Broyler rasyonlarına katılan enzim ve avoparsinin besi performansına etkileri
The Effects of enzyme and avoparcin added to the rations of broiler on growth performance
- Tez No: 89013
- Danışmanlar: PROF. DR. SAKİNE YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Broyler, avoparsin, enzim, performans, karkas randımanı 60, Broiler, avoparcin, enzyme, performance, carcass yield 62
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Broyler rasyonlanna katılan enzim ve avoparsinin besi performansına etkileri Bu araştırma, arpa - buğday ağırlıklı broyler rasyonlarında enzim ve / veya antibiyotik bulunmasının besi performansı, karkas randımanı, karaciğer ağırlığı, abdominal yağ ağırlığı, ince bağırsak uzunluğu, ağırlığı ve kalınlığı ile bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmada toplam 480 adet günlük Avian Farms etlik civciv kullanılmıştır. Her biri 120 civcivden oluşan 1 kontrol ve 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup düzenlenmiştir. Hayvanlar 1-14 günler arası etlik civciv 1 yemi, 15-21 günler arası etlik civciv 2 yemi, 22-35 günler arası etlik piliç yemi, 36-42 günler arası etlik piliç bitirme yemi ile beslenmişlerdir. Kontrol grubuna enzim ve antibiyotik kapsamayan yem verilmiştir. 1, 2, 3. deneme grupları rasyonlanna sırasıyla antibiyotik (avoparsin), enzim (Roxazym-G) ve antibiyotik + enzim ilave edilmiştir. Araştırma süresince haftalık canlı ağırlıkları ve yem tüketimleri belirlenmiştir. Araştırma sonunda her gruptan 12 erkek ve 12 dişiden oluşan 24 adet piliç kesilerek sıcak ve soğuk karkas randımanları, karaciğer ve abdominal yağ ağırlıkları, ince bağırsak uzunluğu, ağırlığı ve kalınlığı ile kan serumunda bazı parametreler belirlenmiştir. Kırkiki günlük araştırma süresince broylerlehn antibiyotik ve / veya enzim kapsayan rasyonlarla beslenmesi, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranını olumlu yönde etkilemiştir. Dişi piliçlerde sıcak ve soğuk karkas randımanın rasyonlara antibiyotik ve / veya enzim ilavesinden etkilenmediği, erkek piliçlerde ise avoparsin ilavesinden arttığı (PO.05) tespit edilmiştir. Karaciğer ağırlığı, ince bağırsak kalınlığı, ince bağırsak uzunluğu ve bazı kan parametreleri bakımından gruplar arasında farklılık görülmemiştir. 59Rasyonlarda dişi piliçlerde enzim ve / veya antibiyotik, erkek piliçlerde ise antibiyotik ve antibiyotik + enzim bulunmasının abdominal yağ ağırlığını arttırdığı saptanmıştır, ince bağırsak ağırlığı da enzim ve / veya antibiyotik ilavesiyle artmıştır. Sonuç olarak enzim ve / veya antibiyotiğin arpa - buğday ağırlıklı broyler rasyonlarına ekonomik olduğu sürece katılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effects of enzyme and avoparcin added to the rations of broiler on growth performance This study was carried out to determine the effects of the usage of enzyme with or without antibiotic in broiler rations based on wheat and barley on performance, carcass yield, the weight of liver and abdominal fat, the length, weight and thickness of small intestine and some blood parameters. A total of 480 daily Avian farms broiler chicks were used in this experiment. They were divided into 4 groups each containing 1 20 chicks. Broilers were fed with broiler chick diet 1 between 1-14 days, broiler chick diet 2 between 15-21 days, broiler grower diet between 22-35 days and broiler finisher diet between 36-42 days. Control groups were fed with diets without enzyme and antibiotic. The rations of 1, 2 and 3. treatment groups were supplemented with antibiotic (avoparcin), enzyme (Roxazyme-G) and antibiotic + enzyme, respectively. Live weights and feed consumption of all groups were determined every weeks through the trial. From each group 12 male and 12 female broilers were slaughtered on the 42nd day. Hot and cold carcass yield, liver and abdominal fat, weight, length, weight and thickness of small intestine and some blood parameters were determined. The supplementation of antibiotic with or without antibiotic to the broiler rations during the investigation period of 42 days have positive effect on live weight gain and feed efficiency. Hot and cold carcass yield of female broilers were not affected from the usage of antibiotic with or without enzyme but the addition of antibiotic to the male rations increased the carcass yield. There were no statistically significant differences among the groups in liver weight, the length and thicknees of small intestine and some blood parameters. 61The addition of enzyme with or without antibiotic to the female rations and the addition of antibiotic and antibiotic + enzyme to the male rations increased the weight of abdominal fat. The weight of small intestine was increased by the supplementation of enzyme with or without antibiotic. It is concluded that enzyme with or without avoparcin can be added to the broiler rations based on wheat and barley if the addition is economic.