Sağlık işletmelerinde çalışan motivasyonunun örgütsel öğrenme üzerine etkisinde psikolojik sahiplenmenin aracı rolü: Erzincan ili örneği
The mediating role of psychological ownership in the impact of employee motivation on organizational learning in healthcare facilities: A case study from Erzincan province
  1. Tez No: 890079
  2. Yazar: NURDAN BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Motivasyonu, Örgütsel Öğrenme, Psikolojik Sahiplenme, Sağlık Çalışanları, Employee Motivation, Organizational Learning, Psychological Ownership, Healthcare Workers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüz sağlık sektöründe çalışan personelin yoğun iş yükü altında çalışıyor olması performansını doğrudan etkilemektedir. Hal böyle olunca sektörde çalışan personelin motive bir şekilde çalışması performans açısından önem taşımaktadır. Sağlık sektörünün hizmet sektörü oluşu ve çalışanlar arasında uzmanlaşma düzeyi yüksekliğinin varlığı personelin öğrenmeye yatkın olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda örgütsel öğrenme, sağlık sektörü çalışanlarını motive etmek için kullanılan yöntem ve araçların kullanımında kolaylık sağlayabilir. Yine sağlık sektörünün uzmanlaşma düzeyinin yüksekliği gibi nedenlerle örgütün öğrenmeye önem vermesi, sağlık sektöründe örgütsel öğrenmeyi ne gibi faktörlerin kolaylaştıracağı konusu üzerinde durulmasına neden olmuştur. Bu doğrultuda çalışanlarının örgütü iş saatini doldurup gideceği bir yer gibi görmek yerine kurumu kendisininmiş gibi benimsemesi örgütsel öğrenmeye etki edebileceği düşünülmektedir. Buradan hareketle bu çalışma, sağlık çalışanlarının çalışan motivasyonunun örgütsel öğrenme üzerine etkisinde psikolojik sahiplenmenin aracı rolünü tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Erzincan İlinde bulunan eğitim ve araştırma hastanesinde çalışan 413 sağlık personeline anket uygulanarak elde edilen veriler incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırma neticesinde sağlık personelinin çalışan motivasyonunun örgütsel öğrenmeyi olumlu anlamda etkilediği ve psikolojik sahiplenmenin bu etkiye aracı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The intensive workload of personnel in today's healthcare sector directly affects their performance. Therefore, it is crucial for personnel in the sector to work with motivation to enhance performance. The service-oriented nature of the healthcare sector and the high level of specialization among employees indicate their inclination towards learning. In this context, organizational learning can facilitate the use of methods and tools to motivate healthcare sector employees. Furthermore, the sector's high level of specialization has prompted organizations to prioritize learning, raising questions about which factors facilitate organizational learning in healthcare. Consequently, it is believed that employees viewing the organization not merely as a place to fulfill work hours but as their own entity can positively influence organizational learning. Based on this premise, this study aims to identify the mediating role of psychological ownership in the impact of employee motivation on organizational learning in healthcare settings. To achieve this goal, data obtained from a survey conducted with 413 healthcare personnel working at Erzincan Mengücek Gazi Training and Research Hospital in Erzincan Province were analyzed and evaluated. As a result of the research, it was determined that employee motivation positively affects organizational learning among healthcare personnel, with psychological ownership serving as a mediator in this relationship.