Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde koyun ve keçilerdeki kist hidatiğin insidensi ve patolojisi
Cyst hydatid incidence and pathology in sheep and poats in Turkish Republic of Northern Cyprus
- Tez No: 89015
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNAY ALÇIĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekinokokkozis, hidatidozis, keçi, KKTC, koyun, Echinococcosis, goats, hydatidosis, sheep, TRNC
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Koyun ve Keçilerdeki Kist Hidatiğin İnsidensi ve Patolojisi Ekinokokun/kist hidatiğin Kuzey Kıbns'ta önemli paraziter zoonoz hastalıklardan biri olduğu bilinmesine rağmen şimdiye kadar konu ile ilgili bir araştırma yapılmamıştır. Çalışmada, KKTC'de kasaplık koyun ve keçilerdeki kist hidatiğin yaş, cinsiyet, organ ve bölgelere göre insidensinin saptanması ve patolojik bulguların değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma sırasında Haziran 1997-Şubat 1998 tarihleri arasında toplam 24 gün ziyaret edilen Lefkoşa Belediye Mezbahası'nda kesilen tüm koyun ve keçilerin postmortem bakısı yapıldı. Bu dönemde kesilen 930 adet koyunun 305'inde (% 32,79), 201 keçinin 12'sinde (% 5,97), 33 koçun 3'ünde (% 9,09) ve 42 tekenin 2'sinde (% 4,76) kist hidatid saptandı. Kuzu, toklu ve oğlaklarda kiste rastlanmadı. Kist hidatidli hayvanlarda kistin en çok karaciğerde yerleştiği görüldü. Kistlere, koyunların %46,22' sinin sadece karaciğerinde, %44,9rinin hem karaciğer hem akciğerlerinde ve %8,85'inin sadece akciğerlerinde rastlandı. Keçi, teke ve koçlarda ise kist hidatiğin ya sadece karaciğerde veya aym hayvanın hem karaciğer hem akciğerlerinde yerleştiği, sadece akciğerlerin enfekte olmadığı görüldü. Bu bulgular ışığında KKTC'deki koyun ve keçilerde kist hidatiğin daha çok karaciğerde yerleştiği ve rasyondaki aminoasit oranın artışına bağlı olarak karaciğerde yerleşim olasılığın da artabileceğine ve bu nedenle kist hidatiğn organlara göre insidensine ilgili kesin bir oran vermenin yanlış olacağı sonucuna varıldı. Çalışmada muayene edilen 5580 adet kuzu/toklu ve 570 adet oğlağın hiç birinde kiste rastlanmadı. Genç hayvanlarda kist hidatiğe rastlanmamasının nedeni kist hidatiğin gelişme süresinin uzun olmasına ve daha çok entansif besi yöntemiyle beslenen kuzu, toklu ve oğlakların ekinokok yumurtaları ile karşılaşma olasılığının düşük olmasına bağlanmıştır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde hemen hemen aym koşullarda yetiştirilen koyun ve keçilerdeki kist hidatiğin görülme oranında önemli bir farklılık olduğu görüldü; koyunlarda keçilere göre çok daha yüksek oranda kiste rastlandı. Bunun nedeninin koyun ve keçilerdeki doğal davranış farklılığından kaynaklandığına karar verilmiştir. Beslenme sırasında, keçiler koyunlara göre toprak yüzeyinden daha yüksekteki ve daha temiz besinleri tercih etiği için ekinokok yumurtalarım alma olasılığı daha azdır.
Özet (Çeviri)
Cyst Hydatid Incidence and Pathology in Sheep and Goats in Turkish Republic of Northern Cyprus Although it is known that echinococcosis/cyst hydatid is an important parasitic zoonosis illness in Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC), there has not been a complete research about this illness so far. The aim of this study is to determine the incidence of cyst hydatid according to age, sex, organ and location and evaluation of pathological finding in sheep and goats fit for slaughter in TRNC. During this study Nicosia Municipality Slaughterhouse has been visited from June 1997 to February 1998 for 24 days and postmortem examination of all slaughtered sheep and goats have been carried out. In this period cyst hydatid has been determined 305 of the 930 sheep slaughtered (%32,79), 12 of the 201 goats slaughtered (%5,97), 3 of the 33 rams slaughtered (%9,09) and 2 of the 42 male goats slaughtered (%4,76). No cyst has been found in lambs, yearling sheep and goats. The most infected organ of the animals with cyst hydatid was the liver. In sheep, cyst has been seen on the organs in the following ratios: Only on the liver %46,22, on both liver and lungs %44,91 and only on the lungs %8,85. In goats, male goats and rams cyst hydatid had been only on the liver or bom on the liver and on the lungs, but not only on the lungs. As a result of these findings, it has been decided that giving a definite ratio about the incidence of cyst hydatid on the organs is wrong as the increase in the ratio of aminoacid in the ration may increase the possibility of the cyst to settle on the liver. During this study period no cyst has been found in 5580 lambs and yearly sheep, and 570 kids that were examined. The reasons that no cyst has been found in young animals are the following: 1) The development period of cyst hydatid is long. 2) The possibility of lambs, kids and yearling sheep to meet echinococcus eggs is low as they are raised with intensive animal breeding methods more. In TRNC it has been seen that there are considerable differences in the ratio of cyst hydatid in sheep and goats that live in the same conditions. In sheep, it has been seen that the rate of the cyst hydatid is much more higher than the goats. In my oppinion the reason of this is that there are some differences in the natural behavior of sheep and goats. While their nourishment, the goats prefer to eat from higher grounds and they prefer to consume cleaner feed, which decreases the possibility of goats to eat echinococcosis eggs.