Poliklorlubifenillerin biyolojik ve çevresel izlenmesi
Biological and environmental monitorig of polychlorinatedbiphenyls
  1. Tez No: 89014
  2. Yazar: MERAL YENİOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Poliklorlubifeniller ve organoklorlu pestjsitler, adipoz doku, anne sütü, toprak, sediment, Polychlorinatedbiphenyls and organochlorine pesticides, adipose tissue, human milk, soil, sediment
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Toksikoloji ve Adli Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
123 6. ÖZET Poliklorlubifenillerin biyolojik ve çevresel izlenmesi: Endüstride poliklorlu bifenillerin ve tarımda organoklorlu insektisitlerin yoğun olarak kullanılması çevremizde yaygın kirliliğe neden olmaktadır. Organoklorlu bileşikler yağda çözünebilmeleri nedeniyle gıda zincirinde birikebilen,, dokularda ve özellikle adipoz doku gibi yağca zengin organlarda, yüksek konsantrasyonda, depolanan bileşiklerdir. Organoklorlu bileşikler, başlıca süt ile atılırlar. İnsanlarda da. bu tip bileşiklerin en önemli atılım yolu da süt salgısıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı son on yılda pek çok ülkede yapılan araştırmalarda biyolojik ve çevre materyalinde organoklorlu bileşikler tespit edilmiştir. Bu araştırmada da Ankara'da poliklorlu bifenillere insan ve çevrenin maruziyeti incelenmiştir. Bu bileşikleri izlemek için gerekli postmortem adipoz doku, Ankara Adli Tıp Kurumundan otopsi sırasında 50 adet denekten alınmıştır. Anne sütü örnekleri, 50 adet denekten Ankara bölgesinden toplanmıştır. 1 5 Adet toprak örneği TEDAŞ Laboratuvarlarının bulunduğu bölgeden ve 20 adet sediment örneği Mogan ve Eymir Göllerini birleştiren kanaldan alınmıştır. Bütün örneklerdeki PCB'lcr ve organoklorlu pestisitler elektron elektron yakalayıcı detektörlü ve dolgulu kolonlu gaz-sıvı kromatografi sinde analiz edilmiştir. Adipoz dokuda; PCB, IICB, ot-IICIl, \)- HCH, y-HCH, PP-DDE, ve PP'-DDT ortalamaları sırasıyla 0,1335; 0,0422; 0,0023; 0,2202; 0,0038; 1,2346 ve 0,0259 mg/kg yağ olarak bulunmuştur. Anne sütünde PCB düzeyi deteksiyon limitinin altında tespit edilmiştir. Anne sütü için ise HCB, a-HCH, p-HCH, y-HCH, PP-DDE, ve PP'-DDT ortalamaları sırasıyla 0,0334; 0,0051; 0,2115; 0,0318; 0,7749 ve 0,0273 mg/kg yağ olarak bulunmuştur. Toprak numunelerinde PCB değerlerinin ortalaması 50,003 mg/kg, sediment numunelerinde PCB değerlerinin ortalaması 0,003 mg/kg olarak bulunmuştur. Bu araştırmada, adipoz dokuda tespit edilen PCB kalıntı düzeyleri ile deneklerin yaşlan arasında anlmalı pozitif bir ilişki olduğu bulunmuştur. Pearson Korelasyon Katsayısı r=0,584 (p0,05) olarak hesaplanmıştır. Adipoz dokuda, PCB ortalaması erkekler için 0,1366; kadınlar için 1,1107 mg/kg yağ olarak bulunmuştur. Bu değerlerin farklı olması istatistiksel olarak anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
125 7. SUMMARY Biological and environmental monitoring of polychlorinatedbiphenyls: The intensive use of polychlorinatedbiphenyls in industry and organochlorine insecticides in agriculture have lead to widespread contamination throughout the enviroment. Since the organochlorine compounds are lipid soluble and tend to accumulate in the food chain and store in high concentrations in tissue and lipid rich organs such as adipose tissue. Also organochlorine compounds are mainly excreeted by milk. Thus milk secretion is the most important route of excreetion of these types of compounds in human. Because of that the level of organochlorine compounds in biological materials and enviromental materials have been investigated in several countries during the last decade. This research was prepared on assesment of human and enviroment exposure to PCB's in Ankara. For the monitoring phase samples of postmortem adipose tissue were obtained during autpsies in Ankara Bureau of Medical Jurisprudence from 50 donors. Human milk samples were collected in Ankara from 50 donors, 1 5 samples of soil were collected from region of Laboratories of TEDAŞ and 20 samples of sediment were collected from the canal between Mogan and Eymir Lakes. All samples were analyzed for PCB's and organochlorine pesticides with gas- liquid chromatography with electron capture detector and filled packed column. The median concentrations of PCB, HCB, a-HCH, 0-HCH, y-HCH, PP-DDE, and PP'- DDT were found 0,1335; 0,0422; 0,0023; 0,2202; 0,0038; 1,2346 and 0,0259 mg/kg fat for adipose tissue repectively. The level of PCB's in human milk were lower than the detection limit. The mean concentration of HCB, a-HCH, p-HCH, y-HCH, PP- DDE, and PP'-DDT were 0,0334; 0,0051; 0,21 15; 0,0318; 0,7749 and 0,0273 mg/kg fat. For human milk. PCB's of soil was determined as 50,003 and 0,003 mg/kg for sediment.126 In this research, a significant positive correlation was found between PCB levels in adipose tissue age (Pearson Correlation Coefficient r=0,584, p0,05). Median PCB level of men and women in adipose tissue was found 0,1366 mg/kg fat and 0,1107 mg/kg fat respectively. No significant difference was found (p>0,05).