Buzağılarda gözlenen kongenital hastalıkların sıklığı ve tedavi sonrası iyileşme oranının araştırılması
Investigation of the frequency of congenital diseases observed in calves and the recovery rate following treatment
  1. Tez No: 890063
  2. Yazar: EMİNE ASLAN KARAKEÇİLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERDA TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Atresia, buzağı, hernia umbilicalis, kongenital anomali, Atresia, calf, hernia umbilicalis, conjenital anomaly
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Buzağılarda Gözlenen Kongenital Hastalıkların Sıklığı ve Tedavi Sonrası İyileşme Oranının Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacını buzağılarda kongenital anomalilerin ne sıklıkta ortaya çıktığı, hangi tedavi yöntemlerinin uygulandığı ve tedavi sonrası iyileşme oranları oluşturmaktadır. Materyal ve metot: Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine 2019-2024 yılları arasında getirilen 1 gün ile 8 ay arasındaki yaşlara sahip erkek ve dişi buzağılar oluşturmaktadır. Bulgular: Çalışmada 2019-2024 yılları arasında gelen 1304 hastanın 146 tanesinin kongenital anomali olduğu tespit edildi kongenital anomalilerden kas ve iskelet sistemlerinden olan; arqure vakası 11, bouleture vakası 35, hernia umbilicalis vakası 57, gastrointestinal sistemde olan atresia ani vakası 18, atresia coli vakası 14, ürogenital sistemden olanlar rektovajinal fistül vakası 5, urachus fistülü vakası 6 adet olarak belirlendi. Kongenital anomalili vakalarının erkeklerde dişilere oranla daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Hayvan ırkları arasında en fazla simental ve montofon ırklarında görüldüğü tespit edildi. Sonuç: Kongenital anomali ile doğan hayvanlar tedavi edildiğinde atresia coli olan hastalar hariç tedaviye olumlu cevap alınmaktadır. Kongenital anomalilerin teşhisi ne kadar erken konulursa düzelme ihtimali o oranda artmaktadır. Kongenital anomalilerin tedavi edilebir olsa da tedavi masrafları hayvan sahipleri ve ülke için ekonomik kayıptır. Bunun için kongenital anomalili hayvanlar genellikle kalıtsal olduğu için anomali ile doğan yavrunun anne ve babası damızlıktan çıkarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Frequency of Congenital Diseases Observed in Calves and the Recovery Rate after Treatment Aim: The aim of this study was to determine how often congenital anomalies occur in calves, which treatment methods are applied and recovery rates after treatment. Material and method: Male and female calves aged between 1 day and 6 months brought to Atatürk University Faculty of Veterinary Medicine Animal Hospital between 2019 and 2024. Results: In the study, 146 of 1304 patients who came between 2019 and 2024 were found to have congenital anomalies. Among the congenital anomalies, 11 cases of arqure, 35 cases of bouleture, 57 cases of hernia umbilicalis, 18 cases of atresia ani, 14 cases of atresia coli in the gastrointestinal system, 5 cases of rectovaginal fistula and 6 cases of urachus fistula in the urogenital system were determined. It was determined that cases of congenital anomalies were more common in males than females. Among the animal breeds, the highest number of cases were observed in simmental and montophone breeds. Conclusion: When animals born with congenital anomalies are treated, there is a positive response to treatment, except for patients with atresia coli. The earlier the intervention in the diagnosis of atresia coli, the better the chances of recovery. Although congenital anomalies are treatable, treatment costs are an economic loss for animal owners and the country. For this reason, since congenital anomalies are usually inherited, the parents of the offspring born with the anomaly should be removed from the stud.