II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı Rum mektepleri ve faaliyetleri
Ottoman Greek schools and their activities during the 2nd censtitutional Monarchy period
- Tez No: 890233
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mektep, Rum milleti, Milliyetçilik, Meşrutiyet, Madrasahs, Greek nation, Nationalism, Constitutional Era
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Osmanlı Rum mektepleri, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle Osmanlı millet sistemi altında eğitim faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Rum milletinin zengin bir halk olması ve eğitim faaliyetlerine öncelik vermeleri sebebiyle Osmanlı coğrafyasının birçok yerine mektepler inşa etmişler ve kendi dillerinde eğitim faaliyetlerini sürdürmüşlerdir. Bağımsız Yunanistan Devleti'nin kurulmasının ardından Osmanlı Rum mektepleri eğitim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmişlerdir. Bu süreçte Rumlar özellikle mektepleri milliyetçilik faaliyetlerini öğrencilere aşılamak için kullanmışlardır. Çalışmadaki amacımız, Yunanistan Devleti'nin bağımsızlığını kazandıktan sonra, Osmanlı Rum mekteplerinde milliyetçilik faaliyetlerini ne şekilde devam ettirdiklerini ortaya koymaktır. Çalışmada literatür taraması yapılmış ve Osmanlı Arşivi belge tarama sistemi kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Osmanlı millet sistemi ve Rum milletinin yeri anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında Osmanlı Rum mekteplerinde Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ve Kanun-i Esasi dönemindeki milliyetçilik faaliyetleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü kısmında ise II. Meşrutiyet Dönemi Osmanlı Rum mektepleri ve milliyetçilik faaliyetleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Greek schools continued their educational activities under the Ottoman“Millet System”after Fatih Sultan Mehmet conquered Istanbul. Since the Greek nation was rich and prioritized educational activities, they built schools in many parts of the Ottoman geography and continued their educational activities in their own language. After the establishment of the independent state of Greece, the Ottoman Greek schools continued their educational activities. In these times, Greeks especially used the schools to instil their nationalist activities in students. Our aim in this study was to reveal how they continued their nationalist activities in the Ottoman Greek schools after the Greeks gained its independence. For the study, a literature review was conducted and the document scanning system of the Ottoman Archives was used. In the first part of the study, the Ottoman Millet System and the place of the Greek nation in this system were explained. In the second part of the study, the nationalist activities in the Ottoman Greek schools during the Tanzimat Fermanı, the Islahat Fermanı and the Kanun-i Esasi period were evaluated. In the third part of the study, Ottoman Greek schools and nationalist activities during the Second Constitutional Era were discussed.