Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu tekniği kullanılarak farklı iki bariyer membranın uzun dönem klinik olarak değerlendirilmesi ve SEM'nda incelenmesi
Long-term clinical and SEM evaluation of the different barrier membranes by using GTR technique
  1. Tez No: 89006
  2. Yazar: DİDEM AKKOR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. NEJAT ARPAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bariyer membran, periodontal cerrahi, politetrafloroetilen / bakteriyel kolonizasyon, SEM, titanyum membran, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu, Barrier membrane, periodontal surgery, polytetrafloroethylen/ bacterial contamination, SEM, titanium membrane, guided tissue regeneration
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
101 ÖZET Yönlendirilmiş Doku Rejenerasyonu Tekniği Kullanılarak Farklı İki Bariyer Membranın Uzun Dönem Klinik Olarak Değerlendirilmesi ve SEM 'nda İncelenmesi Çalışmamızda, periodontal hastalık sebebi ile kaybedilen kemik desteğini arttırmak ve yeni bağ dokusu ataşmanını oluşturmak amacı ile uygulanan titanyum ve Gore-Tex periodontal membranlann, uzun dönem klinik sonuçlarım değerlendirmeyi amaçladık. Araştırmamızda, 16 hastaya ait 32 adet kemikiçi defekt kullanıldı. Aynı hastada hem kontrol, hem deney defekti bulunması kriteri ile defektlere rastgele titanyum ve e-PTFE (Gore-Tex) membranlar yerleştirildi. Klinik parametre olarak, cep derinliği, ataşman kazancı, dişeti çekilme miktarı, Pl, sondalamaya bağlı kanama indeksi ve Periotest değerlerinin kullanıldığı 2 yıllık uzun dönem çalışmamızda sonuçlar başlangıç, 3., 6., 9., 12. ve 24. aylarda değerlendirilmiştir. Membranlar ekspoze olma ve olmama özelliklerine göre SEM' nda değerlendirilerek, hücre ataşmanlanna, yüzey özelliklerine ve bakteriyel kontaminasyonlanna bakılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kontrol ve deney gruplarında, cep derinliğinde azalma ve her iki grupta da ataşman seviyesi açısından kazanç meydana gelmiştir. Test grubunda 6. ve 12. aylarda bu, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Dişeti çekilmesi bakımından, istatistiksel olarak iki grup arasında bir fark görülmemiştir. Çalışmanın sonucu, titanyum membranlann, biyolojik olarak uyumlu olduğunu ve klinik sonuçlarının iyi bir periodontal rejenerasyon sağladığım ve YDR' da alternatif bir materyal olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
102 SUMMARY Long-term clinical and SEM evaluation of the different barrier membranes by using GTR technique. The objective of our study was to evaluate long-term clinical results of titanium and Gore-tex periodontal membranes used to achieve new connective tissue attachment and enhance periodontal bone support lost due to periodontal disease. 32 infrabony defects of 16 patients were used as the study material. Titanium and e-PTFE membranes were placed randomly to fulfill the criteria of having control and experiment defects in the both same patient. Following clinical parameters were evaluated through study period: probing pocket depth, attachment gain, amount of gingival recession, PI, BOP and Periotest value ( at baseline, 3, 6, 9, 12 and 24 months). Membranes were observed under Scanning Electron Microscope for cell attachment, surface properties and bacterial contamination according to the exposed and unexposed stute of the membranes. According from this study, decrease in the pocket depth and increase in the attachmrnt level were observed in both groups. These alterations were found statistically significant in test group of 6th and 12th month observations. There was no statistically significant between group corresponding to gingival recession. As a conclusion, titanium membranes were found as biocompatible and providing a good periodontal regeneration and alternative material for GTR technique.