerden dişeti dokuları elde edilmiş ve bu dokulardaki PG'lar ve GAG'ların molekül ağırlıklarındaki değişimlerin tesbiti için uygun ekstraksiyon işlemlerini takiben jel filtrasyonu yapılmıştır. PG'ların Sepharose-4B jel filtrasyonu sağlıklı dişeti ile periodontal hastalık gruplarından elde edilen dişeti dokuları arasında PG'ların molekül ağırlığı profili açısından önemli farklılıklar olduğunu göstermiştir. Sağlıklı dişetindeki PG'lar esas olarak büyük molekül ağırlıklı fraksiyonlardan oluşurken, erken başlayan periodontitis ve erişkin periodontitisli hastalardan elde edilen dişeti dokulannın her ikisinde de PG profilinde küçük molekül ağırlıklı fraksiyonlara doğru kayma olduğu gözlenmiştir. GAG'larm Sephadex G-150 jel filtrasyonu ile, incelenen tüm gruplardaki GAG'ların molekül ağırlık profillerinin birbirlerinden önemli ölçüde farklılık gösterdiği saptanmıştır. Kontrol grubunda büyük molekül ağırlıklı tek bîr GAG zirvesi varlığı belirlenirken, hasta gruplarında bu fraksiyonu küçük molekül ağırlıklı hidroliz ürünlerinin izlediği, bu ürünlerin ise erken başlayan periodontitis grubunda erişkin periodontitis grubuna oranla daha yoğun şekilde bulunduğu izlenmiştir. Bu bulgular, periodontal hastalık varlığında PG'ların yanında GAG'ların da yıkıma uğratıldığını ve özellikle spesifik periodontal hastalıklarda PG'lar ve GAG'ların molekül boyutlarındaki değişimin çarpıcı olduğunu düşündürmektedir. Erişkin periodontitis ve erken başlayan periodontitis gruplarındaki dişeti dokularının PG-GAG profıllerindeki farklılık bu hastalıklardaki bilinen biyokimyasal farklılıklara ek olarak yeni ve önemli bir bulgu olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study was conducted in order to determine the possible alterations in the molecular size distribution of proteoglycans (PGs) and glycosaminoglycans (GAGs), which are important non-collagen components of the extracellular matrix,during periodontal breakdown. For this purpose, gingival samples were obtained from patients with adult periodontitis, early onset periodontitis (localized juvenile periodontitis or rapidly progressive periodontitis) and from subjects with periodontal health. Following appropriate PG and GAG extraction procedures, gel filtration was used to investigate the molecular size distribution in gingival samples. Sepharose-4B gel filtration of gingival PGs revealed significant alterations in the molecular size distribution when healthy gingiva and periodontally diseased gingiva, was concerned. While in the healthy gingiva PGs were mainly of high molecular size, in adult periodontitis and early onset periodontitis groups PG profile showed a significant shift towards low molecular size PGs. Sephadex G-150 gel filtration of GAGs presented three different molecular size distribution patterns for all of the groups studied. In the control group, GAGs from healthy gingival samples had only a prominent peak indicating the presence of high molecular size GAGs. However, GAG profiles of the gingiva from adult periodontitis and early onset periodontitis patients revealed additional peaks representing hidrolized GAG products with low molecular size. Although these low molecular size products existed only in the patient groups, their presence were more prominent in the early onset periodontitis group. The findings of the present study suggest that both PGs and GAGs are degraded during periodontal breakdown. Furthermore, besides well- known differences, PG-GAG molecular size distribution profile is also a significant biochemical difference between adult periodontitis and early onset periodontitis.