Doğu Libya kaynaklı Peganum Harmale L. tohumları üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical researches on the seeds of Peganum harmala L. of East Libya originated
  1. Tez No: 89025
  2. Yazar: SALMİN AL-SHALMANİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİRE OZKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Peganum harmala, Zygophyllaceae, HPLC, GC-MS, anatomy, isolation of harmine and harmaline, alkaloids
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
147 ÖZET Doğu Libya Kaynaklı Peganum harmala L. Tohumları Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar Peganum cinsi, Zygophyllaceae familyasına ait bir cinstir. Peganum cinsine ait 6 tür, Güney Avrupa'dan Kuzey Afrika, Moğolistan ve Tropik Amerika'ya kadar dağılmıştır ve Libya'da bu cins tek tür ile temsil edilmektedir. Bu araştırma, Libya kaynaklı Peganum harmala tohumlan üzerinde yapılan ilk çalışma olup, tohumların anatomik yapısı, etken maddeleri harmin, harmalin izolasyonu ve bu alkaloitlerin HPLC ile miktar tayinleri yapılmıştır. Ayrıca tohumlardan elde edilen sabit yağ fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından incelenmiş ve yağın bileşimi GC-MS yöntemi ile saptanmıştır. Anatomik çalışmada, tohumdan el ile alman kesiler ışık mikroskobu ile incelenmiş ve Olympus BX-50 mikroskobu ile fotoğrafları çekilmiştir. Alkaloitlerin testa tabakasında bulunduğu, endospermanın alevron, kotiledonlann ise sabit yağ yönünden zengin olduğu belirlenmiştir. Tohumlardan harmin ve harmalin izolasyonları, kolon kromatografisi ve preparatif ince tabaka kromatografisi ile yapılmış ve bileşiklerin yapılan UV, İR ile saptanmıştır. Miktar tayinleri HPLC ile eksternal standart yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Libya kaynaklı Peganum harmala tohumlarında majör alkaloit harmalindir 2.14%, harmin % 1.88 ve harmalol ise %0.45 oranlarında bulunmaktadır. Harmol ise tohumların taze metanol ekstresinde saptanmazken, 3 hafta sonra aynı ekstrede yapılan analizde harmol varlığı gözlenmiş ve literatürde belirtildiği gibi oksidasyon ile harmalolden meydana geldiği anlaşılmıştır. Tohumlardan elde edilen sabit yağın miktar tayini, kalitatif analizleri ise B.P 1988'e göre yapılmıştır. Yağa ait asitlik, sabunlaşma, iyot ve ester indeksi değerleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Yağ asitlerinin metil esterleri hazırlanarak GC-MS analizi yapılmış yağ asitleri bileşimi şu şekilde saptanmıştır; Linoleik asit ( %53.55 ), oleik asit ( %20.24 ), elaidik asit ( %3.1 1 ) palmitik asit ( % 6.34 ) ve stearik asit ( %6.95 ). Anahtar kelimeler : Peganum harmala, Zygophyllaceae, YBSK analizi, GC-MS analizi, anatomik çahşma, harmalin ve harmin izolasyonu, alkaloit.
Özet (Çeviri)
146 SUMMARY Pharmacognostical Researches on the Peganum harmala L. of East Libya Originated The genus Peganum, a member of Zygophyllaceae family. A genus of 6 species, distributed from South Europe and North Africa to Mongolia and tropical America; represented by one species in Libya. This is the first study carried out on this Libyan originated plant. Anatomical study was done using light microscope. Photographs of the alkaloid bearing layer, endosperm which is filled by aleurone grains and cotyledons which were rich of oil droplets, were taken using camera associated with the microscope. In this study we determined the active compounds and isolated of harmine and harmaline either by column chromatography or preparative TLC. The structures of these compounds were elucidated by UV and IR spectral methods and also we determined the quantity of these active constituents by HLPC using external standard method. The harmaline was found as the major compound it's percentage was 2. 14%, the harmine percentage was 1.88%, while percentage of harmalol was 0.45 %. Harmol could not be detected in fresh methanolic extract of seeds. When the same extract was analysed after 3 weeks, harmol could be detected and this is due to oxidation of harmalol. The oil of seeds was extracted and studied both qualitatively and quantitatively. A number of qualitative analysis were done according to B.P. (1988) to evulate the obtained oil including acid, saponification, iodine and ester values and the results were given in the following table. In addition, the analysis of the methyl esters of the fatty acids of seed oil by GC-MS was done and fatty acids such as linoleic acid (53.55%), oleic acid (20.24%) stearic acid (6.95%) palmatic acid (6.34%) and elaidic acid (3.11%) were detected in the sample.